Днес Столичните пожарникари отбелязват своята 140-та годишнина. На площад Александър

...
Днес Столичните пожарникари отбелязват своята 140-та годишнина. На площад Александър
Коментари Харесай

Столичната пожарна отбеляза 140 години от създаването си

Днес Столичните пожарникари означават своята 140-та годишнина. На площад „ Александър I “ огнеборците демонстрираха техниката, с която работят при бедствия и повреди.

Бърза реакция, физическа подготовка и отдаденост. Така би трябвало да работи всеки пожарникар.
ст. комисар Веселин Гетов, шеф на Столична дирекция - ПБЗН: Ние би трябвало да сме на своя пост, да оказваме подпомагане при отработване освен на пожари, наводнения и други катастрофи. Нашата цел е съставът, който служи в Столичната пожарна да е натрениран и да може навреме да окаже помощ на потърпевшите и на застрашените.
Столична дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ разполага със модерна техника, получена по европейски стратегии.

Беше показана верижна машина вид амфибия, която може да плава по вода. Движи се и по асфалт. При рискови обстановки амфибията може да избави до 10 души. С нея се доставят храна и медикаменти до мъчно налични места.
 © Българска телеграфна агенция     Михаил Танев, старши избавител в бранш " Оперативни действия " към Столичната пожарна: Много случаи имаме към този момент, когато покъщнината на хората е, да речем при наводняване, отпътувала. Тогава си с тяхната тъга съпричастен, тъй като реват хората отсреща, отпътувало е всичко, което са имали. Случвало се е към този момент, за жалост, и в Мизия, и под дърво и камък.
Всяка заран пожарникарите си пожелават да предадат с усмивка щафетата на идната промяна. И да се приберат здрави и задоволени у дома. При фамилиите си.

На 14 юли през 1878 година в София за първи път е основана организация от доброволци – пожарникари, формирана от столични поданици по родове и класи, напомнят от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. Протоколът, с който е документирано решението за основаването на първата пожарна команда е съхранен в протоколната книга на Софийския градски директорски съвет от 1878 година, намираща се в Софийски държавен списък. Така, преди 140 години стартира забележителната история на Столичната пожарна, белязана с професионални достижения и изпълнена с прояви на достолепие, геройство и мъжество на генерации огнеборци.

Първите български пожарни командири - Захари Коритаров, опълченецът Атанас Канарев, Димитър Тролев, Руси Караджов, Светослав Бойчев и други са ръководели потушаването на доста пожари, проявявайки удивително умеене, смелост и съобразителност. Юрий Захарчук, с чието име е обвързван един от най-ярките интервали в историята на столичната пожарна и пожарното дело в България, още приживе печели прозвището „ Рицар на огнеборската чест ”, а през 1999 година е определен за “Пожарникар на ХХ век ”.

Пожарната „ толумба ”, както я наричали първоначално, е разчитала на конска двигателна сила и каруци, натоварени с бурета, секири и канджи. Първите пожарникарски уреди идват от Виена през 1879 година - три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички, а през 1925 година е подложен на дежурство първият противопожарен автомобил.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР