Дневник следи ситуацията с развитието на епидемията в страната. Статията

...
Дневник следи ситуацията с развитието на епидемията в страната. Статията
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: изискването за сертификат противоречи на Кодекса на труда, твърдят от КНСБ

" Дневник " следи обстановката с развиването на епидемията в страната. Статията се обновява.

17:03От ритейл асоциацията ще спазят ограниченията, само че желаят повече времеТърговските центрове, обединени от Българската асоциация на ритейл центровете (БАРЦ) ще спазят наложените нови ограничаващи ограничения, само че се оплакват, че още веднъж им е обещано малко време за реакция. Те се оплакват, че поради тях ще имат и спомагателни разноски в доста огромни размери, които ще са за тяхно сметка. От БАРЦ желаят в допълнение време за въвеждане на организацията за инспекция на " Зелени документи ".
 Коронавирусът в България: условието за документ опонира на Кодекса на труда, настояват от КНСБ
© Георги Кожухаров

" Това е следващият удар по единствения бранш, който е бил затворен над 5 месеца без да получи каквато и да е ефикасна финансова поддръжка, защото стратегиите за подкрепяне са ориентирани към дребни и междинни предприятия, към които множеството търговски центрове не спадат. Към днешна дата продължаваме да чакаме помощ от страната ", се споделя в позицията.16:50Мая Манолова ще апелира заповедта за ограниченията през административния съдЛидерът на " Изправи се.БГ!Ние идваме! " Мая Манолова разгласи на брифинг, че ще апелира пред Върховния административен съд и Комисията по дискриминация заповедта на здравното министерство за въвеждане на зелен документ като мярка против разпространяването на COVID-19.
 Коронавирусът в България: условието за документ опонира на Кодекса на труда, настояват от КНСБ
© Георги Кожухаров
" Tази заповед не е спрaвeдлива и води до още по-голямо разделяне измежду обществото ", съобщи Манолова и прикани министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров да анулира заповедта. По думите ѝ при 20 % имунизирано население тази заповед ще бъде неработеща и неизпълнима, тъй като е невероятно да се отговори на условията.16:44Всички възпитаници от София минават на онлайн обучениеВсички възпитаници в София, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник, минават в онлайн образование от на следващия ден 21 октомври, се споделя в заповед на просветителния министър Николай Денков. Това са областите, в които заболеваемостта е повече от 750 заболели от COVID-19 на 100 000. От МОН са предложили най-малко децата от 1 до 4 клас да довършат седмицата в учебните заведения, само че това не е било признато от здравното министерство. Детските градини остават отворени.
 Коронавирусът в България: условието за документ опонира на Кодекса на труда, настояват от КНСБ
© Велко Ангелов

Подробности 16:23Правителството утвърди спомагателни разноски за медикаменти за COVID-19Министерският съвет одобри план на Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година Във връзка с обезпечаването на опциите за лекуване се планува закупуване на смесен лекарствен артикул от две моноклонални антитела, предопределен за лекуване на българските пациенти с доказан COVID-19. С плана се планува закупуването на 3 000 флакона от продукта, като посоченото количество ще се обезпечи лекуването на 3 000 пациенти.
 Коронавирусът в България: условието за документ опонира на Кодекса на труда, настояват от КНСБ
© Велко Ангелов
16:17Протести и протест на ограниченията готвят засегнатитеПредставители на асоциация на заведения, фитнеси, молове, културни институции и други, наранени от нови ограничаващи ограничения, упорстват да промени в нея. Едно от настояванията е рестриктивните мерки да важат за всички браншове, а освен за тях, в това число и за държавната администрация. Ако това не стане те афишират, че ще стачкуват всеки ден, а не липсват и гласове за протест на новите ограничавания.  Коронавирусът в България: условието за документ опонира на Кодекса на труда, настояват от КНСБ
© Цветелина Белутова
16:09Бизнесът желае страната да заплаща тестванията за сертификатаПредставители на бизнеса, обединени в Българската стопанска камара, упорстват да бъдат направени промени в заповедта, с която се постановат новите ограничаващи ограничения. Те упорстват като част от така наречен " зелен документ " да се одобри и тест за съществуване на антитела. Бизнесът желае също тестването да е гратис за бизнеса и жителите, а средствата да са за сметка на държавния бюджет.  Коронавирусът в България: условието за документ опонира на Кодекса на труда, настояват от КНСБ
© Георги Кожухаров
15:40Медици от Спешна помощ и Коронавирус отделения стачкуваха пред министерствотоМедици от центрове за Спешна помощ в цялата страна се събраха на митинг пред здравното министерство с искане за по-добри условия на труд, оповестява БНР.

Протестът на незабавните медици и лекари от Коронавирус отделения в страната е с искане за 40% нарастване на заплатите, трудът им да се признава като първа категория при пенсиониране и по-справедливо систематизиране на средствата за първа линия в битката против COVID-19.

, а парите за това са планувани в бюджета за следващата година.15:35Лидерът на артистите разгласи протест на документите  Коронавирусът в България: условието за документ опонира на Кодекса на труда, настояват от КНСБ
© Юлия Лазарова

" Обявявам протест на зелените документи досега, в който в тях не бъдат включени и тестванията за антитела. Дотогава няма да извършвам разпорежданията на Министерството на здравеопазването ", съобщи ръководителят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев пред " Нова нюз ".

По думите му е доста значимо да падне заповедта, която гласи, че театрите могат да работят със запълване на най-много 30% от потенциала им.

" Ако имаме позволение за 100% посещаемост, остават 80% неимунизирани, които вероятно няма да влязат поради липса на документ. По моя информация към момента не са поръчани антигенни проби. Така може да се получи закъснение, защото е належащо време за доставка. По този метод хората ще бъдат задължени да се имунизират, а аз съм срещу това - въпрос на персонален избор е ", разяснява Мутафчиев.15:31 " Министърът е оставен като уединен дирек, пробва се да се бори с вълните, които идват отвред ". Това сподели пред Българска национална телевизия ръководителят на лекарския съюз доктор Иван Маджаров на въпрос за битката на Министерството на здравеопазването с епидемията от COVID-19. Добави, че не вижда държавна политика от никого, освен от министъра.

Подробности -.14:58От 21 октомври в община Ловеч ще се учи онлайнОбщина Ловеч към този момент е в тъмночервената зона и това обуславя прекъсване на присъственото образование в учебните заведения от 21 октомври, четвъртък, до 29 октомври в това число. Това реши Общинският действен щаб за предварителна защита и ограничение на разпространяването на коронавирусa на съвещание през днешния ден.

Дистанционното образование се отнася за всички от 1 до 12 клас, в това число и за предучилищната възраст в учебните заведения. Детските градини към този момент остават отворени.

Към 20 октомври заболеваемостта за общината е към този момент 797 на 100 хиляди души, а за региона 527.4 на 100 000 души, заяви шефът на РЗИ - Ловеч доктор Росица Милчева.

От 56 кревати за Коронавирус заболели в МБАЛ " Д-р Параскев Стоянов " в Ловеч са свободни единствено четири кревати, а в интензивното поделение всичките шест кревати са заети, заяви шефът доктор Румяна Нановска.

Карантинираните паралелки в региона са 21, а в община Ловеч са 14. Има и две групи под карантина в детски градини.

Щабът реши още да затвори клубовете на пенсионерите до второ решение, а пазарният ден в града в сряда се анулира до възстановяване на епидемиологичната обстановка. 14:32Регистрираната заболеваемост в София на 14-дневна база е 812 на 100 хиляди души. Това рапортува шефът на Столичната районна здравна ревизия доктор Данчо Пенчев на съвещание на софийския действен щаб. Съгласно издадената през вчерашния ден (19 октомври) заповед на министъра на опазването на здравето присъствените образователни занятия в учебните заведения следва да бъдат прекратени от на следващия ден (21 октомври).

Актуалните данни за карантинираните паралелки са 4% карантинирани в начален стадий на образование, 7% - в прогимназиален и 8% - в гимназиален. Въз основа на тези данни, както и поради извънредно късия период на въвеждане на заповедта, софийският щаб предлага на министъра на образованието и министъра на опазването на здравето учениците от 1 до 4 клас в София да продължат присъствена форма на образование най-малко до края на седмицата, а всички останали да преминат на образование в онлайн среда. Това ще даде опция и на родителите на най-малките възпитаници, които не могат да ги остават сами, да създадат организация.

Детските градини и яслите в София не престават работа присъствено. Регистрираният % на карантинирани деца е малко над 3%.

На съвещанието шефовете на общинските лечебни заведения и центровете за обществени услуги са алармирали за сериозен проблем с организацията на работа, която се вкарва от през днешния ден в среднощ. Съществен % от личния състав не разполага с нужните документи, с цел да се обезпечи работата на всички отделения и услуги от на следващия ден.

В идващите дни Столична община ще провежда изнесени пунктове за имунизация на обществени места, които да дадат спомагателна опция за слагане на ваксина.13:50По над 1000 Коронавирус документа се теглят в минута  Коронавирусът в България: условието за документ опонира на Кодекса на труда, настояват от КНСБ
© European Union 2021

Над 1 млн. Коронавирус документа са изтеглени през Националната здравно-информационна система, оповестяват от " Информационно обслужване ". Само за вчерашния ден, когато бяха оповестени новите противоепидемични ограничения, са изтеглени близо 50 000 документа, като 65% от тях са декларирани след 19.00 ч. В момента се теглят по над 1000 документа на минута.

От " Информационно обслужване " оповестяват, че издава само документи в сходство с условията на на Европейския парламент.

До този миг системата е генерирала общо 1.393 млн. документа за приключен имунизационен цикъл. Близо 10 000 са документите за сложена бустерна доза. Над 1 млн. са издадените документи за отрицателен резултат от проучване за ковид, а над 43 000 са за преболедували COVID-19, които са доказани с позитивен PCR резултат.

Потребителите могат да изтеглят своя електронен вид на документа от и да го съхраняват в мобилните си устройства. През август 2021 година " Информационно обслужване " АД е осигурило опция цифровите документи да се изтеглят във формат PKPASS, което разрешава документът да се съхранява в приложение вид " портфейл " на мобилни устройства с операционни системи Android и IOS. Сертификатът е наличен и в PDF формат, който е подобаващ за разпечатване на хартия.13:19Здравният министър упрекна Ричард Алибегов в политически дейности  Коронавирусът в България: условието за документ опонира на Кодекса на труда, настояват от КНСБ
© Юлия Лазарова

Действията на Ричард Алибегов, ръководител на Българската асоциация на заведенията, който през вчерашния ден анонсира ежедневни митинги след въвеждането на наложителен Коронавирус документ за редица действия, са политически. Такъв коментар направи след съвещанието на държавното управление направи здравният министър доктор Стойчо Кацаров.

Той добави, че ограниченията, които се ползват към заведенията за хранене са препоръчани от самия Алибегов документално в Министерството на здравеопазването.13:15Антигенните проби след 1 декември 2020 година, ще служат за Коронавирус документ  Коронавирусът в България: условието за документ опонира на Кодекса на труда, настояват от КНСБ
© Златина Зехирова

Антигенните проби (извън домашните), направени след 1 декември 2020 година ще служат за издаване на Коронавирус документ, заяви след съвещанието на Министерски съвет здравният министър доктор Стойчо Кацаров.

" Това ще важи за всички, които са преболедували и болестта е открито с антигенен тест след 1 декември 2020 година Тогава със заповед на предходния министър PCR пробата е приравнен на антигенния. От тази дата той има същата правна годност като PCR теста ", сподели Кацаров.

Според европейския правилник за напредване сред обособените страни документ се издава след позитивен PCR тест. По-рано през днешния ден Кацаров съобщи, че за доказателство ще служат антигенни проби, направени в болница, само че от отговора му след държавното съвещание се разбра, че това ще важи за по-широк кръг проби, съпроводени с документ от лаборатория.13:02ГЕРБ и Българска социалистическа партия желаеха оставката на Кацаров поради новите ограничения  Коронавирусът в България: условието за документ опонира на Кодекса на труда, настояват от КНСБ
© Юлия Лазарова

ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация публично желаеха оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, откакто през вчерашния ден здравното министерство разгласи новите противоепидемични ограничения. " Атака " и " Възраждане " пък стачкуват пред Министерски съвет против въвеждането на Коронавирус документа за присъединяване в редица действия.

От ГЕРБ нарекоха Кацаров " негодник " и дефинираха въвеждането на зелен документ като нарушаване на човешките права, а някогашните им съдружни сътрудници от Вътрешна македонска революционна организация считат, че ограниченията са форма на " обществен геноцид "

От Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия показват, че Кацаров не е в положение да се оправи с рецесията и че не би трябвало да бъдат ограничавани конституционните права на жителите.

Партията на Слави Трифонов към момента не излязла с публична позиция по тематиката, само че някогашния народен представител и несбъднат претендент за министър Радостин Василев разгласява във " Facebook " коментар, с който показва противоречие с нововъведените ограничения.

" Някой към този момент стъпи доста изкривено. Вчера застана на ръба на скалата и към този момент гледа пропастта. Аз съм за незабавна анулация на тази недомислица! ", написа Василев.

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " и някогашен министър в служебния кабинет на Румен Радев Кирил Петков поддържа решението на някогашния си сътрудник Стойчо Кацаров, само че съобщи, че съгласно него към Коронавирус сертификатa би трябвало да се прибави и документ за антитела, който би дал същия статут за работа и посещаване на публични места на хората, които са се срещнали с вируса, както на тези, които са имунизирани.

До края на деня се чакат публични мнения и от останалите политически сили.12:48Два са разновидностите за начало на онлайн образованието в София  Коронавирусът в България: условието за документ опонира на Кодекса на труда, настояват от КНСБ
© Георги Кожухаров

Два са разновидностите, в случай че на следващия ден София е със заболеваемост от над 750 индивида на 100 хиляди души за интервал от 14 дни. Или неотложно учениците ще преминат към онлайн образование, или това ще стане от идния понеделник, съобщи след съвещанието на държавното управление министърът на образованието проф. Николай Денков. Днес следобяд ще бъде взето решение за идните дейности, поради постъпилите данни от столичната здравна ревизия.12:36Брифинг на здравния министър доктор Стойчо Кацаров и министъра на образованието проф. Николай Денков след постоянното съвещание на държавното управление.


12:31Във връзка със заповед на ръководителя на Софийски областен съд Александър Ангелов и усложнената епидемиологична конюнктура от през днешния ден до 29.10.2021 година включително в постройката на Наказателно поделение, находяща се в гр. София, бул. " М.Д.Скобелев " 23, няма да се преглеждат каузи, планувани в открити правосъдни съвещания като се изключи производствата планувани в чл.329, алинея 3 от Закон за съдебната власт. Причината е усложнената епидемиологична конюнктура в София, която е довела до огромен брой отсъстващи правосъдни чиновници в Наказателното поделение на съда.12:27От записаните 4957 нови случая най-вече са в столицата София – 1426. Следва област Пловдив с 479, Варна с 366, Бургас е с 228, Стара Загора – 214, област София -192, Благоевград – 149, Пазарджик – 144, Хасково – 138, Перник – 127, Монтана – 113, Ловеч – 108, Враца – 105, Русе – 104, Плевен и Сливен – 103, Видин – 100.12:11Между юли и септември на 2021 година смъртните случаи в България са със 17.4% повече в сравнение с през същия интервал на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт. Броят на умрелите е 30 071 души. Сравнени с второто тримесечие (април - юни) те са с 12.4% по-малко.
 Коронавирусът в България: условието за документ опонира на Кодекса на труда, настояват от КНСБ
© Национален статистически институт

Прирастът на смъртните случаи през третото тримесечие на 2021 година по отношение на междинното за интервала 2016 - 2020 година е с най-висока позитивна стойност през 37-та седмица - 979 случая, или смъртността нараства с 52.8% по отношение на базовия интервал.

В оповестените през днешния ден данни на Национален статистически институт няма разбивка по аргументи за гибелта. От данните на Единния информативен портал за разпространяването на ковид, оповестени ежедневно, следва, че умрелите, за които е открито, че са били носители на ковид, през интервала са над 2600 души (тоест към 7 на 100 от общия брой смъртни случаи в страната ).11:52Процентът позитивни проби е рекорден за новата вълна на ковид  Коронавирусът в България: условието за документ опонира на Кодекса на труда, настояват от КНСБ
© Цветелина Белутова, Капитал

Процентът позитивни проби за последното денонощие – 22.26, е рекорден за новата вълна на епидемията в страната.

От направените 22 264 теста за последното денонощие 13 272 са антигенни и 8992 PCR.
11:31Наплив на искащи да се имунизират в столичната Окръжна болница  Коронавирусът в България: условието за документ опонира на Кодекса на труда, настояват от КНСБ
© Велко Ангелов

Сериозен напор от искащи да се имунизират се следи във имунизационния пункт, оповестяват от столичната
болница " Св. Анна ". От 8 до 10 ч. са се ваксинирали повече от 50 индивида, а на опашката са най-малко още толкоз. Ваксинационният център на Окръжна болница работи от 8 до 20 ч. всеки ден, включително събота и неделя и разполага с всички утвърдени ваксини против COVID-19.

По информация на Българска национална телевизия опашки с искащи да се имунизират има и пред лечебните заведения " Пирогов " и " Александровска ".

Oт на следващия ден в страната влиза в действие посещаване на редица събития само с Коронавирус документ, който се получава при преболедуване, имунизация или изработен PCR или антигенен тест.10:299097 дози ваксина са сложени за последното денонощие. Общо поставените от началото на имунизационната акция в страната е 2 643 788. Със приключен имунизационен цикъл са 1 393 292 индивида.
10:01София влезе в зоната за напълно онлайн образование  Коронавирусът в България: условието за документ опонира на Кодекса на труда, настояват от КНСБ
© Цветелина Белутова, Капитал

" От началото на идната седмица ще вземем решение дали учениците в София да преминат на отдалечено образование, тъй като столицата влиза в тези по заповедта на здравния министър ", съобщи пред БНР заместник-министърът на опазването на здравето Александър Златанов. По данни на Би Ти Ви 14-дневната заболеваемост в Столичната община е 813 на 100 хиляди души. Министърът Стойчо Кацаров съобщи, че с влизането в действие на заповедта от 21 октомври незабавно ще се вземат ограничения, в случай че заболеваемостта е над 750 на 100 хиляди

" 60-70 на 100 от медиците са към този момент ваксинирани, останалите ще се тестват, с цел да стартират от на следващия ден пълноценно работа, по този начин, както това ще важи за останалите групи хора. Към работещите в обществените домове също ще бъдем безкомпромисни, тъй като възрастните хора са извънредно рискова група ", сподели още Александър Златанов. Ако в обществените домове чиновници нямат сложена ваксина, ще се тестват един път седмично, посочи той. Ваксинираните измежду тях са 50%.
Властите са се отказали от въвеждане на документ за учителите, тъй като министърът на образованието проф. Николай Денков е изискал пролонгация от 15 дни, с цел да се приготви за тази мярка. " Още повече, че от тях към 50 на 100 са имунизирани, също така имаме добър разговор с МОН, а и чакаме, че може да се премине в онлайн образование. Затова и взехме решение да им дадем тази рационална пролонгация, тъй като там няма и епидемиологичен риск ", разяснява Златанов.

, защото това е възрастта на пълнолетието в страната, разяснява Златанов.

" За тези над 18 години, в случай че не са със документ и си вършат проби на входа на заведения, заведения за хранене, фитнеси, кина, театри, те ще са безвъзмездни за хората. Подсигурени са и проби и за тези, които имат признаци на заболяването, само че и за тези, които нямат документ ", сподели Златанов. Бързите проби ще бъдат обезпечени посредством европроект и средства от страната.09:44Близо 90% от 895, признати в болница с COVID-19, не са имунизирани  Коронавирусът в България: условието за документ опонира на Кодекса на труда, настояват от КНСБ
© Надежда Чипева, Капитал

Новоприетите пациенти в болница с COVID-19 са 895. 89.61% от тях не са имунизирани. Общият брой на приетите в болница e 6377. От тях 558 са в интензивно поделение.

Здравният министър доктор Стойчо Кацаров съобщи пред Би Ти Ви, че в случай че продължава наклонността за настаняване на 1000 души на 2-3 дни в лечебните заведения, за 2-3 дни ще се изчерпат леглата в страната. По-късно в диалога разяснява, че има доста свободни кревати, само че не и искащи медици, които да работят в Коронавирус отделенията.
09:114957 са позитивните случаи на инфектирани с ковид за последното денонощие. Това са 22.26% от направените 22 264 теста. Активните случаи са 65 331.

Излекуваните за посочения интервал са 2743, а умрелите – 124 (95.16% от тях не са ваксинирани).

Данни с графики за развиването на епидемията –.
08:27. Ако не откриете своя отговор, пишете на публицистичната поща 08:09За гласоподаване няма да се желае документ, заяви здравният министър  Коронавирусът в България: условието за документ опонира на Кодекса на труда, настояват от КНСБ
© Георги Кожухаров

няма да се отнасят за изборите и за присъединяване във вота няма да се желае Коронавирус документ. Това заяви здравният министър доктор Стойчо Кацаров пред Би Ти Ви. Кацаров осведоми още, че в последния миг в е изменен прагът на възрастта на малолетните, на които няма да бъде желан документ за присъединяване в редица събития, и от 12 година той става 18 година Сертификат при преболедуване ще се получава и с антигенен тест, изработен в болница, заяви министърът.

Той дефинира като " съвсем 10 " сериозността на актуалната обстановка с зараза по скалата от от 1 до 10.

" Народът е изправен пред голямо тестване. Повечето хора не си дават сметка за мащаба на действието. Ще сме изправени доста скоро пред обстановка да сме мощно затруднени да осигурим кревати за болните ", сподели Кацаров. Добави, че в случай че продължава наклонността за настаняване на 1000 души на 2-3 дни в лечебните заведения, за 2-3 дни ще се изчерпат леглата в страната. Съобщи още, че всеки четвърти, лекуван с ремдесивир, е умрял.

По думите му разновидността с въвеждането на документа е предпочетен пред извънредно стягане на ограниченията, тъй като дава опция на хората да поддържат връзка и да работят.

Организаторите на събития, уредниците на място ще ревизират документите, само че няма да имат право да желаят персонална карта, защото не са контролни органи. Ако обаче такива заловят човек в нарушаване, той ще носи наказателна отговорност.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР