Днес Църквата чества Св. свещеномъченик Климент, епископ Анкирски. Свети Климент

...
Днес Църквата чества Св. свещеномъченик Климент, епископ Анкирски. Свети Климент
Коментари Харесай

Няколко необикновени имена черпят днес, почитаме прочут мъченик

Днес Църквата празнува Св. свещеномъченик Климент, свещеник Анкирски. Свети Климент се родил в гр. Анкира (днешната столица на Турция), в региона Галатия – една от люлките на малоазийското християнство, което оставило загатна за безбройни и славни изповедници на евангелската религия.
Майката на Свети Климент, Ефросиния, била мощно вярваща християнка. Омъжили я млада за безжалостен богохулник. Света Ефросиния полагала старания да вкара своя брачен партньор в света на християнството, само че той отказвал и в това време се опитвал нея да трансформира в богохулник.
Водейки тази сложна духовна битка, Света Ефросиния непрекъснато се молела на Всевишния да й дава сили, с цел да успее. Но Господ имал други проекти за нея. Малко откакто Ефросиния родила момченце, което кръстили Климент, мъжът й умрял.
Когато Свети Климент навършил 12 години, Света Ефросиния умряла и той останал кръговиден сирак. За него почнала да се грижи другарка на неговата майка – София. София била богата и благородна дама.
Настанали тежки години. Голям апетит убивал популацията на Анкира, а бедните фамилии оставяли на улицата и на произвола на ориста своите деца, тъй като не можели да се грижат за тях.
Точно в този миг се показал младият Свети Климент. Той събирал децата от улицата и ги настанявал в големия дворец на неговата осиновителка София.
София обличала и хранела бедните деца, а Свети Климент почнал да ги учи на християнските полезности, с цел да може след време да получат Свето Кръщение.
Отдаден на духовни занимания, на 20 години Свети Климент станал свещеник на Анкира.
Не след дълго езичниците подхванали 9-то гонение над християните. Този път римските бойци не преследвали елементарните вярващи, а тези които ги подбуждат да почитат Иисус Христос – епископи, клирици, даже четците в храмовете.
Сред хванатите и изпратени на мъчения бил и Свети Климент. Толкова доста го били, драли кожата му, пробождали с шишове плътта му, че на края дори вътрешностите му се виждали.
Върнали го едвам дишащ в килията на пандиза, а на идната заран той бил като нов. Нямало и една диря от мъченията.
По заповед на императора, Свети Климент и неговият възпитаник Агатангел били местени от град на град. Навсякъде обществено ги измъчвали, а на идната заран те били напълно здрави.
Това траяло няколко години. Свети Климент понасял с непознато самообладание мъченията и в никакъв случай не си разрешил да плаче, да се оплаче или да реагира по различен метод. Накрая император Максимиан заповядал да върнат пандизчиите назад в Анкира.
По заповед на градоначалника били затворени в тюрма. На Богоявление Свети Климент бил пуснат от пандиза, с цел да отслужи празничната работа за Кръщението на Иисус Христос. По време на службата бил екзекутиран, дружно с неговите помощници Христофор и Харитон, и Агатангел. Това се случило на 23 януари 312 година
Имен ден честват Климент, Климо, Климентин, Климентина, Клементина, Христофор и Харитон.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР