Днес започна летният туристически сезон. Традиционно първите гости в хотелите

...
Днес започна летният туристически сезон. Традиционно първите гости в хотелите
Коментари Харесай

Начало на туристическия сезон във Варна: Колко са отворените хотели за Великден?

Днес стартира летният туристически сезон. Традиционно първите посетители в хотелите по българското Черноморие са румънци и българи, които идват за Великденските празници. Тази година обаче те са в пъти по-малко от предходната година, когато също ситуацията беше пандемична и сложна за туристизма.

Според туристическия отрасъл, новите правила за влизане в България са закъснели. Това е предиздвикало повече от половината туристи от Румъния да анулират почивката си у нас за Великденските празници.

Заповедта на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов беше издадена на 29 април, само че влиза в действие през днешния ден. Според нея - всички, които идват в България, могат да го създадат по три метода - негативен PSR или антигенен тест, документ за сложена ваксина против КОВИД и документ за преболедуване на ковид.

Въпреки всички затруднения, летният туристически сезон стартира, какъв брой хотела отвориха за Великден, вижте в репортажа.

И по Северното, и по Южното Черноморие за началото на сезона отвориха не повече от 10 % от хотелите. Според сектора ръководещите са закъснели с съответните ограничения, при които туристите ще могат да влизат у нас.

”Което се отрази отрицателно на румънските посетители и действително на нас ни коства спад повече от 70 % от записванията за Великденските празници от страна на румънските гости”, сподели Христо Пенев, зам.-директор “Експлоатация” - к.к. Албена.

Закъсняла е и имунизацията на заетите в туризма.

" Предприехме други ходове тук. Наши хора от личния състав успяхме да ги агитираме да отидат до Сърбия да се имунизират “, сподели Румен Мончев, хотелиер.



" До в този момент в Румъния са имунизирани 5 милиона души и страната ни се подрежда на 4-то място в Европа по имунизация на популацията. Така че близо 90 % от румънците, които идват на отмора в България са ваксинирани”, разкри Дима Поснава, управител “Румънски пазар”-к.к. Албена.

Това лято по българското Черноморие ще се разчита най-много на туристи от Източна Европа. Сезонът ще избавят и българските летовници.

" Английски туроператори, немски туроператори, ясно и тъкмо, анулират чартърните си стратегии за месеците май и юни ", сподели Иван Кирязов, туроператор.

”България е една безвредна страна, само че се нуждае от доста съответна и доста целенасочена реклама към немски, към френски, към полски пазар”, споделя Христо Пенев, посочи зам.-директор “Експлоатация”-к.к. Албена.

Повечето от идващите през днешния ден у нас влязоха в България с негативен PCR тест. Доволни са, че има нови правила, тъй като ще могат да създадат своя избор по какъв начин да пътуват.

В случай че идващите в България не показват документ за имунизация, преболедуване или негативен PSR или антигенен тест, подлежат на 10-дневна карантина.

Текст: Петър Дойкински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР