Днес в Габрово стартира климатичното събитие КЛИМАТОН, което събра екипи

...
Днес в Габрово стартира климатичното събитие КЛИМАТОН, което събра екипи
Коментари Харесай

Ученици от Габрово решават предизвикателствата на климата

Днес в Габрово започва климатичното събитие КЛИМАТОН, което събра екипи от най-активните междинни учебни заведения в нашия град.

Задачата на тимовете е да предложат хрумвания за решаването на някои от най-сериозните провокации на климатичните промени.

КЛИМАТОНЪТ се провежда от Клийнтех България в партньорство с Община Габрово, а хазаин на събитието е Художествена изложба „ Христо Цокев “.

Като формат събитието съставлява еднодневен климатичен хакатон, който дава опция на учениците да работят върху провокации от действителния живот и да предложат новаторски решения.

Събитието беше намерено от Таня Христова, кмет на община Габрово, която насочи вниманието на участниците към съответни проблеми на околната среда. Учениците пък я изненадаха с ясни оферти и необятно познаване на тематиката за климатичната индиферентност.  Успех, ентусиазъм и доста положителни решения за Габрово им пожела госпожа Христова, след което тимовете насочиха вниманието си върху екипната работа и съответните проблеми.

Две са основните тематики, по които работят учениците – Липсата на задоволително информация за изменението на климата и Генерирането на огромни количества боклук в семействата заради никаква или доста слаба опция за закупуване на артикули без опаковки.

Амбициозни и знаещи, учениците от четирите тима „ Природни войни “ от ПТГ „ Пенчо Семов “, „ Гълфстрийм “ от СУ „ Райчо Каролев “, „ Зелена светлина “ от ПМГ „ Акад. Иван Гюзелев “ и АЗУС (Априловци за резистентен свят) от Национална Априловска гимназия имат разполагаем целия ден, с цел да трансфорат своите хрумвания в съответен план.

В края на Климатона всеки екип ще презентира своята концепция пред жури и ще може да завоюва премия за своето учебно заведение, която да подкрепи решаването на климатичните промени. А премията е умната къщурка за разделно събиране на боклуци BinkyPal, създадена от габровската софтуерна компания Senstate Technology.

Какви ще бъдат предложенията на екипите и кой ще завоюва премия следва да разберем в края на днешния петък, а дотогава творчеството, находчивостта и младежкият порив не престават да обогатяват и развиват предложенията си.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР