Днес в Заседателна зала на Община Русе медиите бяха информирани

...
Днес в Заседателна зала на Община Русе медиите бяха информирани
Коментари Харесай

Бъдеща анаеробна инсталация ще преработва биоразградими отпадъци в Русе

Днес в Заседателна зала на Община Русе медиите бяха осведомени за проект „ Проектиране и създаване на анаеробна апаратура за разделно събрани биоразградими боклуци на територията на РСУО – Русе “, финансиран от Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година, съобщи кореспондентът на .
Целите, дейностите и предстоящите резултати от реализирането на плана бяха показани от заместник-кмета по европейско развиване доктор Страхил Карапчански и ръководителя на плана инж. Никола Кибритев и техния екип.
Община Русе извършва плана в партньорство с общините Иваново, Ветово, Сливо поле и Тутракан, с които са членове на Регионално съдружие за ръководство на боклуци – Русе (РСУО-Русе). Основната му цел е създаване и въвеждане в употреба на анаеробна апаратура на територията на РСУО – Русе, както и обезпечаване на разделното събиране на биоразградими боклуци от общините членове на РСУО – Русе. В нея биоразградимите боклуци ще се изгарят, а като краен артикул ще се получава биогаз (метан), от който посредством смесен прийом ще се създават електрическа енергия и топлоенергия, както и компост, кадърен за икономически потребности. 
Ще се обезпечи спомагателен потенциал за преработване посредством анаеробно отнасяне на разделно събрани биоразградими боклуци, което ще докара до понижаване количеството депонирани боклуци и увеличение на количествата рециклирани/оползотворени биоразградими боклуци. Ще бъде доставено съоръжение за разделно събиране на биоразградимите боклуци като контейнери и съдове за разделно събиране и мобилно съоръжение както за всичките общини, по този начин и за работата на самата апаратура.
Към момента сходна апаратура в България действа само в София. Освен в Русе, в ход са процедурите за построяването на такива уреди в Бургас и в Благоевград.
Прогнозният резултат от осъществяването на ограниченията и дейностите е осигуряването на спомагателен потенциал за преработване на боклуци от 17 845 т/год. и понижаване на количеството на депонираните битови боклуци, в т.ч на биоразградимите към 2023 година, с 52 %.
Проектът е на стойност 34 841 674,21 лева. и е с дълготрайност 4 години и 2 месеца. Финансиращ орган е Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година, по процедура „ Проектиране и създаване на анаеробни съоръжения за разделно събрани биоразградими боклуци, Приоритетна ос 2 „ Отпадъци “, съфинансирана от Европейски Съюз посредством Европейските структурни и инвестиционни  фондове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР