Днес започна строителството на Касов център на Българската народна банка

...
Днес започна строителството на Касов център на Българската народна банка
Коментари Харесай

БНБ строи касов център в Пловдив

Днес стартира строителството на Касов център на Българската национална банка (БНБ) в Пловдив. Според Централната банка при построяването му ще се ползват най-съвременни планови решения във връзка с строителството, оборудването и системите за сигурност. Строителството на такивя касови центрове се прави по специфична технология и с материали осигуряващи допустимо най-високите равнища на отбрана от външно навлизане. При строителството и оборудването би трябвало да се покрият строгите условия за сигърност на такива уреди, които слага ЕЦБ.

Изграждането и оборудването на касовият център в Пловдив ще се финансира напълно от Българска народна банка и се чака да бъде пуснат в употреба до края на 2020-а.

Основната му функционалност е обвързвана с осъществяване на интервенциите по касовото обслужване с банкноти и монети - приемане, предаване, култивиране, запазване и превозване на банкноти и монети. Целта е да се реализира високо качество, сигурност и успеваемост на касовите интервенции на територията на Южна България и в частност - област Пловдив.

Практика е в такива касови центрове да постъпва целия дневен банкото и монето оборот от района. Само в него парите се обработват и ревизират за имитации със специфични машини с които разполагат единствено централните банки. След инспекцията негодните или неистинен банкноти се отделят, а останалата маса се пакетира и приготвя за стартиране в оборот. Касовите центрове разполагат със специфични машини за подбиране и пакетиране на банкноти и монети, както и със съответните профилирани средства за сигурната им транспортировка - разнообразни по съдържимост контейнери и инкасови коли.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР