Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите

...
Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: Отпада подписването на информирано съгласие при COVID ваксини

Дневник " следи онлайн новините за разпространяването на ковид, реакциите на управляващите и мненията на здравните специалисти.

.

" Аз приказвах с министър Денков да обсъдят дали не е по-правилно най-големите възпитаници - от осми до дванайсети клас, да бъдат тествани както възрастни хора, още повече, че те могат и да се имунизират ", сподели Кацаров.11:36Вирусолог поучава хората да се имунизират и за грип  Коронавирусът в България: Отпада подписването на осведомено единодушие при Коронавирус ваксини
© Лили Тоушек
Разпространението на COVID-19 е понамаляло, само че не е отминало. Затова би трябвало да продължим да съблюдаваме ограниченията, имунизацията също би трябвало да продължи със съответния ритъм, както и тестването, разгласи пред Българска национална телевизия вирусологът Любомира Николаева-Гломб. Според нея оптимистичните данни сега не значи, че хората би трябвало да се отпускат.

Каква ще бъде грипната вълна отвън Коронавирус, никой не знае, акцентира тя. Посочи, че предходната година съвсем не е имало, този сезон се чака също да бъде по-слаба, тъй като в Южното полукълбо е била по-слаба, само че какво ще стане - никой не знае.

" В момента в България грип няма и в този момент е моментът да се имунизираме против грип ", акцентира вирусологът. Обикновено грипът в България идва при започване на януари.

Напомни, че за хората над 65 година имунизацията е безвъзмездна, а слагането й е целесъобразна и за бременните дами. Коронавирус ваксина също е добре да си слагат бременните дами, акцентира вирусологът.

Тя сподели, че отстоянието сред двете ваксини е добре да бъде 2 седмици, въпреки че в другите страни в Европа практиките се разграничават. Прието е, че при възможни отрицателни резултати и разстояние две седмици, тъкмо може да се дефинира под въздействието на коя ваксина е този резултат.
11:29Здравното министерство разгласи разкриване на телефонна линия за въпроси за Коронавирус имунизациите  Коронавирусът в България: Отпада подписването на осведомено единодушие при Коронавирус ваксини
© Надежда Чипева, Капитал
От 23 ноември (вторник) в Министерството на здравеопазването ще работи открита телефонна линия за медицински въпроси към имунизациите против COVID-19. На въпросите на хората ще дават отговор лекари от Медицинския университет в София.

" Всеки жител ще може да се обръща към тях в медицинския аспект на имунизацията - не къде има имунизационен пункт, а по тази причина дали имаш несъмнено заболяване, можеш да се ваксинираш, в случай че си бременна, в случай че си кърмачка, родилка и всевъзможен различен вид такива въпроси, които могат да зародят при даден човек ", изясни Кацаров. Засега номерата не са оповестени.

Досега такава самодейност Министерството на здравеопазването не е имало. Телефонните линии, които ведомството имаше, бяха за препоръки към хора, които са инфектирани. Линия за въпроси към имунизациите против COVID-19 има и " Национална пациентска организация " 11:14В България към този момент няма да се подписва осведомено единодушие при слагане на ваксина против COVID-19. Това разгласи министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров на брифинг.

Решението е взето след консултацията с шефа на Европейския център по надзор и предварителна защита на болесттите и информация в нормативните документи в България. " Не са налице нито правни, нито медицински условия ", сподели Кацаров.

Няма да се изисква документално осведомено единодушие от пациентите при слагане на ваксина за COVID-19. Така, както не се изисква за никоя друга ваксина в нашата страна.
Стойчо Кацаров,
министър на опазването на здравето

По думите му е подписал заповед, с която отпада условието за сключване на осведомено единодушие. Досега задачата на документа бе да формилизира, че човек е наясно с всичко, което желае да знае за имунизацията.11:03Брифинг на здравния министър по настоящи въпроси

10:36И наново боледувалите към този момент могат да изтеглят документ  Коронавирусът в България: Отпада подписването на осведомено единодушие при Коронавирус ваксини
© Юлия Лазарова
Всички жители, които са наново преболедували коронавирусната зараза и попадат като доказани случаи с позитивен PCR резултат или антигенен тест в Националния указател за битка с COVID-19, имат опция да изтеглят електронен документ за преболедуване през. Това оповестяват от " Информационно обслужване ", които създават софтуера.

Казусът откри решение откакто през последните дни получи необятно медийно внимание. Проблемът до момента бе, че хората, които два пъти са се заразили със SARS-CoV-2, могат да генерират документ единствено за след първото си преболедуване и по този начин продължителността на удостоверението им не може да бъде удължено официално.

За доказване на наново преболедуване ще се признават както резултати от PCR тест, по този начин от лабораторни проучвания посредством бързи антигенни проби. За PCR проучване ще се издава документ по европейския модел за зелен документ за преболедуване с налични всички наложителни атрибути, включително QR код, номер на документа, персонални данни на преболедувалото лице, а също по този начин начална и последна дата на годност. Документът може да се употребява 14 дни след датата на позитивния резултат. Валидността му е за интервал от 6 месеца на територията на Европейски Съюз и 12 месеца в България. Повторно преболедувалите жители, чийто позитивен резултат е потвърден с антигенен тест от лаборатория, също ще могат да употребяват своето уверение 14 дни след датата на определяне на заразяването. Валидността на документа е 12 месеца и важи единствено за територията на България. Генерираното уверение е с друг формат от европейския зелен документ.
Задължително изискване, с цел да бъде генериран документ за наново преболедуване на SARS-CoV-2, е да са минали най-малко 90 календарни дни от датата, на която е сложена диагноза COVID-19 при предходното заразяване. Ако времето сред тях е по-малко, системата няма да разреши издаването на документ или уверение, защото се счита, че не е налице ново заразяване, а позитивният тест е резултат от продължаващо предишно заболяване.

Срокът от 90 дни не важи в случаите, когато обещано лице си направи лабораторен бърз антигенен тест, който е позитивен, а по-късно го удостовери с PCR проучване, което също е позитивно. Подобна процедура е въведена в 7 страни от Европейски Съюз. Системата дава опция за генериране на безграничен брой документи, в случай че са минали 90 дни сред два позитивни теста. Общият брой на изтеглените европейски зелени документи за имунизация през портала надвиши 2.3 млн., а близо 2 млн. са документите за отрицателен тест посредством PCR или бърз антигенен тест. Гражданите са изтеглили общо 250 хиляди документа за преболедуване, открито посредством PCR тест, а удостоверенията за преболедувана коронавирусна зараза, потвърдена посредством лабораторен антигенен тест, доближиха 90 хиляди Само за една седмица през НЗИС са генерирани 35 хиляди удостоверения за съществуване на антитела. 10:31КНСБ желае изцяло безвъзмездни проби за работницитеСиндикалната организация КНСБ упорства антигенните проби за работодатели и служащи, както и вземането на проба, да бъдат безвъзмездни. На свое съвещание синдикатите взеха решение да изискат заповедта на здравния министър да бъде допълнена с сходно искане, като се прецизира, че то ще се ползва, когато със законова наредба или след заповед на държавен орган се изисква тестване за практикуване на съответната специалност. Държавата обезпечи 1 млн. безвъзмездни бързи теста, които изпрати в лабораториите, само че те всекидневно начисляват окол 10 лева такса за обработката на тестванията.

От КНСБ прецизират, че са провели изследване измежду 1115 ръководители на синдикални организации в цялата страна. Към сегашния миг зелен документ имат 60 на 100 от запитаните. " Ваксинирането е непринуден акт и би трябвало да остане подобен. В актуалната конюнктура зелените документи се явяват една по-благоприятна опция на по-тежките ограничения, прилагани по-рано – ограничение правото на напредване, затваряне на обекти с публично предопределение, затваряне на обособени бизнеси и прочие ", означават от КНСБ.10:21Броят на новите инфектирани леко спада, на умрелите остава трицифрен  Коронавирусът в България: Отпада подписването на осведомено единодушие при Коронавирус ваксини
© Лили Тоушек
Броят на новооткритите инфектирани за втори ден подред е под 3 хиляди като аз последното денонощие данните на Единния информативен портал сочат, че още 2785 души са инфектирани. Броят на умрелите обаче остава висок и за последните 24 часа те са 145.

Новите случаи са открити при 31 318 теста, от които 8.9% са позитивните.

В болница се лекуват 7 414 души като 775 са в интензивни отделения. Общо 734 души са новоприетите в болнични заведения.

Поставените нови дози ваксина са 22 055 като хората с изцяло приключена имунизация са 1 673 851.

Данните в графики можете да видите
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР