Днес в Софийската градска художествена галерия се открива първата изложба

...
Днес в Софийската градска художествена галерия се открива първата изложба
Коментари Харесай

Първата изложба с фотографии на Вивиан Майер у нас се открива в София

Днес в Софийската градска художествена изложба се открива първата галерия у нас на "жената без сянка " - Вивиан Майер, една от най-забележителните дами в международната снимка, оповестиха уредниците. Експозицията "В нейните ръце " ще показа за пръв път пред българска аудитория 107 фотографии от обичаната среда на Вивиан - улицата, и най-много кварталите на междинната класа, където може да вкуси живота от извора; портрет след портрет на непознати или на хора, които усеща близки, дарявайки им секунда безкрайност в късата милувка на погледите; един жест, едно изражение, един застинал миг в хубостта на дребните неща покрай нас.

Вивиан Майер (1926-2009 г.) е американски "street " фотограф с австро-унгарско родословие от страна на татко си Шарл Майер, а майка й Мария Жосо е французойка. От началото на 50-те до 90-те години на двадесети век тя работи като детегледачка в Ню Йорк, а по-късно и в Чикаго.

По щастливо стичане на събитията през 2007 година в Чикаго се разкрива една друга страна на тази "жена без сянка " и нейните несъгласия, за които никой не е подозирал. Тази друга част от нея е освободена от своите окови и е източник на безпределно креативно завещание, което включва над 120 000 фотографии, филми за камери Super 8 и 16 мм - една съкровищница от фотоси, непроявени ленти, измежду които невероятни открития. Преследвана от пристрастеността си да снима, която тя трансформира в действителност, през днешния ден Майер се счита за един от най-емблематичните създатели на улична снимка, а мястото й в историята на фотографията е до това на Дайан Арбъс, Робърт Франк, Хелън Левит и Гари Уайногранд.

Първоначално тя снима в черно-бяло, а от 60-те години нататък и в цвят, включвайки в инструментариума си музиката на цветовете и играейки си с нейните свойства.

Вплетен в тези тематики е и различен значим въпрос, който като че ли поддържа цялата структура на творчеството й: нейното търсене на идентичността посредством автопортрета .Сред работите на Вивиан Майер има доста такива портрети в разнообразни вариации и видове.

Изложбата Вивиан Майер "В нейните ръце " е единадесетото издание от "Майстори на фотографията ", на фондация МУСИЗ, което се провежда в партньорство със Столична oбщина, Посолство на Съединени американски щати, VIVACOM и Samsung, със съдействието на diChroma photography и с признателност към Колекция Maloof и изложба Howard Greenberg,Ню Йорк.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР