Днес започнаха мащабни дейности по демонтажа на първата италианска атомна

...
Днес започнаха мащабни дейности по демонтажа на първата италианска атомна
Коментари Харесай

Започна демонтажът на първата италианска АЕЦ

Днес започнаха огромни действия по демонтажа на първата италианска атомна електроцентрала, която се намира на към 60 км от Рим. Работата се прави от държавната компания „ Sogin “, която се занимава с въвеждане в екплоатация на промишлени обекти за нуклеарна сила и погребение на радиоактивни боклуци, заяви представител на компанията, съобщи БГНЕС.
Трудната инженерна интервенция, която би трябвало да завърши през януари 2021 година, планува ремонт на към 600 железобетонни блока с тегло от 2 тона всеки от херметичната обвивка, защитаваща нуклеарния реактор.
Дейностите се правят на височина 50 м, което затруднява процеса в допълнение.
Демонтажът на железобетонните плочи включва разделянето на метала от бетона, които ще бъдат изпратени за преправяне след радиационен надзор.
След този стадий на демонтажа постройка на на АЕЦ ще намалее от 53 на 38 метра.
Централата в Латина с единственият нуклеарен реактор с газово изстудяване, е първата настояща атомна станция в Италия. Основите ѝ са положени през 1958 година, а пет години по-късно стартира да подава първите количества електричество.
По това време това е най-голямата атомна електроцентарала в Европа, чиято планова мощ доближаваше 210 МВт. Заради повредата в Чернобил през 1987 година в Италия се организира референдум, на който над 80 % от жителите се афишират против нуклеарната сила. Малко след гласуването централата е закрита.
През 1999 година АЕЦ е предадена на компания „ Sogin “, която през 2006 година стартира първите съществени действия по демонтажа ѝ.
През 2010 година държавното управление на Силвио Берлускони реши да възобнови националната стратегия за развиване на атомната сила, която предвиждаше построяването на още 4 нуклеарни реактора в Латина. Но след разрушителното земетресение в Япония през 2011 година и последвалата повреда във „ Фукушима “ този въпрос още веднъж беше подложен на общонародно допитване. През юни 2011 година повече от 94 % от италианците се оповестиха срещу програмата. В момента на територията на Италия няма настояща атомна централа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР