Днес, в третия ден на Рождество Христово, православната църква почита

...
Днес, в третия ден на Рождество Христово, православната църква почита
Коментари Харесай

Стефановден е, над 243 000 българи празнуват имен ден

Днес, в третия ден на Рождество Христово, православната черква уважава свети първомъченик и архидякон Стефан – първият християнин, приел мъченическа гибел в името на Христос. Убит е с камъни през 37-ма година.

В националната традиция Стефановден е последният празник през годината, който " затваря " коледния цикъл. Имен ден честват над 243 000 българи.

Свети Стефан е бил началник на дяконите, определени от апостолите да се грижат за разрастващата се християнска общественост в Йерусалим след Петдесетница, когато била учредена Църквата.

Защитавал вярата си в спор с еврейските първенци. Извлекли го отвън града и го умъртвили с камъни. Последните му думи били: " Господи, не им зачитай този грях ".

" Той проля кръвта си за вярата в Господ Исус Христос, прочут е от Светата черква като първия страдалец за вярата и като подобен е уважаван от целия християнски свят. Знаем, че е един от обичаните, от познаваните светии по всички краища на света и един от бързите помощници на всички, които го приканват. В днешния ден ние просим неговото покровителство и посредничество пред Бога, та по неговите молебствия Бог да ни дарува своята велика благосклонност ", съобщи врачанският митрополит Григорий.

Източник: БНР
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР