Днес Световната банка (СБ) излезе със съобщение, че спира докладите

...
Днес Световната банка (СБ) излезе със съобщение, че спира докладите
Коментари Харесай

СБ спира докладите на Doing Business заради С. Дянков и Кр. Георгиева

Днес Световната банка (СБ) излезе със известие, че стопира отчетите на поделението си Doing Business поради открити в тях. В известието се споделя, че през юни 2020 година са били докладвани нередности в данните за Doing Business за 2018-а и 2020 година и заради тази причина управлението на Световната банка спря идващия отчет за Doing Business и стартира поредност от прегледи и одити на отчета и неговата методология.

" Освен това, защото вътрешните отчети повдигнаха етични въпроси, в това число за държанието на някогашни чиновници на Управителния съвет, както и на сегашен и/или някогашен личен състав на Банката, управлението рапортува изказванията пред подобаващите органи за вътрешна отчетност на Банката. След като прегледа цялата налична информация за Doing Business, в това число констатациите от минали прегледи, одити и отчета, който Банката разгласява от името на Съвета на изпълнителните шефове, мениджмънтът на Групата на Световната банка взе решението да приключи активността по такива отчети ", се споделя в известието.

Решението е взето въз основа на отчет на адвокатската адвокатска фирма " УилмарХейл ", която особено е наета от етичната комисия на банката, с цел да проверява нередностите в три отчета на Doing Business засягащи завишаването на резултатите на Китай, на Саудитска Арабия и на Азърбейджан.

В на адвокатската компания доста в детайли са разказани дейностите на лицата от висшето управление на Световната банка и чиновниците на поделението й Doing Business, в които най-активно деяние вземат Кристалина Георгиева и Симеон Дянков. В отчета на адвокатската адвокатска фирма да вземем за пример може да се прочете следното умозаключение: " Промените в данните на Китай в Doing Business 2018 се появяват като артикул на два обособени типа напън, прилаган от управлението на Банката в екип с Doing Business.

1) Натиск - както директен, по този начин и заобиколен - прилаган от висшия личен състав в Офиса на президента на банката Ким да промени методиката на отчета в устрема си да увеличи резултата на Китай

(2) Натиск, упражняван от изпълнителния шеф Георгиева и нейния консултант г -н Дянков, с цел да се създадат съответни промени в данните за Китай в опит да се усили класирането й тъкмо по същото време, когато страната се чака да играе основна роля в акцията за увеличението на капитала на Банката ".

Самата Кристалина Георгиева не е съгласна с констатациите в отчета. Официалното й мнение по въпроса обаче по този начин не получихме до 21.30 часа на 16 септември.

Подобни поименни мнения, като този за Китай, в които обаче се загатва единствено Симеон Дянков, има и за случаите с отчетите за Саудитска Арабия и Азърбейджан.

В отчета на адвокатската адвокатска фирма има специфична глава за " токсичната просвета на Doing Business и страха от отмъщение " в която господин Дянков е упоменат най-малко 10 пъти и все в доста тъмен даже злокобен подтекст. В точка 37 и 38 от отчета непосредствено се декларира, че Дянков е заплашвал чиновниците на Doing Business да не смеят да рапортуват за нередностите при съставянето на отчетите и е създавал условия на гнет и боязън, който са карали хората работещи там да се усещат безпомощни.

Подобни отчети на етичната комисия на Световната банка не са изключение. Например през 2007-а тогавашния президент на Световната банка Пол Улфовиц бе упрекнат от същата тази комисия в корупция поради това, че бе назначил своята другарка Шаха Реза в банката и фрапантно й е нараснал заплатата. Той се опита да възрази на констатациите на комисията, само че в следствие бе заставен да хвърли оставка.

Докато беше финансов министър в първото държавно управление на Борисов, за който пост апропо го предложи точно Кристалина Георгиева, Дянков също държеше сърдечната си другарка в министерството, където тя се опитваше даже да кадрува, само че никой даже и не намерения да му изиска оставката поради това.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР