Днешният ден е исторически и празничен, защото посрещаме Светите мощи

...
Днешният ден е исторически и празничен, защото посрещаме Светите мощи
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Денят е исторически и празничен, защото посрещаме Светите мощи на Методий и Кирил

Днешният ден е исторически и празничен, тъй като посрещаме Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил, сподели в митрополитския катедрален храм " Св. Неделя " Негово Преосвещенство Белоградчишкият свещеник Поликарп - викарий на патриарха, който отслужи молебен пред светините в храма.

В митрополитската катедрала свещеник Поликарп прочете одобрение от Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит за това паметно историческо събитие, обвързвано с всенародното поклонение пред Светите мощи на двамата равноапостолни братя, което ще продължи в храма до 25 май на обяд.

Днес в столицата на България, отдадена на Божията премъдрост, посрещаме за първи път частици от Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил от светогорския манастир Есфигмен, от столицата на монашеската република - Карея, се споделя в словото на Негово Светейшество патриарх Неофит.

С отеческа обич се обръщаме през днешния ден към хората на духа - учените, откривателите, към създателите в другите сфери на българската просвета и изкуството, към поетите, писателите, библиотечните дейци, към преподавателите. Сърдечно поздравявам всички възпитаници и студенти, с благопожелание за триумфи в учението и да пазят заветите на славните ни предшественици, пожелава българският патриарх.

" Бог да пази всички нас. Божията берекет и благосклонност да бъдат над всички нас. Честит и блажен празник ", насочва благослов в приветствието си българският патриарх Неофит, прочетено от свещеник Поликарп в храма.

Заедно с президента Румен Радев на молебена в храма " Св. Неделя " участваха също вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, български духовници и гостите от Света гора, откъдето бяха донесени Светите мощи за всенародното поклонение, което ще продължи до 25 май на обяд. В храма бяха пристигнали посланиците на Гърция и на Сърбия у нас. На молебена участва и генералният шеф на Българската телеграфна организация Кирил Вълчев.

Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил са донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей - свещеник на светогорския манастир Есфигмен. Светинята се пази в Есфигменската света обител, в седалището на обителта - столицата на монашеската република, Карея.

Игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор изясни, че българите ще може да се поклонят на Светите мощи - " на част от ръката на Св. Кирил Славянобългарски и на две частички от ребрата на Св. Методий - архиепископ Моравски ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР