Днес стартират реалните дейности от дългоочакваното реновиране на квартал „Запад“

...
Днес стартират реалните дейности от дългоочакваното реновиране на квартал „Запад“
Коментари Харесай

Засаждат около 280 дървета в кв. „Запад“ в Асеновград

Днес започват действителните действия от дълго чаканото реновиране на квартал „ Запад “ в Асеновград. Самият ремонт, както и регионът, ще се осъществят обособено в шест зони. Сред идните действия са рехабилитация или цялостна замяна на уличната настилка в квартала, възобновяване на тротоарите, на които новите плочки ще бъдат с друг цвят, и създаване на вътрешноквартални алеи. Ще бъдат обособени спомагателни паркоместа.

В другите зони ще бъдат ситуирани детски и спортни площадки, фитнес навън и уреди за игра на тенис на маса, места за разходка и игра на домашни любимци, кътове за отдих и беседки. В оптималната степен ще бъде непокътната актуалната зелена система, като ще се засадят нови декоративни растения, треви и общо 280 иглолистни и широколистни дървета. Ще бъде основано оборудване за поливане и сложено енергоспестяващо улично и парково осветяване, както и видеонаблюдение.
Настилката на спортните и детските площадки и на фитнеса навън ще бъде по-специална – саморазливна и ударопоглъщаща. Зоните за кучета ще бъдат оборудвани с тунел, обръч, мини каскада и други уреди. Децата ще могат да се радват на обособени места за по-малки и по-пораснали. Новите детски площадки ще разполагат с пясъчник, пейки, пързалка, катерушка и други забавни уреди. Местата за деца ще бъдат възрастово разграничени – за малчугани до 3 година и за по-големи - от 3 година до 12 година На намеса не подлежат зоните, които са частна благосъстоятелност.
Всичко това ще бъде изпълнено по план “Градска среда - благоустрояване на открити обществени пространства в град Асеновград”, финансиран по Оперативна програма „ Региони в растеж” 2014-2020, финансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване, и следва да бъде осъществено за период от 30 месеца. Теренът, който ще бъде реновиран на територията на квартал „ Запад “, е в границите на над 100 декара. Този е първият огромен план, който Община Асеновград отбрани сполучливо и към този момент започва, като стратегическа част от реализирането на Интегриран проект за градско възобновяване и развиване.
„ Придобивките от него са нужни и от дълго време чакани от асеновградчани. Ще се опитаме да правим оптимален размер от работа в идващите три-четири месеца, с цел да може реализацията на дейностите да се извърши оптимално бързо и да не се основава дълготрайно стеснение за жителите. “, уточни кметът Емил Караиванов. Засега не се чака и смяна, по отношение на придвижването на рейсовете по линиите на публичния превоз. Ако такива се наложат, асеновградчани ще бъдат осведомени навреме. Самият план започва на 21.06.17 година - и се чака да завърши до 21.12.19 година
Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е в размер на близо 5 800 000 лв.. От тях почти 5 000 000 лв. са европейско, а останалите - национално съфинансиране.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР