Дневник следи най-важните новини около четвъртата коронавирусна вълна в страната.

...
Дневник следи най-важните новини около четвъртата коронавирусна вълна в страната.
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: броят на заразените за седмица се е увеличил с близо 50%

" Дневник " следи най-важните вести към четвъртата коронавирусна вълна в страната. Статията се обновява. За обстановката в чужбина четете.

14:36Ваксинационният пункт в " Пирогов " към този момент ще работи до полунощОт понеделник (25 октомври) имунизационният център на болничното заведение за незабавна здравна помощ " Пирогов " в София ще работи с удължено работно време - от 8 ч. заран до среднощ, оповестява на уеб страницата си болничното заведение.

Уточнява се, че са обезпечени три медицински екипа в имунизационния център, които да обезпечат непрекъсната работа, в това число в събота и неделя. Болницата твърди, че разполага с задоволителен брой от всички утвърдени в Евросъюза ваксини против COVID-19.

За последните четири дни в имунизационния център на " Пирогов " са сложени 1 846 ваксини, оповестяват от болничното заведение.

 Коронавирусът в България: броят на инфектираните за седмица се е нараснал с близо 50%
© Велко Ангелов
12:02Фармацевтите съдят страната за дискриминация в Коронавирус кризатаВ петък (22 октомври) Българският фармацевтичен съюз (БФС) заведе групов иск от името на своите членове против Народното събрание и Министерския съвет,. Уточнява се, че повода е " дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите, което съществува от години в системата на опазването на здравето, само че изключително отчетливо бе демонстрирано от страната по времето на пандемията от COVID-19 ".

От организацията показват, че от началото на коронавирусната рецесия в България страната не дава на магистър-фармацевтите спомагателните хонорари, защитни средства и тласъци за работа, които вкара за други категории медицински експерти – лекари, дентални лекари, експерти по здравни грижи. В желае се показва, че магистър - фармацевтите са квалифицирани по своята подготовка аналогично на лекари и на дентални лекари – те са медицински експерти по силата на законодателството, образованието и отговорностите, които са им вменени. " Те са най-бързо и директно наличните медицински експерти за пациентите с COVID-19, като всекидневно дават фармацевтични грижи за амбулаторното лекуване на това заболяване. Те са първата линия и при снабдяване на защитни средства и средства за тестване в домашни условия ", написа в желае.

 Коронавирусът в България: броят на инфектираните за седмица се е нараснал с близо 50%
© Надежда Чипева, Капитал

Подчертава се, че от началото на септември БФС неведнъж е упорствал за среща с Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, с цел да се подсигурява и обезпечи естествената работа на аптеките с касата, само че такава досега няма.11:44Една пета от издадените през днешния ден документи са за преболедуване с антигенен тест
 Коронавирусът в България: броят на инфектираните за седмица се е нараснал с близо 50%
© Дневник

Издаването на документи за COVID-19 за преболедуване, когато заразяването е било открито с антигенен тест, към този момент е допустимо, оповестява държавната компания " Информационно обслужване ".

Издаването се прави през, като потребителите би трябвало да вкарат ЕГН, номер на персонална карта и телефонния номер, който са дали, с цел да бъдат регистрирани в системата, когато е открито, че са били инфектирани.

По данни на " Информационно обслужване от среднощ на 25 октомври са издадени над 60 хиляди документа за COVID-19, като към 20% от тях (приблизително 13 хил.) са удостоверения за преболедуване с антигенен тест.

Само в България документи за преболедуване се издават и важат, когато инфекцията е била открита и с антигенен тест (не единствено с PCR тест). Сертификатите за преболедуване са годни една година, а не шест месеца, каквито са общовалидните европейски правила.

Какви са годните за България документи за COVID-19 четете 11:37Военно-медицинската академия преобразува шест клиники в Коронавирус звенаШест клиники от структурата на Военномедицинска академия (ВМА) краткотрайно ще бъдат трансформирани в звена за работа с пациенти с коронавирусна зараза, оповестяват от академията. Новите Коронавирус зони са разкрити на територията на клиниките по пневмология и фтизиатрия, по ендокринология и заболявания на обмяната, по психиатрия, по гръдна хирургия, по обща и онкологична гинекология, както и във Втора клиника по коремна хирургия.

Създадена е специфична организация за банкет на пациентите, нуждаещи се от незабавно или наложително болнично лекуване, обвързвано с специалностите, чиито клиники са преобразувани, се прецизира в известието.

 Коронавирусът в България: броят на инфектираните за седмица се е нараснал с близо 50%
© Военномедицинска академия - ВМА
11:24И Мая Манолова нападна заповедта за Коронавирус сертификатитеПоредна тъжба против заповедта на здравния министър за въвеждане на Коронавирус документите за имунизиране, преболедуване или негативен тест, известни като " зелени документи ". Тя е импортирана от ръководителя на гражданската платформа " Изправи се.БГ " Мая Манолова в Административния съд и е подписана от 56 души с юридически интерес, оповестява пресслужбата на организацията.

Според тях заповедта нарушава съществени цивилен права, заложени в Конституцията и Конвенцията за правата на индивида - правото на труд и на напредване. Най-големият недостатък на заповедта е нейният дискриминационен темперамент, тъй като не се разрешава да се издаде документ за съществуване на антитела, счита Манолова. Според нея хората с автоимунни болести също са дискриминирани, проблем има и с дребния бизнес, където служащите по разнообразни аргументи не могат да получат документ и би трябвало да се тестват на всеки два дни. Надяваме се, че преди Административният съд да анулира тази заповед, здравното министерство ще я размени с нова, която да обезпечи повече равнопоставеност, сподели още Манолова.

В края на предходната седмица подадените в Административния съд - София град и Върховния административен съд тъжби против новите ограничения бяха 13 (подробности за тях - ).11:10Властите ще притеглят лекари в Коронавирус отделенията със специализации без конкурс  Коронавирусът в България: броят на инфектираните за седмица се е нараснал с близо 50%
© Надежда Чипева, Капитал

Лекарите, които работят в Коронавирус отделенията на лечебните заведения да получат правото да бъдат зачислени за специализация на мястото, където работят (в случаите, когато работят в база за образование по съответната специалност), без да е належащо провеждането на конкурс.

Това предлага Министерството на здравеопазването с оповестения за публично разискване план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2015 година за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето. Предвижда се смяната да работи за времето на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура и два месеца след нейната анулация.

Според предлагането лекарите ще могат да се образоват за придобиване на специалностиТова ще става, в случай че работят в съответните клиники и при изискване, че там се лекуват пациенти с COVID-19. Срокът за започване на специализацията им ще бъде скъсен, защото се планува да отпадне условието за осъществяване на конкурс. " По този метод повече лекари ще бъдат привлечени и стимулирани да работят в Коронавирус структурите посредством облекчение на достъпа им до специализация. Целта е на тези лекари да бъде оказана поддръжка посредством обезпечаване на условия за професионално развиване и посредством даването на опция за финансиране на образованието им от страната ", се споделя в претекстовете на здравното министерство. 10:26Учениците и учителите ще бъдат тествани два пъти седмично за COVID-19  Коронавирусът в България: броят на инфектираните за седмица се е нараснал с близо 50%
© Юлия Лазарова

Учениците и учителите ще бъдат тествани два пъти седмично (най-вероятно в първия час в понеделник и четвъртък), а резултатът ще излиза в границите на минути, изясни министърът на образованието. Той акцентира, че предвижданите за приложимост проби са учредени на проучване на слюнка, не изискват здравна намеса и могат умерено да се взимат от учителите, без нужда от здравно лице. От взимането на проби ще бъдат освободени учителите, които имат документ, че са имунизирани или преболедували. Вероятно по този начин ще се действа и с огромните възпитаници (над 12 г), които имат формален Коронавирус документ.
Присъственото образование в учебните заведения ще бъде учредено на родителско единодушие - в класните стаи ще се върнат децата, за които родителите дадат единодушие за тестване. За останалите остават опциите за образование в онлайн среда от вкъщи, изясни Николай Денков. По думите му това ще е опитът да се откри пресечна точка сред двете противоположни позиции в обществото - скептицизма към тестването и желанието децата да не бъдат затваряни за дълго у дома.

Вярвам, че учителите ще ни поддържат във въвеждането на тестването, което потвърдено е най-щадящата и работеща мярка
 проф. Николай Денков,
министър на образованието

Той изясни, че връщането към образование от разстояние се е наложило поради внезапния скок на заболеваемостта, като акцентира, че в последните дни към този момент има четири области с над 1000 инфектирани на 100 хиляди души.

Министърът изясни, че опитът за връщане в класните стаи стартира с най-малките възпитаници - от 1 до 4 клас, защото те са най-узявими. Допълни, че в случай че опитът е сполучлив, правилото ще се приложи поетапно към по-големите.10:16Кабинетът опитва да върне най-малките възпитаници в клас идната седмица  Коронавирусът в България: броят на инфектираните за седмица се е нараснал с близо 50%
© Велко Ангелов
Министрите на опазването на здравето и образованието ще внесат през днешния ден в Министерския съвет проектопостановление за разпределяне на 13 млн. лева за пазаруване на щадящи проби за деца, основани на проучване на слюнка, които демонстрират дали детето е инфектирано с COVID-19. Очакванията са допустимо най-скоро те да бъдат доставени и от идната седмица най-малките възпитаници да могат да се върнат в класните стаи.

Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров през днешния ден, откакто през вчерашния ден президентът изиска министрите да създадат нужното за възобновяване на присъственото образование и в областите с над 750 инфектирани на 100 хиляди души население, в които децата би трябвало да минат към онлайн образование.

Изследванията ще бъдат най-вероятно два пъти седмично, посочи здравният министър. При позитивен резултат, детето ще бъде поставяно в изолираност за 14 дни и по този метод ще се избегне слагането на цели паралелки под карантина, посочи той. Желанието ни е още идната седмица да върнем децата от 1 до 4 клас, само че това зависи от опцията да имаме проби до тогава. Ако забележим, че този механизъм работи добре, продължаваме и с учениците от горните класове, сподели Кацаров. 10:10Министрите афишират ограничения за връщането на учениците в клас " Дневник " излъчва онлайн брифинга на здравния и просветителния министър. В него вземат участие и представители на неправителствената организация " Национална мрежа за децата ", с които са обсъждани вероятните ограничения.



09:59Министрите на опазването на здравето и на образованието - Стойчо Кацаров и Николай Денков, ще афишират през днешния ден ограниченията, които ще бъдат подхванати за връщането на децата в най-засегнатите от ковид области в учебните заведения. Вчера допустимо най-скоро, а министрите обрисуваха като вероятен период седмица или 10 дни.

Според настоящите разпореждания учениците в областите с над 750 инфектирани с COVID-19 на 100 хиляди души население за 14 дни минават на онлайн образование.09:43Започва издаването на документи за преболедуване, учредени на антигенен тест  Коронавирусът в България: броят на инфектираните за седмица се е нараснал с близо 50%
© Юлия Лазарова
От през днешния ден удостоверения за преболедуване на COVID-19 ще може да се издава и на хората, при които болестта е открито с бърз антигенен тест. Документът ще важи единствено на територията на страната, а за пътешестване остават в действие разпоредбите на Европейския съюз, съгласно които се приема само проучване по метода PCR. Сертификатът за преболедуване ще важи 1 година, само че още веднъж единствено в България, до момента в който отвън страната срокът му е 6 месеца.

Държавната компания " Информационно обслужване ", която поддържа Националната здравно-осигурителна система, пое ангажимент. Това е допустимо, единствено в случай че заразяването е открито след 1 декември предходната година, когато антигенните проби бяха признати на равностойни на PCR проучванията.

От през днешния ден се постановат и санкции

за неспазване на условията за посещаване на обществени места със документ за имунизиране, преболедуване или негативен тест. Ограничението влезе в действие предишния четвъртък (21 октомври), само че държавното управление даде на бизнеса четири дни гратисен интервал с цел да вкара организация за инспекция, като в същото време се издаваха единствено наставления, само че не се постановяваха саанкции.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР