Днешните хулигани се грижат за здравето си. Не се наливат

...
Днешните хулигани се грижат за здравето си. Не се наливат
Коментари Харесай

Хулиганите не са това, което бяха

Днешните хулигани се грижат за здравето си. Не се наливат с алкохол и упражняват бойни изкуства. Много от тях са десни екстремисти. А Източна Европа е родината на едни от най-страховитите хулигански групи. споделя:

Те са склонни към принуждение, използвали са доста количество алкохол или пък са под въздействието на наркотични вещества - по този начин звучат клишетата за футболните хулигани. В предишното може и да е било по този начин, само че през днешния ден нещата наподобяват по различен метод. Много от актуалните хулигани водят здравословен начин на живот, заобикалят да се наливат с алкохол и упражняват бойни изкуства, като да вземем за пример ММA (Mixed Martial Arts: смесени бойни изкуства). Много от тях са десни екстремисти, а Източна Европа е родината на едни от най-страховитите хулигански групи.

Сцените с принуждение към този момент са необичайност на футболните игрища в Западна Европа. Но това съвсем не значи, че те са изчезнали изцяло. Хулиганските групи, които по предписание поддържат тесни контакти между тях, постоянно се срещат на безпристрастен терен, с цел да премерват сили - далеч от стадионите или градските центрове. Броят на участниците, както и разпоредбите на тези боеве сред хулигани се дефинират авансово. Накрая един от двата отбора бива обявяван за победител, само че в символ на взаимно уважение и двете групи се снимат дружно. След това фотосите се популяризират из обществените мрежи, респективно украсяват разнообразни хулигански уеб сайтове.

Един " рисков феномен "

От години Роберт Клаус изследва хулиганизма. Той счита, че в Германия има няколко хиляди дейни хулигани. От началото на новото хилядолетие хулиганските боеве са се трансформирали в неразделна част от живота на тези организации. " От зле проведени групи, занимаващи се с улични боеве, хулиганизмът се разрасна до интернационална мрежа от хора, практикуващи бойни изкуства и бизнес по едно и също време ", споделя Роберт Клаус пред ДВ. Това си проличава от другите прояви, които организират, по облеклото им и фитнес залите, които те посещават. Но е неправилно да се счита, че всеки, който се занимава с MMA, безусловно е десен екстремист, прецизира специалистът.

За решаването на казуса с хулиганите е належащо да променим метода си, уверен е Клаус. " Дълго време управляващите си затваряха очите, до момента в който хулиганизмът в същото време действаше все по-професионално, повлиян в допълнение от дясноекстремистките сили ", добавя той.-->
 хулигани iStock/Getty Images
На същото мнение е и немската депутатка Моника Лазар, отговорничка за спортната политика във фракцията на Зелените в Бундестага. " Следим с огромна угриженост по какъв начин дясноекстремисткото принуждение се професионализира ", споделя тя пред Дъждовни води. Според нея държавното управление би трябвало да предприеме ограничения против това, че неонацисти трансформират фитнес залите, надпреварите по бойни изкуства и стилните ревюта в част от своя бизнесмодел. Лазар дефинира това като " рисков феномен ".
Тя твърди, че немското правителство си няма ни най-малката визия какво се случва с парите, които се въртят в ММА-средите и които в последна сметка стигат до десните екстремистки организации. 

Моника Лазар пледира за приемането на общонационална стратегия, която да работи за повишение на информираността на хората, които се занимават с ММА, с цел да бъдат те по-добре осведомени с заплахите, които крие десният екстремизъм. Отдавна има потребност и от по-строги правила за откриването на зали за бойни изкуства, добавя тя и дава образец с Франция, която е много напреднала по въпроса с лицензирането на такива зали.
 нарушител iStock/Getty Images

От 1999 година насам немската полиция води такава статистика, а данните сочат, че хулиганизмът напуща футболните игрища. Така да вземем за пример през предишния сезон - 2018/19 година - броят на откритите наказателни производства, свързани с хулиганизъм по време на футболни мачове, е понижен с 9% по отношение на предходния сезон, достигайки най-ниското си равнище през последните 12 години. А при общо 22 милиона гости на футболни срещи в трите водещи футболни шампионати в Германия зрителите, склонни към принуждение, са били малко над 13 хиляди души, сочи още статистиката.

" Решението не е да изгоним хулиганите от стадионите "

" Положението много се усъвършенства ", споделя основната редакторка на австрийското футболно списание " Ballesterer " Никол Зелмер. Според нея професионализирането на футболните клубове, покачващите се доходи и дейната работа на медиите са съдействали за това през последните 30 години футболните срещи да станат много по-сигурни в Германия - макар постоянно да се основава противоположното усещане. 

Фен-клубовете могат да играят доста значима роля в предварителната защита на насилието, защото познават тази категория хора чудесно, което не може да се твърди за управляващите, добавя Зелмер. Тя е против практиката склонните към принуждение ентусиасти да не бъдат допускани до стадионите. " Ако изгоним някои хора от стадиона, те не изчезват автоматизирано, а се появяват някъде другаде ", споделя тя. Например на хулигански сборища и походи, които приключват с принуждение, както през 2014 в Кьолн и 2018 година в Кемниц.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР