Дневник препублика от страницата на посланието на египетската актриса Самиха

...
Дневник препублика от страницата на посланието на египетската актриса Самиха
Коментари Харесай

Да помогнем на зрителите да отхвърлят отвратителния образ на бруталността

" Дневник " препублика от страницата на посланието на египетската актриса Самиха Аюб във връзка Световния ден на театъра. Заглавието е на редакцията.

До всички мои другари театрални актьори и експерти от целия свят,

Отправям обръщение към вас в Световния ден на театъра и колкото и щастлива да съм през днешния ден, че мога да се обърна към всички, чувствам с всяка част от себе си тежестта, която ние - театрални и нетеатрални актьори от всички сфери на изкуството, носим. Всичко, което днешният свят е, разкъсван от разрухата на войните, естествените бедствия и спорове, има опустошителни последствия освен върху материалния ни, само че и върху духовния ни свят.

Пиша до вас, до момента в който възприятието ми е, че сме изолирани острови измежду океана, или кораби измежду изпълнен с мъгла небосвод, без тенденция, и все пак не престават да плават, надявайки се да доближат безвредно пристанище, което да ги приюти след дългото скитничество.

Никога не сме били по-тясно свързани едни с други, колкото през днешния ден, само че в това време в никакъв случай не сме били и по-разделени. В това се състои трагичният абсурд, който ни постанова актуалният свят. Конфликтите и напрежението, на които сме очевидци през днешния ден, надвишиха границите на логическото усещане и ни отдалечиха от същината на взаимното живеене.

Театърът, по своята първична същина, е чисто човешки акт, учреден на живота. По думите на Станиславски: " Никога не влизайте в театъра с тиня по обувките. Оставете прахта и мръсотията на открито. Оставете дребните си терзания, дразги, дребни компликации с горното си облекло - всички неща, които унищожават живота ви и отвличат вниманието ви от вашето изкуство - пред вратата. "

Това, което вършим в света на театъра като драматурзи, режисьори, артисти, сценографи, поети, музиканти, хореографи и механически лица, всички ние без изключение, участваме в основаване на живот, който не е съществувал, преди да стъпим на сцената. Този живот заслужава нашата грижа, нашите ръце и нашето положително сърце, което да му съчувства, разсъдък и воля да продължи, с цел да оцелее.

Не пресилвам, когато споделям, че това, което вършим на сцената, е актът на самия живот и основаването му от нищото. Ние сме тези, които придават на живота неговото величие. Ние сме тези, които го въплъщават. Ние сме тези, които го вършат жив и логичен. Ние сме тези, които употребяват светлината на изкуството, с цел да се надигнем против мрака на незнанието и екстремизма. Затова ние поставяме старания, време, пот, сълзи, кръв и нерви, всичко, което би трябвало да създадем, с цел да реализираме това възвишено обръщение, защитавайки полезностите на положителното и хубостта и откровено вярвайки, че животът заслужава да бъде изживян.

Говоря ви през днешния ден, не просто с цел да приказвам или даже, с цел да ознаменувам театъра, на неговия международен ден. По-скоро желая да ви поканя да застанем дружно, всички ние, ръка за ръка и един до друг, да извикаме на всеослушание и да оставим думите си да пробудят съвестта на света. И да помогнем на феновете, на всички, да отхвърлят този непоносим облик на грубост, расизъм, кървави спорове, едностранчиво мислене и екстремизъм.

Излезте от блатото на войните и кървавите спорове и оставете калните обувки пред вратата на сцената. Това е нашата задача, на нас, актьорите, режисьорите, драматурзите, носителите на факела на просвещението, да бъдем в челните редици на опълчването на всичко, което е грозно, кърваво и нечовешко. Ние, и никой различен, имаме способността да разпространяваме живота. Нека го разпространяваме дружно в името на един свят и едно човечество.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР