Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите

...
Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: работодатели не смятат, че е редно да плащат тестове на служителите си

Дневник " следи онлайн новините за разпространяването на ковид, реакциите на управляващите и мненията на здравните специалисти.

10:46Пулмолог: Най-важен е прегледът от доктор в първите 7 дни на болестта  Коронавирусът в България: работодатели не считат, че е редно да заплащат проби на чиновниците си
© Надежда Чипева, Капитал
Най-важното с цел да не се стига до затруднения, е пациентът да бъде вярно лекуван в първите 7 дни след появяването на признаци на ковид. Това изясни пред " Нова телевизия " пулмологът Петър Чипев.

" Тази болест протича с доста типични признаци. Изключително значими са първите 7 дни. В тях се развиват затрудненията ", добави той.

Даде образец с това, че в случай че инфектиран пациент си направи фотография на белия дроб през първите 2-3 дни тя най-вероятно ще наподобява естествена, само че по-късно се получават провалите и при изхода от болестта снимакта ще демонстрира нещо доста друго.

Именно от първата седмица от появяването на признаци е значим прегледът от доктор.

" Според мен това е отговорът на въпроса за какво са претъпкани лечебните заведения. Очевидно не водим войната вярно ", съобщи доктор Чипев.09:43Работодатели: Можем да плащаме тестванията, само че не е редно  Скрийншот
Скрийншот
Собственикът на веригата за детски играчки " Хиполенд " и на компанията за катерачни стени " Уолтопия " Ивайло Пенчев разясниха пред " Нова телевизия ", че мога да заплащат тестванията на чиновниците си, които не са имунизирани, само че считат, че това не е редно. И двамата споделиха, че ще платят по няколко теста, с цел да има дадат малко повече време в сравнение с страната да вземат решение.

Пенчев означи, че има фундаментален проблем с това, че хората не ценят нещата, които получават гратис, а също и съзират нещо подозрително, когато биват притискани да вършат нещо гратис.

Мариан Колев уточни, че от 12% на над 30% е скочил процентът на имунизирани измежду чиновниците му след въвеждането на зелените документи.( Какво разяснява пред " Дневник " четете. )

Работодателите би трябвало да мрънкат по-малко, те не са слабите хора в обществото, разяснява Пенчев и уточни, че в случай че би трябвало страната да оказва помощ на някого, то би трябвало да е на слабите в обществото - да вземем за пример на останалите без работа, а не на бизнеса. Посочи, че страната в никакъв случай на никого не е помогнала, а е задължила едни данъкоплатци да си дадат парите на други.

Кротките и работливите оказват помощ на буйните тарикати. Когато работодатели стартират да желаят пари от страната, те желаят някой да работи гратис за тях.
 Ивайло Пенчев,
"Уолтопия "

Зелените документи са обяснявани като ограничаване и наказване, а те са тъкмо противоположното на това. Те дават независимост. Ако няма зелени документи, ще има затвор за всички, което е по-лошо, разясниха и двамата.

Според Колев здравният министър е взел " малко меко " решение, с цел да не ядоса доста хора. Оценката му е, че зеленият документ е трябвало да важи за всички чиновници, а клиентите да си вземат решение сами.

Всяка насила води до митинги, само че във всяко общество има форма на насила, разяснява Пенчев във връзка плануваните за през днешния ден митинги на браншови организации против зелените документи. " Това е една от най-разумните принуди – принудата хората да бъдат имунизирани, против която митингите са най-необосновани. Същите хора, които стачкуват против тази насила, живеят в доста други принуди – вземат им парите под формата на налози и ги раздават на мошеници и тази насила са я поели и не стачкуват против нея, не разрешават им да карат пили и т. н. ", уточни той. 08:58Браншови организации излизат на митинг поради зеления документ  Кадърът е от митинга на заведенията в края на януари.
© Юлия Лазарова

Кадърът е от митинга на заведенията в края на януари.
Браншови организации са оповестили за през днешния ден народен митинг против въвеждането на зеления документ. Очаква се в разнообразни градове да има демонстрации под мотото " Всички дружно! За здраве, работа, бъдеще, сигурност! ", оповестява Българска национална телевизия.

Според недоволните организации въведените ограничения са несъответстващи и дискриминационни.

Недоволството на браншовите организации стартира в 15 ч. в няколко града в страната. Към момента е известно, че в него ще се включат Алиансът на туристическата промишленост в България, Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциацията " Здраве и фитнес ", представители на ритейл центрове и на детски центрове.

В София митингът ще бъде на Орлов мост.08:51Работодатели упрекнаха ръководещи, че са проспали лятото за поддръжка на бизнеса  Коронавирусът в България: работодатели не считат, че е редно да заплащат проби на чиновниците си
© Велко Ангелов
Бизнесът от година упорства да има мярка, която да поддържа непрекъснатите разноски на фирмите при внезапен спад на продажбите поради ограниченията за ограничение на ковид, разяснява пред по Българска национална телевизия Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал. Ние сме в такова състояние, защото бизнесите не са изцяло затворени, само че са с ограничаване в активността, в това време непрекъснатите разноски си вървят, изясни той
Вместо през лятото да се създаде такава мярка, това време беше проспано. Имаше хора, които правеха пиар, вместо да вършат такива разработки и в този момент стигаме до тази обстановка, че редица браншове са изправени пред затваряне и банкрути, заключи Велев.08:38Кантарджиев: Въпросът със документите трябваше да се сложи през лятото  Коронавирусът в България: работодатели не считат, че е редно да заплащат проби на чиновниците си
© Юлия Лазарова
Въпросът за документите трябваше да се сложи лятото. Изгубихме златни месеци, когато нямаше разпространяване на вируса, разгласи пред Българска национална телевизия Тодор Кантарджиев, някогашен член на Националния действен щаб, който сега е съветник на Столичната община по имунизационния развой.

В следващата си рецензия към актуалните ръководещи той заключи, че идващите две седмици ще са доста сложни за българския народ, тъй като нищо не се е предписание за подготовка за тази вълна през последните 6 месеца.

Посъветват медиите да оповестяват единствено данните от PCR тестванията, защото бързите се правели на на практика здрави хора и не били показателни за болестта.

В отговор на въпрос разгласи, че имунизираните могат да бъдат кръводарители 15 дни след имунизацията.08:29Лекарският съюз осъжда говоренето против имунизациите от медици  Коронавирусът в България: работодатели не считат, че е редно да заплащат проби на чиновниците си
© Надежда Чипева, Капитал
Българският лекарски съюз осъжда държанието на свои сътрудници, които са срещу имунизирането, разгласи пред Българска национална телевизия ръководителят на организацията Иван Маджаров. " Ако тези, които би трябвало да убеждават, не се имунизират, е разумно да си зададеш въпроса за какво пък аз би трябвало да го върша ", уточни той.

Какво трябваше да се случи, с цел да схванат сътрудниците по лечебните заведения, че това ще е условие и у нас, попита риторично той в отговор на въпрос за въвеждането на зелените документи. " Цяла Европа го вкара, цяло лято и в този момент внезапно - министър Кацаров го въвел ненадейно, ами не е ненадейно. Беше ясно, че ще преминем към зелен документ ", акцентира той. " Щом един след различен в телевизионните студия вземат участие единствено лекари, вместо да се занимават с главната си работа, цялото общество е застрашено. Стигнахме до там още веднъж да виждаме мъже и дами, които чакат в таксита, дишат тежко и не могат да бъдат прегледни и признати в болница ", проучва той.
Оценката му е, че през лятото е изгубено времето, защото от май до август на практика не се е говорело за ковид.08:06С една трета за седмица пораства броят на инфектираните  Коронавирусът в България: работодатели не считат, че е редно да заплащат проби на чиновниците си
© Лили Тоушек
Броят на инфектираните пораства с 36% на седмична база, демонстрират данните от Единния информативен портал. За последното денонощие откритите нови случаи е 5643. Процентът позитивни проби е 13.56% като направените проби са 41 613, което е 91% растеж за седмица.

Остава трицифрен броят на умрелите вследствие на болестта като за последното денонощие те са 154, което е растеж от 22% за седмица. Общо 93% от тях не са имунизирани.

Общо 902 души са постъпили в лечебни заведения за последното денонощие.

За денонощието са сложени общо 25 424 дози ваксина.

Данните в графики можете да видите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР