Днес светът отбелязва Международния ден на хората с увреждания. Около

...
Днес светът отбелязва Международния ден на хората с увреждания. Около
Коментари Харесай

Днес е Международният ден на хората с увреждания

Днес светът отбелязва Международния ден на хората с увреждания . Около 15% от популацията на планетата страдат от някаква форма на увреждане, което е над един милиард души.

През 1992 година Генералната асамблея на Организация на обединените нации афишира 3 декември за ден на хората с увреждания - задачата е да се стимулират политиците и институциите да обезпечат на тези хора достъп до общата архитектурна среда, до общообразователната система, до общия пазар на труда, както и до информация.

Усилията в интернационален мащаб са ориентирани към консолидираното на жителите с сходни проблеми - те да не бъдат затваряни в домовете си или в обществени институции, да не бъдат невидими за обществото. Да посещават публични места и да упражняват правото си на обучение и труд.

Идеята на днешния ден е обществото да прояви съпричастност, като сложи акцента върху човешката персона и нейната характерност и персонално достолепие, а не върху увреждането. Да се даде опция на хората с увреждания да разпрострат капацитета си и да вземат участие в разнообразни сфери на публичния живот.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР