Днес в Русе се проведе заседание на областната епизоотична комисия,

...
Днес в Русе се проведе заседание на областната епизоотична комисия,
Коментари Харесай

Огнищата на африканска чума в индустриалните обекти в Русенско са овладени

Днес в Русе се организира съвещание на регионалната епизоотична комисия, водено от зам.-областния шеф Валентин Колев. Д-р Николай Ненов, шеф отдел в Областната дирекция по сигурност на храните, показа настоящата информация за ограниченията в битката с африканската чума по свинете. По думите му няма записано ново огнище на заболяването в региона. Всичките 8 огнища са овладени, осъществена е дефинитивна стерилизация на обектите. В момента притежателите правят в допълнение разчистване и обеззаразяване, съобщи кореспондентът на .
Броят на загробените свине досега в района е 70 006. Продължава активността в свинекомплекса в Голямо Враново, където досега са евтаназирани 12 500 животни, остават още към 17 000 до умъртвяване на всички свине в обекта. Дневно се умъртвяват от 1500 до 1600 животни. По отношение на домашните свине няма подозрения и пратени проби, което би трансформирало броя на огнищата в региона.

Регистрирани са 5 огнища на болестта при дивите свине - Горно Абланово, Тетово, Червена вода, село Бистренци в община Бяла и новооткритият случай на 14 август на дунавския остров Батин. В тези региони има избрани зони, в която е неразрешен лова. Индивидуалния лов там ще бъде позволен от 2 до 4 месеца откакто бъде открито, след претършуване, че няма намерено ново умряло животно от чума. Там земеделците би трябвало да съблюдават избрани условия за работа, стерилизация и разчистване на машините, за което са известени. Дърводобива също се лимитира, а в случай че се постанова транспортиране на дървесина от някои хранилища това може да става единствено с позволение на Областната епизоотична комисия.
В свинекомплексите ново зареждане с прасета може да има най-рано 45 дни (след два инкубационни интервала на вируса) след цялостната стерилизация, като е целесъобразно това да стане даже след 65 дни (след три инкубационни интервала на вируса), добави доктор Николай Ненов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР