Днес започва 18-тото издание на Европейската седмица на мобилността –

...
Днес започва 18-тото издание на Европейската седмица на мобилността –
Коментари Харесай

Започва Европейската седмица на мобилността 2019

Днес стартира 18-тото издание на Европейската седмица на подвижността – емблематична акция на Европейската комисия в поддръжка на екологосъобразното напредване в градска среда. Това оповестиха от представителството на Европейска комисия в България.

До 22 септември съвсем 3 000 обитаеми места в 54 страни в Европа ще вземат участие с разнообразни начинания под мотото „ Върви с нас “. Кампанията слага в центъра на вниманието безвредното вървене и колоездене, и изгодите от дейните типове превоз за нашето здраве, околната среда и по-доброто качество на живот.

Тази година стартът на акцията в България съответствува с първия звънец в българските учебни заведения – 16 септември. През цялата седмица ще се организират разнообразни начинания, а кулминационната точка ще е на 22 септември – денят, разгласен от Европейската комисия за Ден без коли.

Контекст

Европейската седмица на подвижността се организира всяка година от 16 до 22 септември. Тя предизвиква градовете да вкарват и разпространяват ограничения за резистентен превоз и да приканват хората да тестват други възможности на автомобилния транспорт. Европейската комисия е сложила две амбициозни цели за градска подвижност:

· Постепенно изваждане на леките коли, задвижвани с стандартни горива, от приложимост в градовете до 2050 година

· Напредване към логистика с „ нулеви излъчвания “ в огромните градски центрове до 2030 година

Въздействието на акцията в цяла Европа и по света нараства непрекъснато след началото на акцията през 2002 година През 2018 година акцията усъвършенства личния си връх за присъединяване: 2792 градове от 54 страни проведоха действия през седмицата. Повече от половината участващи градове приложиха общо 8848 непрекъснати ограничения с главен фокус върху ръководството на подвижността, върху достъпността и върху нови или усъвършенствани велосипедни уреди. Кулминацията на седмицата е Денят без коли, през който участващите градове отделят една или няколко зони единствено за пешеходци, велосипедисти и за публичен превоз. През 2018 година 1153 града означиха Деня без коли.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР