Дневник публикува статус във Фейсбук на Юлиан Попов, бивш министър

...
Дневник публикува статус във Фейсбук на Юлиан Попов, бивш министър
Коментари Харесай

България може да стане водещ играч, ако бързо заложи на модерната енергетика

" Дневник " разгласява статус във " Facebook " на Юлиан Попов, някогашен министър на околната среда, с разрешение на създателя. Заглавието е на редакцията.

Приключи двуседмичният ми интернационален политически енергиен маратон в България и Румъния към неофициалните срещи на министрите на околната среда и на енергетиката, съпроводени с няколко конференции и доста двустранни диалози. Последното събитие, черешката на тортата, беше конференцията за пазарната интеграция на възобновимата сила, проведена от Българската фотоволтаична асоциация, с доста мощно и авторитетно присъединяване. Няколко (15) изводи:

1. Спокойно, България се оправя добре с председателството.

2. България може да стане водещ районен и европейски енергиен състезател, в случай че бързо заложи на модерната енергетика.

3. Забавянето на България в прехода към съвременна енергетика ще докара освен до тежки проблеми за българския енергиен бранш и българския поданик, само че също и до закъснение на енергийния преход на Европейски Съюз и на напредъка на конкурентоспособността на Европейски Съюз. (т.е. България има значение.)

4. Най-общо съвременна енергетика значи завършек на базовата генерация, завършек на въглищата, цялостно отваряне на националния, районния и европейския енергийни пазари, интеграция на енергийните пазари, ускорена промяна на горивата, ускорена цифровизация на енергийния бранш, доста висока енергийна успеваемост, преобразяване на ръководството на енергийното ползване в пазарен артикул.

5. България разполага с дълъг лист от огромни безобразия и дребни загради за развиването на енергийния си бранш. Има доста работа на едро и на дребно, с цел да бъдат те отстранени. Не, не става въпрос за договорката с ЧЕЗ. Вгледайте се в Южен поток и комплицираното му завещание, Бобов дол, свръхзаетостта в държавната част на бранша. Дребните загради не са по-малко проблематични от огромните.

6. България също по този начин предлага дълъг лист от високи достижения и преимущества: самостоятелен регулатор, добре работеща електроенергийна борса, рано реализирани ВЕИ цели за 2020, доста сполучлива световна слънчева енергетика, високи вложения в енергийна успеваемост, мощно понижена взаимозависимост от енергиен импорт, доста сполучлив ИТ бранш, извънредно висок на ниска цена (cost competitive) ВЕИ капацитет.

7. България би трябвало да отвори енергийния си пазар към съседите. Това не значи просто да изнасяме (или внасяме) ток, а да изградим бързо и дружно с комшиите районни платформи за търговия на ток и газ.

8. Турция е доста значим фактор. Игнорирането на енергийните процеси в Турция може да докара до тежка рецесия в енергийния бранш в Югоизточна Европа и по-нататък. Един от сериозните опасности е вероятността Турция скоро да се озове с голям свръхкапацитет на сила, който ще окаже мощен напън върху европейския пазар, ще докара до колапс на цени, безполезни активи и серия от банкрути.

9. " Марица-Изток " е извънредно скъп районен енергиен център. За да бъде съхранен, той би трябвало да бъде развъртян. Това ще рече ясна тактика за закриване на въглищното електропроизводство и за бързо създаване на паралелни и заместващи съвременни енергийни мощности - слънчева сила, вятър, акумулатори, водород, биогорива, проучвателен центрове и други.

10. Не бива да позволяваме деформиране на пазара с нови неоправдани преферциални цени за разполагаемост, леден запас, дотации за въглища и газ и ред други технологии от 20 век, които ще изсмучат средства от консуматори и данъкоплатци и ще зарият енергийния ни бранш в тинята и пясъка.

11. " Белене ". Забравете. Колкото по-скоро, изрично и дефинитивно, толкоз по-добре. Причината е в цената, непредвидимостта, неадекватността на технологията и рискът от свръх потенциал.

12. ВЕИ може да изиграе значима роля за възкръсване на западнали райони, измиращи села и дребни ферми. Необходима е ясна тактика за поддръжка на дребни фермери и за включването им във ВЕИ бранша. В противоположен случай всичко живо ще се озове в София, Пловдив, Варна и Бургас или в чужбина.

13. Енергийната неефективност е голям на ниска цена енергиен капацитет.

14. ВЕИ секторът освен основава работни места, той основава работни места за млади и способни хора, които към този момент са си стегнали багажа.

15. Новата енергетика дава на България неповторим енергиен, промишлен и политически късмет. Той няма да трае по-дълго от 2-3 години.

С наслаждение ще отговоря на всеки рационален и доброжелателен въпрос, обвързван с тези 15 точки, които не изчерпват всички страни на бранша, само че се надявам са основа за спор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР