Днес в Турция отбелязват първата годишнина от неуспешния опит за

...
Днес в Турция отбелязват първата годишнина от неуспешния опит за
Коментари Харесай

Турция година след преврата

Днес в Турция означават първата годишнина от несполучливия опит за прелом.

Малко преди среднощ на 15 против 16 юли 2016 година телевизионна водеща прочете в ефира на държавната телевизия ТРТ известие, оповестяващо вземането на властта от армията. По-късно самолети на военновъздушните сили бомбардираха държавни институции, измежду които Народното събрание в Анкара. По улиците на Истанбул и Анкара се появиха танкове. Превратът бе осуетен благодарение на жителите, които по апел на президента Реджеп Тайип Ердоган излязоха по улиците в страната. Близо 250 души бяха убити и над 2 хиляди бяха ранени.

ДА СИ ПРИПОМНИМ СЪБИТИЯТА В СНИМКИ

Кой провежда опита за прелом в Турция

В петък над 500 души се насочиха към военната база в Инджирлик, от която се твърди, че са изхвърчали самолети, участващи в опита за прелом - вижте във видеото. Базата се употребява както от турската, по този начин и от американската войска.

Презденът Реджеп Ердоган разгласи, че в събота в страната ще стартира "национално демократично бдение ". В Истанбул, на моста над Босфора, който бе наименуван "Мост на героичен починалите на 15 юли ", защото там бяха спрени танковете на пучистите, ще бъде направена възстановка на събитията. Градският превоз ще бъде безвъзмезден за жителите.

Ердоган за следващ път изрази твърдата си позиция против хипотетичните пучисти

Защо страната би трябвало да "храни " тези, които са членове на терористична организация, съобщи Ердоган в изявление за Би Би Си.

Опитът за прелом коствал 100 милиарда $ на Турция

Те (членовете на ФЕТО) проникнаха в правосъдната система, в армията, полицията, медиите. Така те проведоха опита за прелом, сподели Ердоган. Той добави, че турското правораздаване работи, с цел да бъдат осъдени виновниците за пуча.

Ердоган приказва пред Би Би Си и по отношение на всеобщите уволнения, осъществени в Турция след опита за прелом. Трябва ли да оставим тези пучисти на позициите им и да не ги уволним, когато ги заловим? Не, съжалавам, сподели Ердоган.

Стотици хиляди се събраха на най-големия митинг против дейностите на Ердоган

Той загатна, че 500 хиляди души са били уволнени по време на обединяването на Източна и Западна Германия и никой не е споделил нито дума.

Не би трябвало да има съответна интервенция против лицата, които правят опит за прелом против страната? Това не е допустимо, акцентира Ердоган. Той отхвърли изказванията, че над 100 публицисти са в пандиза в Турция, като уточни, че тези, които са зад решетките, не са публицисти. Някои от тях са сътрудничели с терористични организации. Някои от тях са задържани за владеене на оръжие, сподели турският държавен глава.

Фетхуллах Гюлен, живеещият в заточение в Съединени американски щати турски просветител, упрекван от турските управляващи, че е провел преврата, насочи съществени обвинявания към държавното управление в Анкара в изказване, публикувано в навечерието на първата годишнина от несполучливия опит за прелом.

След този драматичен случай животите на толкоз доста почтени хора бяха почернени, показва Гюлен

"Те бяха нелегално уволнени от работа, задържани, пращани в пандиза и даже изтезавани - всичко това по разпореждане на държавното управление ", споделя още той.

По думите му хората биват лишавани от препитанието си, до момента в който управляващите провеждали лов на вещици, с цел да "отстранят " всеки, за който решат, че е некоректен към президента Реджеп Тайип Ердоган.

В навечерието на годишнината от опита за прелом турското държавно управление уволни над 7 хиляди служители на реда, държавни чиновници и преподаватели, оповестиха международните организации, като се базират на нов декрет, оповестен в границите на изключителното състояние, наложено след несполучливия пуч.

Новата вълна уволнения визира общо 7348 души, измежду които 2303 служители на реда, включително висши офицери, както и 302 преподаватели в университети в цялата страна, съобщи Ройтерс. Уволнени са и стотици чиновници в министерствата на правораздаването и външните работи, заяви ДПА, като се базира на Си Ен Ен Тюрк. Уволнените лица са посочени поименно в указа.

Над 50 000 души бяха задържани, а 150 000, включително държавни чиновници, военни, служители на реда и учители - отстранени от работа след осуетения опит за боен прелом. Турция упреква за пуча живеещия в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен и твърди, че чистките са ориентирани против негови почитатели. Гюлен отхвърля обвиняванията.

Европейският съюз насочи обръщение за взаимност и съдействие с Турция

В взаимно изказване висшият представител на Европейски Съюз за външна политика и сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширението Йоханес Хан показват, че блокът продължава да осъжда опита за прелом, гарантирайки цялостната си поддръжка за демократично определените институции в страната.

„ На 15 юли 2016 година турският народ стана очевидец на опит за прелом, който лиши живота на стотици почтени цивилни и остави над 2000 души ранени. Една година по-късно Европейски Съюз повтаря своето наказание на опита за прелом, също както направи в първите часове на трагичната вечер на 15 юли 2016 година и повтаря поддръжката си за демократично определените институции в страната. Европейски Съюз е взаимен с Турция и целия турски народ”, се споделя в позицията от Брюксел, представена от в. „ Хюриет”.

Посочва се още, че като сътрудник на Европейски Съюз и член на Съвета на Европа Турция се е заела да съблюдава правилата на почитание на човешките права, фундаменталните свободи и върховенството на закона. „ Турция има правото да изправи пред закона самостоятелните причинители на този опит за прелом при прецизно съблюдаване на върховенството на закона и независимостта на правосъдната система”, се споделя още в текста.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР