Днес в централната част на Папуа-Нова Гвинея е регистрирано земетресение

...
Днес в централната част на Папуа-Нова Гвинея е регистрирано земетресение
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: 40 дни продължава сеизмичната активност в Папуа Нова Гвинея

Днес в централната част на Папуа-Нова Гвинея е записано земетресение с магнитуд 6.3. Дълбочината, на която е почнало разкъсването е друго показана в материалите на Американския (10 км) и Европейския (40 км) сеизмологични центрове. Второто решение е за предпочитане, заради количеството употребявани регистрации (над 3 ½ пъти повече) и разположението на регистриращата мрежа от станции. Земетресението е афтершок на мощния трус с магнитуд 7.5, осъществен на 26 февруари т.г. в южните скатове на планината Маоке, гръбнак на Нова Гвинея – втори по величина остров на Земята. Февруарското събитие провокира разрушение и повреди в доста здания, свлачища и усложнения в връзките. В резултат от тежки нарушавания в къщите на най-малко 7000 души, последва гибелта на 160 души и на още 36 от мощни вторични земетресения през март; разселени в западните елементи на страната бяха над 26 хиляди поданици. Три седмици след земетресението UNICEF реши, че 275 хиляди души се нуждаят от филантропична помощ.
За миналите 40 дни след мощния трус с магнитуд 7.5 в същия регион са регистрирани стотици вторични земетресения. Относително по-силни измежду тях са над 60 труса с магнитуд 5 и по-голям. Най-силните афтершокове са с магнитуд над 6 – 6.3 на 26 и 28 Февруари, 6.7 на 6 Март и 6.3 в днешния ден. Всеки от по-силните земетресения е съдействал повече (тези с дълбочини към 10 км) или по-малко (онези с дълбочини сред 30 и 60 км) за увеличение на повредите в атакувания регион.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР