Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите

...
Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: Започва ремонт на COVID отделенията в 15 болници

" Дневник " следи онлайн новините за разпространяването на ковид, реакциите на управляващите и мненията на здравните специалисти.

16:33Всички каузи в Софийския градски съд, планувани от 27 октомври до 5 ноември 2021 година, ще бъдат отсрочени за последващи дати. Това се показва в заповед на ръководителя на Софийски градски съд Алексей Трифонов, а повода за отсрочване на делата е огромния брой инфектирани с COVID-19.

Според заповедта на Трифонов, за всички каузи, които са планувани за разглеждане в идващите 10 дни, би трябвало да бъдат избрани нови дати, допустимо най-близки до в началото избраните. Освен това със заповедта се лимитира достъпът на юристи, движимости лица и жители до работа " Съдебно деловодство – Адвокатска стая ", а информации в деловодствата ще се вършат единствено по телефона. Преди няколко дни промени в графика за разглеждане на делата бяха въведени и в Софийския областен съд.14:34Президентът: Усилията на институциите са никой да не се затваря въобще " Усилията на институциите са никой да не се затваря въобще. Но това зависи от отговорността на всички нас, всеки избира, дали да се имунизира, дали да се изследва ", това сподели през днешния ден президентът Румен Радев, след посещаване в центъра на Спешната помощ в София.
 Коронавирусът в България: Започва ремонт на Коронавирус отделенията в 15 лечебни заведения
© Юлия Лазарова

Според него държавното управление се оправя добре, като има явен проект, който следва, с цел да избегне цялостно затваряне, което би донесло големи вреди.

По-рано през днешния ден заместник-здравният министър Александър Златанов, сподели, че в случай че сегашните ограничения не сработят, идната стъпка са ограничавания в напредването на хората без " зелен документ ".13:48Болничните сдружения поддържат новите меркиБългарската болнична асоциация (ББА), Националното съдружие на частните лечебни заведения (НСЧБ)и Националното съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване (НСОМБАЛ) поддържат новите противоепидемични ограничения, въведени със заповед на министъра на опазването на здравето от 19 октомври 2021 година Това излиза наяве от декларация на болничните сдружения, изпратена до доктор Стойчо Кацаров. В нея те показват и утвърждението си от страна на работещите в лечебните заведения за болнична помощ да се показва здравен документ.
 Коронавирусът в България: Започва ремонт на Коронавирус отделенията в 15 лечебни заведения
© Цветелина Белутова

Представителите на лечебните заведения акцентират, че в актуалната поредна вълна с повишен брой инфектирани с COVID-19 здравната система и лечебните заведения, в които се лекуват тези пациенти и хора с разнообразни болести, само че също нуждаещи се от своевременна болнична помощ, са изправени пред следващото тестване. В декларацията се отбелязва още, че е въпрос на персонална и социална отговорност всеки, работещ в системата на болничното опазване на здравето, където се концентрира лекуването на тези пациенти, да одобри и да се съобрази с новите ограничения, които, от здравна и от позиция на развиването на пандемията в България все още, са верни.13:03Лекарският съюз спори със здравното министерство за изписването на безвъзмездни Коронавирус медикаменти Българският лекарски съюз (БЛС) оспорва на Министерството на здравеопазването, че персоналните лекари могат да издават предписания за медикаменти за домашно лекуване на COVID-19, които се заплащат от страната.
 Коронавирусът в България: Започва ремонт на Коронавирус отделенията в 15 лечебни заведения
© Велко Ангелов

Възможността за, само че единствено за така наречен Коронавирус зони в диагностично-консултативните центрове (бившите поликлиники). Здравните управляващи настояват в този момент, че към този момент и общопрактикуващите медици могат да ги изписват.
В известие до медиите лекарският съюз твърди, че това е погрешно, тъй като не били водени нужните диалози сред съсловната организация и надзорния съвет на Здравната каса.
" Обръщаме се към всички пациенти: апелирам, не се струпвайте пред кабинетите на персоналните си лекари. Те нямат опция да Ви предпишат безвъзмездна терапия ", се твърди в известието на лекарския съюз.12:21Национален митинг против ограниченията е плануван за четвъртък  Коронавирусът в България: Започва ремонт на Коронавирус отделенията в 15 лечебни заведения
© Георги Кожухаров

Държавата не чува обединявания български бизнес и изпразни комерсиалните обекти! Отговорът е митинг, това оповестиха уредниците от няколко сектора. Той ще премине под наслов " Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност! ", като началото е в 15 часа в четвъртък.

Протестът се провежда от Алианс на туристическа промишленост в България, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация здраве и фитнес, Българска асоциация на ритейл центровете, представители на детските центрове и други

В София сборния пункт е " Орлов мост ", във Варна хората се събират пред постройката на общината, в Пловдив на кръстовището на " Чифте баня ", а в Бургас пред постройката на РЗИ.

Считаме, че сегашната система за използване на " зелените " документи е дискриминационна и с изключение на, че не взема решение проблемите на здравната рецесия, задълбочава икономическата такава, споделя уредниците.
Те показват, че макар обезпечения, отговарящ на условията личен състав, всички обекти, попаднали под ударите на заповедта са празни.

Безплатни проби, каквито бяха обещани, въпреки и на цената от 10 лева, няма. Тестът за антитела за доказване на преболедуване не се приема. В държавната и общинска не се изисква " зелен документ ". Гратисен интервал, с цел да се настрои бизнесът към новите правила не получихме, обобщават недоволните.12:08Областите в тъмночервената Коронавирус зона, където новите инфектирани са над 500 души на 100 хиляди население за интервал от 14 дни, са се нараснали съвсем двойно за седмица. Ако до предходната неделя са били 10, към 24 октомври към този момент са 18. Това сочи на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ), основан на данните от.

Карта на епидемията в България вижте 11:37Туроператори желаят незабавно финансиране от държаватаТуроператорите излязоха на митинг пред министерството на туризма, поради неналичието на средства от държавното управление за ликвидност и възобновяване на парите на клиентите им. Те желаят плануваните в бюджета над 41 милиона лв. да бъдат отпуснати незабавно от държавното управление.
 Коронавирусът в България: Започва ремонт на Коронавирус отделенията в 15 лечебни заведения
© Велко Ангелов

Днес пред Българска национална телевизия министърът на стопанската система Даниела Везиева сподели, че пари за подкрепяне на целия туристически отрасъл има, като от компетенциите на министерството на туризма е да ги разпредели.11:33Директор на спектакъл: Хората се редят на опашка, с цел да връщат билети " Имаме към 45% върнати билети поради зелените документи. След като обстановката се изпусна от надзор, в този момент се работи под паника. В новите ограничения няма никаква логичност, това е политическа неточност. Всеки шеф на спектакъл се оправя със личното си пространство, както може ", това сподели по " Нова телевизия " шефът на Сатиричния спектакъл Калин Сърменов.
 Коронавирусът в България: Започва ремонт на Коронавирус отделенията в 15 лечебни заведения
© Юлия Лазарова

По думите му още в края на деня, в който беше обявено за въвеждането на новите ограничавания, са се образували опашки за връщане на билети и те не престават и сега. Според Сърменов е ясно, че цялата страна ще блокира, тъй като има невисок % на имунизация и е трябвало ограниченията да се затегнат преди месеци.10:57Хелзинкският комитет апелира текстове от заповедта с новите ограниченияБългарският хелзинкски комитет е следващата организация, която внесе в съда тъжба против няколко точки от заповедта на Министерството на здравеопазването, с която се вкарват настоящите сега ограничения за надзор на разпространяването на COVID-19. Жалбата претендира, че в нея има неравно отнасяне на децата, се споделя в известие от БХК.
 Коронавирусът в България: Започва ремонт на Коронавирус отделенията в 15 лечебни заведения
© Георги Кожухаров

" По силата на обжалваните разпореждания се вкарват ограничаващи ограничения, непропорционално засягащи децата, без да се позволяват изключения от тези ограничения при съществуване на зелен документ, каквото изключение се планува във връзка с възрастните лицa ", написа в жалбата. Днес здравният министър разгласи, че деца, които са преболедували COVID-19 или са имунизирани няма да бъда подлагани на тестуване.

БХК застъпва тезата, че в случай че епидемиологичната конюнктура постанова ограничавания, те би трябвало да обиден първо и преди всичко възрастните, и едвам в краен случай на цялостна наложителност да бъдат затваряни както учебните заведения, по този начин и извънкласните действия за деца, обезпечавани от други просветителни начинания.09:22Проф. Кантарджиев: плашещите обстоятелства би трябвало да притъпят бодряческия звук " Епидемичното разпространяване на COVID-19 в нашата страна сега има небивали размери от началото на пандемията до момента. Регистрирани са максимален брой болни и умряли от пиковете при предходните две талази – през есента на 2020 и напролет на 2021 година ", сподели през днешния ден пред БНР някогашният шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, а в този момент съветник към Столична община проф. Тодор Кантарджиев.
 Коронавирусът в България: Започва ремонт на Коронавирус отделенията в 15 лечебни заведения
© Юлия Лазарова

Той уточни, че при 25 хиляди случая на инфектирани за седмица напролет на тази година и 23 хиляди случаи през есента на предходната, сега на седмична база случаите са 27 хиляди. За Кантарджиев е плашеща и огромната смъртност. " През септември 2020 година са умряли 200 души, в този момент през септември 2021 година са умряли 2000 индивида - 10 пъти повече. Ако през октомври предходната година са умряли 400, в този момент тези 400 души ги реализираме единствено за четири следващи дни ", означи специалистът.

Според него тези плашещи обстоятелства би би трябвало малко да притъпят бодряческия звук на Министерството на здравеопазването. За Кантарджиев със закъснялото въвеждане на зелените документи в този момент, се усилва и рискът от заразяването по време на чакането за имунизиране и тествани.08:46Ограничения в напредването на хората без документ е идната стъпкаНямаме желание да се откажем от ограниченията, тъй като считаме, че съответно и в точния миг се вкараха. Следващата стъпка е локдаун, сподели през днешния ден пред " Нова телевизия " заместник-министърът на опазването на здравето Александър Златанов.
 Коронавирусът в България: Започва ремонт на Коронавирус отделенията в 15 лечебни заведения
© Георги Кожухаров

Той добави, че при лавинообразно повишаване на случаите и запълване на леглата, ще се мине към отчасти или цялостно затваряне. " Частичният локдаун ще е за неимунизираните и хората без " зелен документ ", които са в риск, като ще има ограничавания на излизането им от у дома ", сподели зам-министърът.

Златанов сподели, че се разискват периоди, които да се дадат на работещите в държавната администрация, с цел да си обезпечат зелен документ. Той изрази персоналното си мнение, че той би трябвало да е наложителен и за бъдещите депутати.

Зам-министърът е на мнение, че със зеления документ скритата заболеваемост е излязла нескрито, поради многото проби, които се вършат. Златанов уточни, че единствено през вчерашния ден са направени над 300 инспекции на спазването на ограниченията, като глобите са повече от 30.

Той акцентира, че няма никаква " далевера " с тестванията за децата, каквито информации към този момент има. " Комисия от над 15 специалисти, отвред, която да реши какво да се купи. Как да се договорят те? Базовото е, че ще се търси най-хубава цена и най-бърз период на доставка. Аз мисля, че една компания няма да може да се оправи и доставките ще са от 3-4 компании ", сподели зам.-министър Златанов.08:40Тестът на учениците се регистрира за 12 минутиДванайсет минути са нужни, с цел да се регистрира резултатът от тестванията за съществуване на ковид, които ще се ползват в учебно заведение. Това заяви съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова пред Би Ти Ви. Тя означи, че би било добре и родители да се включат при обработката на тестванията в учебните заведения и увери, че здравното министерство е готово да провежда образования за всички ангажирани. За децата времето е 2-3 минути и не е стресиращо, увери Кожухарова като разясни, че става дума единствено за обособяване на слюнка.
 Коронавирусът в България: Започва ремонт на Коронавирус отделенията в 15 лечебни заведения
© Велко Ангелов

Кожухарова сподели, че България повтаря равнищата от предходната вълна на ковид като особеното в този момент по отношение на март е, че доста повече са носителите във възрастта от 0 до 19 година Според съветничката на Стойчо Кацаров за обществото не би трябвало да е изненада въвеждането на условието за здравни документи при посещаване на разнообразни публични места, тъй като е заложено в проекта за деяние и е било известно още при започване на септември.

" Никой не може да бъде сигурен по какъв начин при него ще протече болестта, никой не може да обещае на младите, че ще изкарат леко ", сподели Кожухарова и прикани хората да отсрочат " дейностите, свързани с малко разкош " за идващите седмици.08:17Преболедувалите и имунизирани деца няма да се тестватПреболедувалите и имунизирани деца, които имат документ за това, няма да се тестват, с цел да могат да посещават учебно заведение, сподели през днешния ден министърът на образованието Николай Денков. Той посочи, че още през днешния ден ще се разгласи поръчката за първите проби. Както е известно, връщането на децата в учебно заведение,- инспекция дали са инфектирани.
 Коронавирусът в България: Започва ремонт на Коронавирус отделенията в 15 лечебни заведения
© Юлия Лазарова

Попитан, за какво тестванията не са въведи при започване на образователната година той отговори: " Ако бяхме наложили тези проби на 15 септември щеше да има протести, нямахме причини, нямаше висока заболеваемост. Сега имаме всички причини ".

За момента ще се поръчат проби, които да стигнат за един месец. Плановете са тестванията на децата да продължат до момента в който мине вълната и заболеваемостта спадне до 100 на 100 хиляди души. " Надявам се да отпаднат страховете за тестването на децата. Истерията е огромна и тя се експлоатира от политици и от хора, търсещи известност ", сподели той.

За момента е решено тестванията да се вършат в понеделник и четвъртък в първия час, като ще се правят от учителите. Ако всичко върви по проект, децата от 1 до 4 клас ще се върнат в клас идната седмица, а останалите седмица по-късно.08:04Даниела Везиева: Мерките не са задоволителни, само че такива са възможноститеМерките за отплата на бизнеса не са задоволителни, само че това можем да си позволим. Те са въведени юни месец, а ние сме второ служебно държавно управление, което би трябвало да взема решение наследени проблеми, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия министърът на стопанската система Даниела Везиева.
 Коронавирусът в България: Започва ремонт на Коронавирус отделенията в 15 лечебни заведения
© Цветелина Белутова, Капитал

Според нея има заделени задоволително средства за подкрепяне на туризма, а ресторантьорите няма учредения за недоволства, тъй като са работили цяло лято и не престават да работят. " Не одобрявам да се настройват професионални групи едни против други - ресторантьори против държавни чиновници да вземем за пример, уточни Везиева.
Тя изрази вяра, че в края на годината тежкият стопански интервал ще завърши. 07:41Близо 6000 нови случаи и 243-ма починали5863 са новозаразените с ковид, открити през последното денонощие, при направени 23 316 теста. Починалите са 243. Числата във вторник всекидневно са по-високи, защото в тях попадат данни от уикенда. За съпоставяне - предишния вторник новите случаи бяха малко под 5000, а умрелите 214. Броят новозаразени през днешния ден е най-големият от началото на четвъртата вълна на епидемията.
Броят на имунизираните е малко над 15 хиляди

Всички данни вижте

 Опашка за антигенни проби
© Велко Ангелов

Опашка за антигенни проби

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР