Днес във Франция гръмна грандиозен банков скандал за данъчни измами,

...
Днес във Франция гръмна грандиозен банков скандал за данъчни измами,
Коментари Харесай

Грандиозен банков скандал във Франция


Днес във Франция гръмна величествен банков скандал за данъчни измами , който може да има доста отрицателно отражение върху стабилността на така и така изнервения финансов пазар в Еврозоната и Европейски Съюз. Френските медии оповестяват, че от сутринта 160 чиновници на френската работа за финансови закононарушения (SEJF), дружно с 16 френски и 6 немски магистрати са влезнали в офисите на четири от най-големите френски банки, както и в тези на една английска кредитна институция, която е най-голямата банка в Европа.

Според това е огромна интервенция, която се организира против Societe Generale, BNP Paribas, дъщерното й сдружение Exane, Natixis и HSBC. Те се подозират в схеми за укриване на налози и пране на пари за близо 140 милиарда евро като против тях се води следствие от френската Национална финансова прокуратура (PNF).

" Тези правосъдни производства са подбудени от финансов скандал, оголен от Le Monde през 2018 година, който кара страната да губи няколко милиарда евро данъчни доходи всяка година: " CumCum ".

Зад това латинско название се крие необятно публикувана процедура във финансовите институции, състояща се в образуване на комплицирани интервенции на пазарите, за заобикаляне на налога върху дивидентите, изискуем от акционерите на компании , регистрирани на борсата ", напомня Le Monde.

Френският уебсайт показва, че сегашните претърсвания са разследване на пет предварителни следствия почнали в края на 2021-а по медийни разкрития направени три години по-рано.

" Група от шестнадесет медии разкри през 2018 година посредством " Досиетата CumEx " тези съмнения за големи данъчни измами. Сумата, в началото оценена на 55 милиарда евро, беше доста увеличена през 2021 г . от консорциума, достигайки до 140 милиарда евро за двадесет години ", обобщава Capital.fr.

Сайтът дава някои забавни детайлности по отношение на схемата разкрита от медийния консорциум воден от френския Le Monde и немското издания Correctiv.

" Разследването на PNF следва по-специално тъжба, подадена през 2018 година от 250 данъкоплатци под управлението на депутата-социалист Борис Вало (Boris Vallaud). Последното беше провокирано от разкритията на интернационален медиен консорциум, в това число немския проверяващ вестник Correctiv и Le Monde, за по този начин наречените практики " CumCum ".

Последните се състоят в потреблението на арбитраж за дивиденти, с цел да се разреши на задгранични клиенти, притежаващи акции в регистрирани френски компании, да избегнат налога върху дивидента ", написа Agefi.

Изданието напомня, че въпросните схеми за заобикаляне на дължимите налози върху дивидентите към този момент са провокирали правосъдни каузи в Германия , където съдилищата преследваха дузина пазарни оператори през 2018 година, в това число Deutsche Bank и Société Générale, които апелираха.

Като част от следствията на тези противозаконни договорености, известни като " cum ex " през Рейн, бяха претърсени и пространствата на BNP Paribas във Франкфурт . По въпросните схеми в Германия към този момент има завършили каузи с неоправдателни присъди против лица, които се считат за едни от основателите им Според Agefi тъкмо по такова дело през декември 2022-а на осем години затвор е бил наказан юрист.

В репортажа си по случая телевизионният канал дава спомагателни детайлности по аферата в която е можела да затъне и друга огромна френска банка - Credit Agricol.

" Спомената от пресата измежду банките, които биха могли да употребяват тази скица, Crédit Agricole посредством дъщерното си сдружение Cacib не е едно от предприятията, обект на претърсванията във вторник сутринта, съгласно непосредствен източник. По време на предходни разкрития през 2021 година групата Crédit Agricole уточни пред AFP, че " не е предложила съглашения на своите клиенти за арбитраж на дивиденти, нито е правила арбитражни транзакции за своя лична сметка на дивиденти ", само че че той прави хеджиращи интервенции " в сходство с настоящите законови, данъчни и регулаторни правила ", се споделя в осведомителния материал на медията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР