Днес започват официалните, национални чествания по повод отбелязването на 118

...
Днес започват официалните, национални чествания по повод отбелязването на 118
Коментари Харесай

Започват честванията по повод 118 години от Илинденско-Преображенското въстание

Днес стартират формалните, национални празнувания във връзка отбелязването на 118 години от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание (1903).

Ежегодно те се провеждат от община Малко Търново и Съюза на Тракийските сдружения в местността Петрова равнища. Важен миг от честванията през тази година е присъединяване на Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ), който показва квалифицираната от екип от преподаватели, докторанти и студенти галерия, отдадена на Странджанската епопея, която е експонирана в музея на Петрова равнища.

Изложбата е резултат от дългогодишните партньорски взаимоотношения и съдействие в региона на науката и културата сред УниБИТ, Община Малко Търново и Исторически музей " Проф. Александър Фол " и е осъществена по отношение на научноизследователски план „ Иновативен модел за проучване и социализация на Странджанското книжовно-документално културно завещание “, по Договор ДН05/5 от 14.12.2016 година, финансиран от Фонд „ Научни проучвания “ при Министерство на образованието и науката.

Екипът от преподаватели, докторанти и студенти, взаимно с уредниците на музея и с общителното подпомагане на проф. д.и.н. Светлозар Елдъров изготвиха изложбата, която включва общо 40 табла, които описват предисторията, самия ход на въстанието, както и последствията от него. Изложбените табла съдържат богат текстови, снимков и архивен материал, представящ облиците на огромна част от войводите, подвойводите и смъртните дружини, отдали живота си за идеята за избавление на изконните български територии в Тракия и Македония.

Домакин на събора е кметът на община Малко Търнова господин Илиян Янчев. Очаква се на Националния възпоменателен събор да участват Президентът на Република България господин Румен Радев, Вицепрезидентът - госпожа Илияна Йотова, представители на тракийските сдружения, културни дейци, общественици, наследници на тракийци, както и доста други жители от цялата страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР