Днешният Doodle на Google (както се нарича илюстрацията на търсачката)

...
Днешният Doodle на Google (както се нарича илюстрацията на търсачката)
Коментари Харесай

Google чества мексиканския химик Марио Молина, открил озоновата дупка над Антарктида

Днешният Doodle на Гугъл (както се назовава илюстрацията на търсачката) е в чест на мексиканския химик Марио Молина, който оказва помощ за откритието, че хлорофлуоровъглеводородите (CFC) могат да унищожават озоновия пласт на Земята.

Той открива и съществуването на озоновата дупка над Антарктида. Молина е лауреат на Нобелова премия за химия от 1995 година, дружно с Франк Шърууд Роуланд от Съединени американски щати и Пол Круцен от Нидерландия, поради проучванията им за вредата на фреоните върху озоновия пласт.

Молина и неговият екип са първите учени, които демонстрират вредите от химикалите, употребявани в лаковете за коса и хладилниците, за озоновия пласт.

Благодарение на техния труд се стига до едно от най-успешните интернационалните старания за битка с риска за околната среда.

Последствията от откритията им са плашещи: без защитния озон, увеличението на ултравиолетовото излъчване би изложило на риск здравето на доста типове, в това число хората.

Научният труд на Молина става основа първото интернационално съглашение за последователно унищожаване на химическите субстанции, разрушаващи озоновия пласт - по този начин нареченят Монреалския протокол.

През 2004 година в Мексико Сити той основава Център за стратегически проучвания на силата и околната среда - екологичен проучвателен и политически център.

Молина умря през 2020 година в разгара на covid пандемията на 77 години.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР