Дневник следи важните политически новини и реакциите по тях.15:56Арман Бабикян

...
Дневник следи важните политически новини и реакциите по тях.15:56Арман Бабикян
Коментари Харесай

Политическото напрежение: купуването на гласове вече е започнало, заяви Бойко Рашков

" Дневник " следи значимите политически вести и реакциите по тях.

15:56Арман Бабикян също прикани Бойко Борисов да се кандидатира за президент
 Арман Бабикян
© НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Арман Бабикян

И Арман Бабикян от обединението " Изправи се БГ! Ние идваме! " прикани водача на ГЕРБ Бойко Борисов да се кандидатира за президент. " Ако Бойко Борисов е мъж, подобен какъвто от години твърди, че е, той в действителност би трябвало да се изправи против Румен Радев, с цел да покаже кой би могъл да бъде президента, другояче ще се окаже лукова глава ", съобщи Бабикян в сряда вечерта в предаването " ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев " по TV и TV1.
В началото на тази седмица да се кандидатира за президент. Седмица по-рано водачът на ГЕРБ заяви, че самият той няма да взе участие в конкуренцията, само че че претендентът на партията към този момент е явен и познато лице. Този следобяд се появи информация, че това ще е.15:16 " Демократична България " е похарчила най-вече за изборите на 11 юли
 Политическото напрежение: пазаруването на гласове към този момент е почнало, съобщи Бойко Рашков
© Георги Кожухаров

е обработил докладите на участниците в акцията за предварителните избори на 11 юли. Съгласно данните, политическите обединения са създали разноски в размер на общо 7 434 468 лева Преобладаващ е делът на средствата за медийни услуги - към 66%, като за отразяването си партиите и обединенията са заделили 4 898 924 лева Онлайн медиите притеглят от ден на ден средства.

В изискванията на по-спокойна епидемиологична конюнктура и по-традиционна акция спрямо тази на 4 април, партиите са похарчили над 1.15 млн. лв. за всеобщи прояви и пропагандни материали. За следващ път пренебрежимо ниски са разноските за труд, а явно от политическите обединения не са се допитвали постоянно до социологически и консултантски организации. Финансовите документи демонстрират, че обединението " Демократична България " е показала най-големи разноски в предизборния месец - 1 611 510 лева (преобладаващата част е за медийни услуги - 1 181 551 лв). Следват ги " Българска социалистическа партия за България " с 1 159 512 лева и " Българските патриоти " с 906 377 лева

Подробният разбор на разноските за медии демонстрира, че онлайн изданията и частните малките екрани са привлекли огромната част от средствата за отразяване в акцията. Сайтовете са били най-предпочитани за политическа реклама в предизборната конкуренция като към тях са ориентирани 35% или 1 715 299 лева За частни малките екрани пък са отделени - 34.5% или 1 689 864 лева Вероятно отчитането на огромни суми за онлайн послания се дължи и на покачвания интерес към реклама в обществените медии, който се следят в последните акции.

Сравнението на института сред средствата, отделени за медийни услуги, и получените гласове демонстрира, че най-объркани са били сметките в партията на господин Цветанов - Републиканци за България. Впечатление прави, че групировката е отделила 206 984 лева за реклама, само че привлечените от нея гласове са едвам 8 546. Така " медийната цена " на един глас за тази партия възлиза на 24.22 лева Неуспешна се оказа тактиката и на Българските патриоти - Вътрешна македонска революционна организация, Воля и НФСБ. Коалицията влага 690 970 лева, с цел да доближи до своите симпатизанти, а получи доверието на 85 795 от тях. Оказва се, че междинната " цена " от 8 лева на глас не беше задоволителна, с цел да обезпечи на обединението посланичество в Народното събрание. 13:34От ГЕРБ не удостоверяват, че ще поддържат Анастас Герджиков за президент
 Политическото напрежение: пазаруването на гласове към този момент е почнало, съобщи Бойко Рашков
© Юлия Лазарова

Ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков ще се кандидатира за президент и ще бъде подсилен от ГЕРБ, оповестяват Българска национална телевизия, Би Ти Ви, " Нова телевизия " и националното радио. Новината се появи първо в уеб страницата на Българска национална телевизия, след това бе представена и от другата социална медия. Според информациите кандидатурата ще бъде публично издигната от предприемчив комитет, по сходство на тази на Румен Радев.

Герджиков заема актуалната си позиция от 17 ноември 2015 година Преди това, в интервала от 2010 година до 2014 година, е зам.-ректор на университета.

" Дневник " потърси коментар от ГЕРБ. " Разбрахме, че проф. Герджиков ще се кандидатира, виждам, че на всички места поставят името на ГЕРБ, само че още не мога да кажа нищо ", съобщи Никола Николов от пресцентъра на партията. Анастас Герджиков е с изключен телефон.13:01Радев: Служебното държавното управление работи в границите на закона, за разлика от това на Борисов
 Политическото напрежение: пазаруването на гласове към този момент е почнало, съобщи Бойко Рашков
© Юлия Лазарова

" Цените на тока тормозят хората. Очаквам краткосрочните ограничения на служебното държавно управление да дадат резултат. Това държавно управление се отличава от предходното постоянно държавно управление, тъй като работи извънредно в границите на закона. Трябва да се търсят способи да помогнем на българския бизнес ", сподели президентът Румен Радев, откакто посети цех в Кърджали.

Служебното държавно управление ще търси всички вероятни решения и да внесе Плана за възобновяване и резистентност в Европейската комисия. " Две са провокациите пред кабинета - промяната в правосъдната система с акцент върху отчетността и отговорността на основния прокурор, както и да се уточни дата за затваряне на въглищната енергетика ", заключи Радев.

" Въглищната енергетика подсигурява все още нашата самостоятелност и самостоятелност от съмненията на цените в интернационален проект ", добави президентът. Според него се желае ясно решение и консенсус, както и дълготрайна визия по отношение на така наречен " зелена договорка ". Той счита, че срокът за затваряне на централите би трябвало да бъде продължен. Предишните ръководещи са заложили период 2036 година.


11:54Избирателната комисия ще разгласи нова поръчка за доставка на спомагателни машини
 Политическото напрежение: пазаруването на гласове към този момент е почнало, съобщи Бойко Рашков
© Георги Кожухаров

Избирателната комисия ще разгласи нова поръчка за доставка на спомагателни машини за изборите на 14 ноември, които ще са повече от тези в прекратената - 1600, защото задачата е на повече места да има по две устройства за гласоподаване. За изборите 2 в 1 обаче желанието е да се гласоподава с една карта.

На парламентарните избори на 14 ноември ще вземат участие 21 партии и 7 обединения, а на президентските - 12 партии и 5 обединения. Броят обаче не е финален, защото още тече инспекцията на описите с поддръжници, които са нужни за регистрация. Освен това до 4 октомври продължава регистрацията на инициативни комитети, които ще издигат претенденти за президент. До момента са подадени две заявки.

По предварителни данни гласоподавателите по изборен лист са 6 708 189 души, а прогнозните секции в страната - 11 643, оповестиха през днешния ден от Централната изборна комисия. До 19 октомври ще се одобряват заявки за откриване на секции в чужбина, като до момента е известно, че ще има най-малко 671 секции в 67 страни (на местата като на 11 юли).11:28Бивш сътрудник на Българска социалистическа партия се причисли към " Продължаваме промяната "
 Политическото напрежение: пазаруването на гласове към този момент е почнало, съобщи Бойко Рашков
© Велко Ангелов

Днес е реализирано съглашение зa присъединение на партия " Политическо придвижване Социалдемократи " към
коалиция " Продължаваме Промяната " за взаимно явяване на парламентарните избори на 14 ноември 2021 година

" Разговори за присъединение към обединението се водят и с други партии, които биха припознали главните политически цели и цели на " Продължаваме Промяната " и са подготвени да съблюдават заложените в съглашението правила ", оповестяват от обединението, водена от Кирил Петков и Асен Василев. До този миг в нея вземат участие партиите " Волт " и " Средна европейска класа ".

В в обществената мрежа " Facebook ", оповестена като публична на " Политическо придвижване Социалдемократи ", партията се самоопределя като изповядваща концепциите на европейската социалдемокрация и модерната левица.
" Движението е основател за основаването на политически и цивилен планове с огромна стойност за левицата и гражданското общество в България, като Политически съюз " Нова левица ", Граждански конгрес " Нова левица " и Социалдемократически конгрес. Партията има значим принос за избирането в два поредни мандата на президент на Република България, излъчен от левицата, както и за доста от изборните триумфи на " Коалиция за България " (създадена след общинските избори през 1999 година от Георги Първанов и обхващаща политически обединения, формирани от Българска социалистическа партия и други по-малки, идейно близки до Българска социалистическа партия - бел.ред.) на локални и парламентарни избори ", написа още във визитката, само че тази информация не е включена в формалното известие на " Продължаваме промяната ", за сметка на това, че социалдемократическото придвижване работи за превръщането на България в съвременна и развита страна. Секцията " За нас " в на " Политическо придвижване Социалдемократи " пък не действа.

Според последната информация, която може да бъде открита, водач на групировката е Елена Нонева. " Сега " напомня, че тя е учредена от някогашния социалист Николай Камов. През 2008 година Камов, който тогава е народен представител от парламентарната група на левицата, беше изпъден от своите. Формалната причина беше, че не взе участие в работата на групата и се отклонява от общите ѝ позиции. Между него и тогавашното управление на Българска социалистическа партия в лицето на премиера Сергей Станишев обаче е имало търкания. Самият Камов афишира, че напуща политиката няколко години по-късно и придвижването публично минава в ръцете на други хора. На евроизборите през 2019 година те включват партията в лявата " Коалиция за България ", в която влизат АБВ, " Обединен блок на труда ", " Възраждане на отечеството ", " Българска Партия Либерали ", " Движение за обществен хуманизъм " и " Българската левица ".11:02 " Дневник " излъчва онлайн брифинг на Централната изборна комисия.


10:44Петър Москов: Да разделяш хората на честни и нечестни е за девически клуб
 Политическото напрежение: пазаруването на гласове към този момент е почнало, съобщи Бойко Рашков
© Георги Кожухаров

" Да разделяш хората на честни и нечестни когато се прави работа е забавно занятие, само че то е за девически клуб, извращение в политически смисъл. И Корнелия Нинова ми наподобява честна, само че не можем да създадем нищо дружно, тъй като е част от " лявото ". В новия политически план се вижда въздействието на Румен Радев ", съобщи пред " Нова нюз " Петър Москов от коалиция " Национално обединяване на десницата ".

Тезата за честността е мощно застъпена в политическия план на Кирил Петков и Асен Василев " Продължаваме промяната ". Те дадоха поръчка да търсят 121 честни депутати в идващия парламент за коалиция, като в същото време подсигуряват, че са обградени от 600-700 честни съидейници. Мая Манолова от " Изправи се.БГ! Ние идваме! " при регистрацията на обединението в ЦИК за идните избори също заприказва за коалиция на почтените.

" Трябва мощна осведомителна акция за изборите. Абсолютно уверен съм, че има благоприятни условия да се манипулира вота - както машинно по този начин и с хартиени бюлетини ", сподели Москов, чиято партия КОД се сплоти с " Републиканци за България " на Цветан Цветанов за взаимно явяване на вота през ноември.

По думите на Москов за КОД доста значими са две неща - композиция сред дясно консервативно и ляво демократично ръководство, а публичната правдивост да минава през саниране и лечение на неизвършеното разкъсване на комунистическата олигархия и днешния политически и обществен живот.

" Не се срамим да заявим, че сме десница, недъзите на предните парламенти се състояха в неприсъствието на смислена десница. Ако " Демократична България " и ГЕРБ могат да заявяват мощно лустрационно законодателство, може да водим диалози с тях, само че те не могат, тъй като имат терзания и боязън ", счита Москов.09:38Първан Симеонов: Протестните партии са на ръба на болшинството
 Политическото напрежение: пазаруването на гласове към този момент е почнало, съобщи Бойко Рашков
© Анелия Николова

" Протестните партии са на ръба на болшинството. Ако изборите са на следващия ден, ще им би трябвало поддръжката на Българска социалистическа партия ", това демонстрира моментната картина на настройките за гласоподаване, съгласно изследване на " Галъп ". Коментира го Първан Симеонов пред " Нова телевизия ". " Тази моментна картина дава опция за сформиране на кабинет. Голяма част от алените линии, които попречиха за съставянето на кабинет в предходните мандати, в този момент наподобяват изтрити. Всички партии на смяната дават поръчки, че ще си сътрудничат. Но към момента не им стигат гласове за болшинство ", изясни Симеонов.
Според него едно от най-любопитните развития през последните месеци е при Българска социалистическа партия.

" От партия на статуквото се трансфораха съвсем в партия на смяната. Това е показателно какъв брой условни са тези деления и каква пакост стана от това ", сподели Симеонов.

Според него различен значим въпрос е дали ще влезе групировката на Мая Манолова. Ако тя влезе, картината може да е малко по-благоприятна за партиите на митинга.

Симеонов разяснява и резултатите на " Продължаваме промяната ".

" Въпросът е дали ще има магия. Засега има известно публично влюбване. Тези неща са неизчислими и непредвидими на този стадий. Ако се окаже вълна, може да спорят за челни позиции. Ако се окаже следващият десен план, ще бъде друго. Засега играят вярно - изрично бягат от ролята на следващ десен план, гледат да не се скарат с никого и пазят онази лява, пристигнала от президента легитимация, която им дава центристки избор ", изясни Симеонов.

При висока интензивност " Продължаваме промяната " може да пернат повече гласове, счита още Симеонов.

" При каквато и да е интензивност, ми се коства мъчно ГЕРБ и Движение за права и свободи да имат легитимността да създадат държавно управление. Известно време те би трябвало да останат в " политическа карантина ", разяснява още социологът.

Предизвикателството на президента Румен Радев към водача на ГЕРБ Бойко Борисов наподобява като провокация, счита още Симеонов. " Румен Радев си го връща. Той акцентира позицията си като главен, съвсем единствен претендент. От ГЕРБ ще се надяват той да подцени обстановката ", сподели Симеонов.08:49ЦИК отхвърли регистрация на партията на Васил Божков за парламентарния избор
 Политическото напрежение: пазаруването на гласове към този момент е почнало, съобщи Бойко Рашков
© Юлия Лазарова

Централната изборна комисия отхвърли да записва партията на пребиваващия в Дубай предприемач с 19 обвинявания Васил Божков " Българско лято " за парламентарните избори на 14 ноември. е взето на 29 септември и предстои на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен период.

В известието е записано, че към заявката за присъединяване не е приложено уверение за настояща банкова сметка според условията на Изборния кодекс, като при приемане на заявката са дадени инструкции да бъде приложено такова уверение. До 17 ч. на 29.09.2021 година не е приложено уверение.

Централната изборна комисия намира, че не са изпълнени и условията за заплатен депозит от партията в размер на 2500 лева, съгласно член 129 от Изборния кодекс, макар че в подадените документи попада банков документ за импортиран подобен.

На изборите на 11 юли " Българско лято " получи 1.82% от гласовете.

По-късно краткотрайно изпълняващият длъжността ръководител на групировката Константин Качулев, че тя ще апелира акта на ЦИК. Предишният титуляр Борил Соколов е подал оставка преди три месеца по аргументи, които " не желае да разисква ", само че рокадата още не е вписана в съда.


08:31 " ИТН " е подготвена да работи с " Продължаваме промяната "
 Политическото напрежение: пазаруването на гласове към този момент е почнало, съобщи Бойко Рашков
© Юлия Лазарова

" ИТН " би работила с всички политически сили, които желаят смяна, в това число групировката на Кирил Петков и Асен Василев " Продължаваме промяната ", съобщи пред " Нова телевизия " Любомир Каримански от партията на Слави Трифонов. Той съобщи, че е евентуално да се организира среща с някогашните служебни министри преди изборите на 14 ноември, само че към този момент такава не е планувана. До този миг подготвеност за договаряния с Петков и Василев за съглашение за ръководство са изразили от " Изправи се.БГ! Ние идваме! " и " Демократична България ". Каримански, който бе ръководител на бюджетната комисия в 46-ото Народно заседание, изрази 100%-ова увереност, че идващият парламент ще оцелее и ще има държавно управление.
В партията към този момент разискват възможни имена, за " това, което може да бъде необятен компромис, с цел да има държавно управление ". " Профилите са ясни – хора, които умеят да водят договаряния. Не е наложително да са приключили Харвард, само че да имат обучение. Ще ви изненадат с намирането на решения ", сподели Каримански.Той вижда своето място в регулаторни органи, като позволи да поддържа Асен Василев за министър на финансите в постоянно държавно управление.08:12 " Демократична България " със поръчка да е поръчител за немския модел в Народното събрание
 Политическото напрежение: пазаруването на гласове към този момент е почнало, съобщи Бойко Рашков
© Юлия Лазарова

" Демократична България " ще бъде поръчител да бъде прибавен немският модел в политиката в идващия парламент. Ясно демократично болшинство с написано съответно съдружно съглашение ", съобщи пред Българска национална телевизия съпредседателят на обединението Христо Иванов. Целта е " никой да не може да командва, да бъде огромният и да споделя " аз вземам решение ", изясни водачът на " Да, България ". Според него, с цел да се осъществя капацитетът на страната, би трябвало да се мине през тежки промени и да се освободят икономическите субекти да произведат богатство, преди да се обещаваме разпределянето му.

" Демократична България " е от дребното обединения, които демонстрират модела на обединенията, това наподобява като дребен подробност, само че е значимо да покажем по какъв начин да е организиран политическият живот, а не с доста лидерски планове, които целят да махнат Бойко, царя или Доган ", сподели Иванов.

Проблемът към този момент не е по какъв начин да махнем Борисов. Борисов завърши.
 Христо Иванов,
съпредседател на "Демократична България "

Той добави, че в 46-ото Народно заседание вместо Бойко Борисов, който споделяше, че и магаре да върже, ще бъде определено, е имало сходно държание от Слави Трифонов. " Старата ария на нов глас. Или ще подкрепите, или сте изменник ", заключи Иванов.

Обединението гледа с вяра към групировката на Кирил Петков и Асен Василев " Продължаваме промяната ". " Надяваме се резултатът от тяхното появяване да не бъде преразпределяне на гласове, които са ориентирани към смяна, а ще активизират спомагателни гласове за смяна ", сподели Иванов и изрази още веднъж подготвеност за разговор с обединението.

Според него държавното управление не се оправя с казуса с цената на тока, позволило е и голям проблем със заседналия транспортен съд край Камен бряг.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР