Дневник следи най-важното от церемонията по откриването на 47-ото Народно

...
Дневник следи най-важното от церемонията по откриването на 47-ото Народно
Коментари Харесай

Началото на 47-ия парламент: депутатите прекъснаха работата си преди да изберат председател

" Дневник " следи най-важното от церемонията по откриването на 47-ото Народно заседание. Статията се обновява.

10:35 " Възраждане " се разгласи за само герой против статуквото  Началото на 47-ия парламент: депутатите прекъснаха работата си преди да изберат ръководител
Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов се разгласи за само герой против политическото статукво и бранител на ползите на българите в страната и чужбина.

В словото си той повтори главните предизборни тези на партията си и разгласи, че тя ще се бори против одобрение на Истанбулската спогодба, непознатите военни бази на територията на страната, недопускане на влизането на Северна Македония в Евросъюза.

Костадинов се разгласи против ограниченията на страната за въвеждане на така наречен зелени документи за посещаване на обществени места на закрито, които назова " съвременен фашизъм ", както и против носенето на маски. съобщи, че няма да допусне наложителна имунизация, макар многочислените уверения на управляващите, че такава в никакъв случай не е премисляна. От името на " Възраждане " се разгласи още против " Зелената договорка " на Евросюйза, за опазване на ТЕЦ-овете и изграждане на атомна централа в Белене.

10:25 " Демократична България " прикани за път на новото  Веднага след излизането на Христо Иванов на трибуната депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски напусна залата.
Веднага след излизането на Христо Иванов на трибуната депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски напусна залата.

" Надежда " беше основната дума в изказването на водача на " Демократична България " Христо Иванов, който уточни, че новото Народно заседание и очертаващото се управническо болшинство дава късмет на страната за същински промени.

На първо място измежду целите на обединението предстоящо той уточни правосъдната промяна, наблягайки, че се оформя все по-голямо единодушие за нея. Като значим акцент за " Демократична България " той уточни
въвеждането на електронно ръководство, което да докара до понижаване на административното задължение върху жителите и бизнеса. " Ще имаме принос в слагането на естественото завещание и благосъстояние в центъра на политиката като основа на постигането на високо качество на живота в България ", сподели Иванов.

Той добави, че " Демократична България " ще продължи да работи за правата и опциите на българите в чужбина да се усещат част от страната си, ще пази геополитическата ориентировка към Евросъюза и НАТО и ще поддържа амбициозни дейности на бъдещо ръководство България и Северна Македония да станат членове на общото европейско семейство, макар разликите си. В името на вярата Христо Иванов прикани партиите да създадат крачка настрана от нормалното и да дадат път на новото. Като образец за това той уточни своето решение да не бъде министър и прикани сътрудниците си с опит да правят отстъпка място.
10:14 " ИТН " прикани депутатите за " съзидателна мощност " за смяна  Началото на 47-ия парламент: депутатите прекъснаха работата си преди да изберат ръководител
Неочаквано от името на парламентарната група на " ИТН " на трибуната излезе Любомир Каримански, макар че досегашният парламентарен водач на партията на Слави Трифонов - Тошко Йорданов, е в пленарната зала.

Каримански прикани сътрудниците си да впрегнат цялата си съзидателна мощност и да предложат на обществото смяна. Той увери, че " ИТН " ще направи вероятното да бъде формирано държавно управление, а Народното събрание да работи цялостен мандат. Пожела " здраве, непорочие, честност и отдаденост в промените за по-справедлив и заслужен живот на българите ". На финала Каримански цитира историка Ннколай Генчев: " Няма нищо по-важно от човечността ".10:05БСП изиска ограничения против растежа на цените и растящите неравенства  Началото на 47-ия парламент: депутатите прекъснаха работата си преди да изберат ръководител
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова увери, че партията ѝ ще направи всичко належащо за сформиране на устойчиво и работещо съдружно държавно управление. Тя уточни три огромни целта за левицата:Като максимален проблем пред страната Нинова очерта " растежа на цените, обедняването и растящите неравенства " и прикани за незабавни ограничения за превъзмогването. Тя уточни, че България е в неповторима обстановка, когато служебният кабинет е внесъл план за държавен бюджет за следващата година, очертаващото се държавно управление приготвя различен, тъй като към този момент има нови цели, и нито един от двата плана няма късмет да бъде признат до края на годината. 09:56ДПС настоя за бърза смяна на проекта за възобновяване и приемане на бюджет  Началото на 47-ия парламент: депутатите прекъснаха работата си преди да изберат ръководител
Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ посвети огромна част от словото си на отминалите избори, отправяйки остри рецензии към предходните парламенти, изпълнителната власт и изборната администрация.

По думите му решението за въвеждане на напълно машинен избор е " откъснало " близо 500 хиляди гласоподаватели от процеса по избиране на народни представители. " На всички е ясно, че по-възрастните и необразованите хора имаха усложнение да упражнят правото си на глас ", съобщи Карадайъ.

Той подлага на критика остро служебното държавно управление за организацията на изборите, като повтори тезата, че под лозунга " Да не се допусне търговията с гласове ", властта е погазила съществени човешки и цивилен права. Обвини Централната изборна комисия, че не е отчела всички действителни гласове и се зарече, че " Движение за права и свободи няма да остави нито един случай неизпитан и нито един случай на нарушаване или закононарушение ненаказан ".

Лидерът на Движение за права и свободи разгласи, че България съдбовно закъснява с националния си проект за възобновяване и резистентност, заради което напълно скоро ще има мотив да осмисли понятието беднотия. Допълни, че страната губи и борбата с Коронавирус пандемията заради безотговорното държание на изпълнителната власт.

" България би трябвало в къс период да си напише домашното по проекта за резистентност и държавния бюджет за 2021 година ", сподели Мустафа Карадайъ и добави, че Движение за права и свободи ще даде своя принос за отбрана на приходите на българите и за лоялно партньорство с европейските и натовските сътрудници.
09:38ГЕРБ даде обещание толеранс на новото държавно управление  Началото на 47-ия парламент: депутатите прекъснаха работата си преди да изберат ръководител
От името на втората по бройка група в Народното събрание - на ГЕРБ-СДС, ръководителят ѝ Десислава Атанасова разгласи, че някогашните ръководещи ще са " градивна и работеща съпротива ". " Разбираме ролята на опозицията не безусловно като дарба да се излъчва звук и експанзия. В днешните тежки времена ролята ѝ е освен да подлага на критика, само че и да дава оферти и да взе участие интензивно във взимането на решения ", съобщи Атанасова.

Тя прикани всички политически сили да концентрират напъните си в решаването на огромните задания за превъзмогване на другите рецесии и най-малко в идващите месеци да не се хаби време в политически нападки.

Ако бъде образувано държавно управление, то ще получи нужния толеранс и по избор може да получи нашата експертиза за подготвянето на държавния бюджета
Десислава Атанасова,
ръководител на парламентарната група на ГЕРБ-СДС

Атанасова уточни като цели на ГЕРБ качественото обучение, битката с рецесиите, интензивен напредък, увеличение на приходите. Предупреди, че групата ще се опълчи на концепцията приходите на жителите да бъдат увеличение посредством взимане на налози и повтори, че първият план за решение, импортиран от ГЕРБ, ще е за мораториум за взимане на държавен дълг до избиране на държавно управление.

От името на групата Атанасова настоя държавният бюджет за 2021г. да бъде признат до края на годината. От болшинството към този момент оповестиха, че това най-вероятно ще стане през януари 2022г.

09:33Кирил Петков: Време е всички да си свършим работата  Началото на 47-ия парламент: депутатите прекъснаха работата си преди да изберат ръководител
В прочувствено слово водачът на най-голямата групировка в Народното събрание и евентуален предстоящ министър председател Кирил Петков прикани депутатите да изпълнят с нов смисъл понятието депутат.

Петков описа за срещите си в страната по време на предизборната акция, в която най-честото предпочитание било политиците да върнат младежите в страната. Напомни за възрастните хора, които нямат средства за живот, болничното заведение в Ямбол, където придвижват болните по етажите върху одеала, за скъпите коли по пътищата, които принадлежат не на сполучливи предприемачи, а на политици. В резюме Петков съобщи, че на всичко това би трябвало да се постави край, а страната да премине към нов стадий от развиването си. И прикани:
" Време е за нулева приемливост към корупцията, за непоносимост към кражбите, време да пазиме ползите на гласоподавателите си. Време е да създадем България, с която да се гордеем. Време е да бъдем деен член на Евросъюза, който да оказва помощ за развиването му, време е България да е водач в района, време е за България, където младите се връщат, а възрастните имат почтени старини. Време е за нововъведения. Време е да вложим нов смисъл в понятието депутат. Време е за всички нас да си свършим работата " 09:26Започват изказванията на водачите на парламентарни групи.

Поредността на изказванията от името на групите се дефинира от числеността им. Първи ще приказва водачът на " Продължаваме промяната " в Народното събрание, а финален - лидерът на " Възраждане ".09:23Президентът изиска стабилно, реформистко, обществено ръководство  Началото на 47-ия парламент: депутатите прекъснаха работата си преди да изберат ръководител
Нужен ни е политически консенсус на реформаторските сили и към нуждата от стабилно, реформистко, обществено ръководство, обърна се към депутатите президентът, и добави, че от това единодушие зависи ориста на Народното събрание и на политическата система, която не може да понесе следващи предварителни избори измежду зимата и ориста на хиляди хора, които не могат да понесат компликациите.

" Загубата на доверие в политическата класа, във всички нас, пролича от отдръпването от урните. Не можем да допуснем повече пилеене на политическото време, нито да бъдем подвластни на популизма ", сподели Румен Радев.

Като предпочитана задача пред страната президентът уточни " демонтажа на прокурорския чадър над корупцията ".

Ако Народното събрание не успее да реализира промени в прокуратурата в обозрим период, то доста скоро предишното ще потърси реванш
Румен Радев,
президент

" От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода ", приключи обръщението си към народните представители Румен Радев. Той повтори, че България не може да си разреши да пилеем политическо време и изрази вяра, че най-младият парламент има сили да върне доверието на българите.09:10Президентът Румен Радев излиза на трибуната, с цел да стартира обръщението си към Народното събрание. ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " останаха седнали, до момента в който другите групи ги посрещнаха с овации.

09:09Депутатите се заклеха  Началото на 47-ия парламент: депутатите прекъснаха работата си преди да изберат ръководител
Депутатите поставиха записаната в Конституцията клетва, която гласи: " Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се. " В пленарната зала звучат химните на България и на Европейския съюз. Групата на " Възраждане " седна по време на химна на Европа
09:05  Началото на 47-ия парламент: депутатите прекъснаха работата си преди да изберат ръководител
© Юлия Лазарова

Най-възрастният народен представител - Силви Кирилов, удари първия звънец.

В словото си пред сътрудниците си той съобщи, че страната се намира в невиждана обстановка на съмнение и компликации. Обърна се към младежите, мнозина от които емигранти и им подсети максимата " Свободата не е да правиш каквото искаш, а да не правиш каквото не искаш "

Кирилов прикани за обединяване и настоя депутатите да оправдаят оказаното им доверие в името на България и българите. 09:01Церемонията стартира " Дневник " излъчва онлайн церемонията по откриването на първата пленарна сесия на 47-ото Народно заседание:


08:58Консултациите за кабинет ще са в понеделникПрезидентът Румен Радев разгласи на влизане в Народното събрание, че ще свика в понеделник консултациите преди началото на конституционната процедура по връчване на управнически мандат за сформиране на държавно управление. Той не посочи дали диалозите ще са поотделно с всяка парламентарна група, или дружно.08:55Никола Минчев ще бъде препоръчан от " Продължаваме промяната " за ръководител  Никола Минчев
© Велко Ангелов

Никола Минчев

Юристът Никола Минчев ще бъде предлагането на " Продължаваме промяната " за ръководител на Народното събрание - това заяви на влизане в Народното събрание водачът на групировката Кирил Петков. Той не посочи дали има реализирано единодушие с останалите три групи, с които се водят договаряния за управническа коалиция, за тази кандидатура. 08:51Кирил Петков чака да има кабинет до края на идната седмица  Кирил Петков
© Лили Тоушек

Кирил Петков

Лидерът на " Продължаваме промяната " Кирил Петков изрази убеденост, че при започване на новата седмица ще бъде подписано съдружното съглашение сред четирите обединения в бъдещото ръководство, а до края ѝ ще има определено държавно управление.

Той удостовери, че ще е номинацията на най-голямата партия за министър-председател.08:43На влизане в Народното събрание водачът на националистическата групировка " Възраждане " Костадин Костадинов се разгласи за съпротива на статуквото. Сред първите си цели той уточни премахването на така наречен зелени документи, които са нужни за посещаване на множеството от обществените места на закрито.

Все още не е известно дали Народното събрание ще съблюдава условието за документи в постройката.08:38В новото Народно заседание ще има седем групи - с една повече, в сравнение с предходното. Договаряната коалиция сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " ще обезпечи общо 134 гласа - с 13 над нужните за болшинство. Бившата ръководеща партия ГЕРБ и Движение за права и свободи, които са момента са оставени в изолираност, разполагат със 93 гласа. Националистическата групировка " Възраждане ", която за първи път влиза в Народното събрание, е най-малката група.

Ето разпределението на мандатите в Народното събрание:
08:30Протест против имунизациите и Коронавирус ограниченията посреща депутатите  Началото на 47-ия парламент: депутатите прекъснаха работата си преди да изберат ръководител
© Цветелина Белутова

Малоброен, само че гръмък митинг против имунизациите е призован пред паметника на Цар Освободител, който се намира против основния вход на Народното събрание.

Участниците посрещат с вувузели и развети флагове депутатите. От мегафона звучи женски глас, който приканва Народното събрание да анулира " тоталитарната тирания, въведена на 13 март " - датата, на която през 2020 година беше оповестено изключително състояние поради пандемията от ковид. То беше анулирано два месеца по-късно, само че и до през днешния ден България е в изключителна епидемиологична конюнктура, която дава опция на здравните управляващи да контролират множеството от ограничаващите ограничения против разпространяването на вируса без глоба на Народното събрание.

На служебния вход на Народното събрание - откъм катедралата " Св. Ал. Невски ", също има двама протестиращи с микрофон и мощна тонколона. Възрастен мъж назовава депутатите предатели и упорства да бъдат съдени.

08:24Церемонията по откриването на първото съвещание на 47-ия парламент ще стартира в 9 ч. Обичайно депутатите стартират да идват малко след 8 ч., последвани от формалните посетители. След неявяване в предходните обети за тази година, в залата ще се върне депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, глобен от Съединени американски щати за корупция по закона " Магнитски ".

В залата по традиция са поканени президентите и досегашните ръководители на Народното събрание, представители на главните вероизповедания в страната, на Конституционния съд и двете висши съдилища, дипломати. Служебният кабинет също ще е в залата.08:17Ива Митева: Не чакам да бъда номинирана за ръководител на Народното събрание  Ива Митева
© Юлия Лазарова

Ива Митева

Председателят на предходните две Народни събрания Ива Митева съобщи, че не ѝ е предлагано да заеме още веднъж поста и не чака да бъде номинирана.

На влизане в Народното събрание Митева, която е народен представител от " ИТН ", разяснява, че не намира за подобаваща формулата за ротационен ръководител от всяка от четирите групи в бъдещото ръководство и че е обикновено мястото да бъде заето от представител на най-голямата група - " Продължаваме промяната ".08:06Първият знак за съдружните ангажименти ще е името на новия ръководител  Началото на 47-ия парламент: депутатите прекъснаха работата си преди да изберат ръководител
© Асен Тонев

Поне две въпросителни се чака да отпаднат на първото съвещание на Народното събрание. Първата е

каква е степента на единодушие за съдружно съглашение

и по кое време четирите договарящи за него обединения ще го подпишат. Планът на " Продължаваме промяната " беше текстът да е кардинално утвърден за откриването на Народното събрание, само че към този момент е несъмнено, че предстоят още диалози. Лидерите на формацията-победител в изборите - Кирил Петков и Асен Василев, резервираха цялостно безмълвие по време на траялите две седмици договаряния на равнище експертни групи. Днешното съвещание на Народното събрание ще е първата им обществена поява от началото на договарянията и се чака двамата да разгласят по кое време се чака да има единодушие за политиките и държавното управление, което ще предложат.

Втората незнайна е

името на новия ръководител на Народното събрание ,

което е част от пакета управнически позиции, договаряни сред участниците в бъдещото ръководство. До преди седмица съвсем несъмнено изглеждаше постът още веднъж да бъде ангажиран от юриста Ива Митева ( " ИТН " ), която ръководеше последните две Народни събрания. Последваха информации, че в хода на договарянията са обсъждани и други кандидатури, в това число и всяка от четирите обединения да излъчва ръководител на ротационен принцип за една година. Вчера водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, чието име беше посочено като първо за краткотрайния пост, отхвърли да е обсъждана сходна концепция. Последната неофициална информация от нощес е, че откакто не е реализирано единодушие, " Продължаваме промяната " ще предложи собствен претендент за ръководител на Народното събрание.
Очаква се финалните диалози да бъдат водени тази заран на съвещание на така наречен председателски съвет, в който влизат водачите на парламентарните групи.
07:57Нинова: До неделя би трябвало да почистим противоречивите въпроси по споразумениетоЛидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че през вчерашния ден е разговаряла с Кирил Петков и Асен Василев и е била реализирана спогодба до неделя да се изчистят всички противоречиви въпроси от съдружното съглашение.

 Началото на 47-ия парламент: депутатите прекъснаха работата си преди да изберат ръководител
© Лили Тоушек

" От останалите партии са съгласни да почистим противоречивите въпроси, да подпишем съдружно съглашение и тогава да приказваме за имена на министри ", сподели още Нинова. Тя посочи, че няма нищо правилно в информациите, че е номинирана за един или различен пост - ръководител на Народното събрание или вицепремиер.07:36Надеждите са, че този път политическите обединения ще съумеят да излъчат постоянно държавно управление и ще пресечен серията от предварителни избори. Предишните два Народното събрание имаха рекордно къс живот - 45-ият заседава едвам девет пъти, а наследникът му работи по-малко от два месеца. Сега поръчките на спечелилия в изборите - " Продължаваме промяната " на някогашните служебни министър Кирил Петков и Асен Василев, са за цялостен четиригодишен мандат.

Това значително ще зависи от обезпечаването

на устойчиво парламентарно болшинство

от над 121 гласа, което - при мощната фрагментация на Народното събрание - изисква коалиция от четири обединения. Преговорите сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " не престават интензивно от първите дни след изборите, а анонсът на най-голямата група беше, че през днешния ден ще бъде реализирано единодушие по съдружно съглашение, което да " закрепи " трайно връзките им и да подсигурява непоклатимост на нов кабинет.07:24Новият парламент: опит за устойчиво ръководство и постоянен кабинет от третия път  Началото на 47-ия парламент: депутатите прекъснаха работата си преди да изберат ръководител
© Велко Ангелов

Третото определено в границите на тази година Народно заседание на България ще стартира работа през днешния ден. Депутатите, които следва да положат клетва, бяха определени на предварителните избори на 14 ноември.

По традиция първото съвещание ще бъде намерено от най-възрастния народен представител в залата - този път това е Силви Кирилов от " ИТН ". Церемонията планува незабавно след клетвата президентът да направи послание към народните представители. След него парламентарните групи ще разгласят целите си.

Официалното съставяне на групите ще разреши началото на конституционната процедура по сформиране на държавно управление, съгласно която президентът връчва изследователски мандат на претендента за министър-председател на най-многобройната секта.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР