Днес ви предлагаме автентична рецепта за приготвяне на гръцка мусака.

...
Днес ви предлагаме автентична рецепта за приготвяне на гръцка мусака.
Коментари Харесай

Автентична рецепта за гръцка мусака

Днес ви предлагаме достоверна рецепта за подготвяне на гръцка мусака. Това ядене е типично за нашите ширини, само че в южната ни съседка се подготвя по по-различен метод.
Това са нужните съставки:
1 патладжан
2 тиквички
3-4 домати
5 картофa
250 мл зехтин
500-600 гр кайма (агнешка или телешка)
300 гр настърган кашкавал (традиционно се употребява кефалотири, само че може да се замести с всяко твърдо сирене като пармезан)
сол, черен пипер и риган на усет
За заливката са ви нужни:
2 супени лъжици брашно
50 гр масло
2 яйца
2 супени лъжици мляко
индийско орехче на усет
Стъпки в приготвянето на мусаката:
Отрежете горната и долната част на патладжана, обелете го и го нарежете на отвесни тънки филийки. Оставете го настрани. Повторете процедурата и с тиквичките.
Нарежете обелените картофи на филийки и ги запържете за 10 минути в огромен тиган с авансово загрят зехтин. След това запържете тиквичките в същото масло в продължение на 7 минути, а по-късно и патладжана. Зеленчуците би трябвало да се пържат от двете страни, като се слагат в тиган на един пласт. Веднага след запържването поставете зеленчуците в гевгир или хартиена забрадка, с цел да премахнете непотребната лой. Всеки запържен зарзават съхранявайте в обособена купа. Всичко това би трябвало да се прави доста деликатно, с цел да не се наруши формата на запържените зеленчуци.
Първо поставете картофените филийки в тавата, в която ще печете мусаката. Посолете ги леко и прибавете към тях малко черен пипер. След това прибавете настъргано сирене и част от кайма. Внимателно загладете с лъжица или шпатула. Вторият слой се състои от филийки патладжан, към които също се прибавя сол и черен пипер. След това се поръсват със сирене. Най-горният слой включва тиквички, сирене, кайма и сирене.
Пригответе бешамела, който се употребява за заливка. За задачата разтопете маслото на слаб огън, като разбърквате непрестанно, прибавете към него брашното и разбъркайте, с цел да не се образуват бучки. Продължавайки да бъркате, прибавете млякото. Постепенно прибавете леко разрушените яйца. Сосът е подготвен, когато по повърхността му се появят мехурчета. Прибавете към него сол, черен пипер на усет и индийско орехче.
Изсипете соса върху мусаката и изравнете повърхността ѝ с шпатула или лъжица. Добавете сушения риган и поръсете с останалия настърган кашкавал.
Печете във фурна, загрята до 180 градуса, за 15-20 минути. Оставете мусаката леко да се охлади, след което я нарежете на части и сервирайте.
Приятен вкус!

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР