Днес в италианския парламент започва вота за избор на нов

...
Днес в италианския парламент започва вота за избор на нов
Коментари Харесай

Парламентът на Италия избира нов президент на страната

Днес в италианския парламент стартира вота за избор на нов президент на страната. Заради изключителната здравна обстановка той ще се организира при особена организация. За идващ държавен глава се спрягат генералният шеф по националната сигурност Елизабета Белони, ръководителят на Сената Елизабета Казелати, министър председателят Марио Драги, върху чийто избор Силвио Берлускони наложи несъгласие.

Президентът на Италия се избира от  всички депутати и сенатори  плюс 58 районни делегати или общо  1009  гласоподаватели. Заради пандемията, това няма да стане на общо съвещание, а на групи от 50 души.

Кабините за вота с вътрешна вентилация,ще се хигиенизират след всяка гласувала група. Заразените с ковид 30 депутати ще гласоподават в специфична секция инсталирана на паркинг в съседство с Камарата на депутатите. Вотът е скришен.

Ще се гласоподава един път дневно. При първите три вота са нужни 673 гласа, а от четвъртия 50% плюс един или 505 гласа за избирането на държавен глава.

За този пост към момента няма единодушие сред парламентарните политически представители, защото по традиция се ползва изкусна политическа тактичност и не постоянно се избира някое от в началото спряганите имена. Рекордът от 16 гласувания е през 1978 година и 1992 година, когато за президент на Италия бяха определени надлежно Сандро Пертини и Оскар Луиджи Скалфаро. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР