Дневник публикува от анализа на Антоанета Николова, кореспондент на Нова

...
Дневник публикува от анализа на Антоанета Николова, кореспондент на Нова
Коментари Харесай

Двойният режим на балканските президенти и задачата на европейските кореспонденти

" Дневник " разгласява от разбора на Антоанета Николова, сътрудник на Нова телевизия в Брюксел, за случилото се на Европейския съвет в края на седмицата. Тогава след прессекретар на президента Румен Радев се е обадил в Нова телевизия, с цел да стачкува, написа журналистката Николова от дълги години е и единствена следи новините в Европейски Съюз от премането на България през 2007 година Преди 3 години журналистката на Нова телевизия поради отразяване на.

 Антоанета Николова: Механизмите за въздействие в медиите към този момент са по-изтънчени Антоанета Николова: Механизмите за въздействие в медиите към този момент са по-изтънчени

Когато генерал-майорът от запаса Румен Радев беше повдигнат за претендент за президент от някогашната Българска комунистическа партия, даде обещание дружно с лидерката на партията мандатоносител Корнелия Нинова да се бори против съглашението СЕТА. Споразумението, договаряно няколко години от Европейски Съюз, отстранява близо 98% от митата сред Евросъюза и Канада, с цел да усили двустранната търговия с към 20% и да увеличи вложенията.

Малко откакто като встъпи в служба президентът Радев дебютира в Брюксел на Европейски съвет, на който европейските водачи трябваше да вземат решение по съглашението СЕТА.

За непосветените в тънкостите на европейската законодателна политика, разяснявам, че когато европейските водачи се съберат на Съвет, те би трябвало да се произнесат финално по решения, разисквани авансово от представителите на обособените страни и техните министри и де факто с гласа си " подписват " решенията за политиката на Европейски Съюз. Решенията стават факт, откакто се реализира единогласие и всяка една страна е дала своето утвърждение. Тогава и Европейският съвет разгласява формален документ със заключенията им.

На първата за Радев Среща на върха, европейските водачи утвърдиха единомислещо съглашението с Канада, и разгласиха решението на 9 март 2017. Дали заради неведение, че актовете на Европейски Съюз са обществено налични, или разчитайки на дезориентация на българската аудитория в комплицираните лабиринти на Брюксел, президентът Радев се яви пред българските представителите на медиите на Срещата на върха потвърждавайки, че не бил дал своя вот съглашението , а когато дълготраен и умел европейски сътрудник му подсказа, че публицистите са осведомени с документа на водачите, президентът, дебютант в Брюксел, удари афектирано ток по военному и си потегли с вдигнат пестник, обещавайки, че ще се бори против СЕТA в България.

Журналистът, деец от Брюксел, разрешил си да каже " царят е гол " и " маската е паднала ", се озова в " черния лист " на президентството.

Шест години по-късно, към този момент президент за повторно, Румен Радев е постоянен посетител на срещите на върха, на които България по принцип се съставлява от държавния началник, т. е. от министър-председателя. Дългата неявяване на постоянно държавно управление даде на Радев редкия късмет да се вижда постоянно със западните водачи.

И макар, че към този момент се отърка и обигра из коридорите на Европейския съвет, президентът още веднъж се опита да убеди националната аудитория, че е твърдо срещу страната ни да оказва помощ на Украйна с военни боеприпаси.

На последните няколко срещи на върха в Брюксел Румен Радев застава пред камерите и микрофони, с цел да декларира нескрита проруска позиция, само че когато влезе и седне на масата на водачите си я премълчава, свидетелстват сътрудниците му от други страни, като подчертаха, че до момента той не е пречел и не се е противопоставял с изявления или несъгласие.

Защо тогава прессекратарят на президентството се ядоса толкоз когато, вършейки си работата на европейски сътрудник от 2007 година насам оповестих наличието на документа, подсилен а 23 март от Радев, в народен ефир на една от най-гледаните малките екрани. Много просто. Защото хората, споделящи същата позиция в България той назовава " войнолюбци ". Защото се заканва да не допусне управляваният на ръчна от него длъжностен кабинет да повторел " грешката " на Народното събрание, дал своя вот за военна помощ. С две думи, президентът е на двоен режим. В България и на микрофон приказва едно, на масата на западните водачи друго.

Идентичен е и казусът с присъединяване му на форума за антикорупция и национална сигурност, провел се на 21 март в София. При затворени врата пред посланиците и интернационалните посетители Радев е осъдил съветската експанзия, а вън пред публицисти, сподели: " България не поддържа и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна . Ние ще подкрепим европейски дипломатически старания за възобновяване на мира. "

Два дни по-късно в Брюксел обаче се ангажира с текста: " Европейският съюз застава непоколебимо и напълно един до друг с Украйна и ще продължи да дава солидна политическа, икономическа, военна, финансова и филантропична поддръжка на Украйна и нейния народ толкоз дълго, колкото е належащо. Европейският съюз и страните членки усилват напъните си за подкрепяне на посрещането на неотложните военни и отбранителни потребности на Украйна ".

 За Радев е За Радев е " знак на суверенно решение " България да не доставя снаряди на Украйна

Президентът Радев не се възпротиви и утвърди и следната позиция на 27-те:

" Европейският съюз е твърдо решен да подсигурява търсенето на цялостна отговорност за военните закононарушения и другите изключително тежки закононарушения, осъществени по отношение на нападателната война на Русия против Украйна, в това число посредством основаването на подобаващ механизъм за наказателно гонене на закононарушението експанзия, което буди угриженост в интернационалната общественост като цяло. Във връзка с това Европейският съвет приветства съглашението за основаване в Хага на новия Международен център за наказателно гонене на закононарушението експанзия против Украйна (ICPA), който ще бъде обвързван със съществуващия взаимен екип за следствие, подсилен от Евроюст. Европейският съвет акцентира още веднъж поддръжката си за следствията на прокурора на Международния углавен съд. Европейският съвет приветства идните договаряния за нова спогодба за интернационално съдействие при следствието и наказателното гонене на геноцид, закононарушения срещу човечеството, военни закононарушения и други интернационалните закононарушения.

6. Европейският съюз остава зает с поддържането и увеличението на груповия напън върху Русия, в това число посредством възможни спомагателни ограничаващи ограничения ".

Пасажът за " натиска върху Русия " наподобява най-показателен за двойния режим на Румен Радев и двойната приложимост на позиции.

Изглежда че синдромът е много балкански, тъй като като него сръбският президент Александър Вучич приказва по " европейски ", когато е в Брюксел, и по балкански, когато е пред сръбски медии и разяснява Русия или Косово.

Задачата на кореспондентите за Европейски Съюз е да са осведомени с товаq което става в Брюксел, с цел да подсигуряват без значение покритие и отразяване на протичащото се там. Медиите влагат средства за европейски репортери и профилирани публицисти, с цел да не оставят публиката на случайните тълкования за динамичностите в Европа на локалните политици.

За страдание, до ден сегашен български публицисти не престават да обезпечават комфорт на гастролиращите в Брюксел политици, като общително предизвестяват пиарите кой какво счита да пита, с цел да не се окажат политиците притиснати или неподготвени.

Ако това пречи на прессекретаря на българския държавен глава, може би вместо да влиза в режим на цензура, като подвига телефона, с цел да се оплаква от работата на публицист, би би трябвало първо да изчете разпоредбите на Европейски Съюз. А в случай че ги е чел и отново оказва напън над публицисти, то уви онагледява по какъв начин тъкмо България е на последните места за медийна независимост в Европа, четвърт век откакто е влезнала в Европейски Съюз.

И за край: Случилото се с мен в качеството ми на публицист на последната среща на върха ме кара да се обърна към сътрудници персонално:

Драги сътрудници, когато непрекъснато актуализирате пресаташетата по телефона за настройките на сътрудниците ви, които ги чакат, не помагате на публиката, не помагате на медията си, не помагате на сътрудниците си. Когато не позволите на сътрудниците с неуместните въпроси, надвиквайки ги предумишлено, на кого помагате?

Ставате доброволни съучастници в размиването на журналистическото достолепие, давайки доклад и преднина на тези, на които деонтологично би трябвало да търсим отговорност.

Давате опция на властимащите да ви назовават с обидни избрания и да настояват, че в България не се упражнявало цензура, тъй като публицистите сами си я постановат.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР