Днес стана ясно кои са носителите на награди от 19-тия

...
Днес стана ясно кои са носителите на награди от 19-тия
Коментари Харесай

Тази вечер два наградени филма с безплатни прожекции във Варна

 Днес стана ясно кои са носителите на награди от 19-тия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми.

На конференция в БНР – Радио Варна журито в състав: проф. Божидар Манов – кинокритик и публицист – ръководител, Сия Папазова – драматург, сценичен и кинокритик, Рени Петкова – координатор на БМЧК при Оценка за съвместимост на БЧК – Варна, Михаил Мутафов – артист, притежател на 2 пъти премия АСКЕЕР, притежател на премия ИКАР и други кино награди, дефинира решението си след съвещание.

Голямата премия на фестивала се присъжда на кино лентата " Живот от Живота “, България, режисьор Стефан Командарев.

В него се демонстрира феноменалното комбиниране сред лекаря и кинотвореца. С библейска елементарност и спартанска суровост споделя за безрезервното донорско отдаване, за търпението, упованието и вярата, пораждащи се в името на дълбоката диря, която би трябвало да остане след всеки човешки живот, с цел да го има дълго на тази земя.

Специалната премия на журито  е за кино лентата " Гласът ми ще е с теб “, Белгия, режисьор Бруно Тракт.  

Филм, който самоуверено и смело навлиза в иреалното пространство посредством хирургическата внушаемост. Убедително споделя за нов пробен способ, обвързван с магическото влияние на човешкия глас и на вербата. Прави ни очевидци на нейната мощност, която посредством предизвикателство на положителни асоциации, претъпява даже нетърпимата болежка при цялостно, тотално доверие сред доктор и пациент.

Награда за най-хубав режисьор – на Станимир Трифонов за кино лентата " Блаженият “,

Филм за непорочната обич, скъпото лекарство и случай­ната среща с бъдещия президент на Съединени американски щати, Джон Кенеди, прекатурват живота на един човек. Бомбардировките в София през януари 1944 година погубват разсъдъка му, само че той избавя своята почтена душа. Историята на Боби е полет към предишното и сегашното, към безконечните човешки пристрастености, падения и добродетели, които съпът­стват късото ни съществуване.

Днес от 17:00 и 19:00 ч. варненци ще могат да  гледат два от наградените  филми от тазгодишното издание на Фестивала: " Гласът ми ще е с теб “ и   " Живот от живота “.

В 17:00 ч. в новото  пространство за просвета във Варна – " Re - Bonkers “ ще стартира прожекцията на " Гласът ми ще е с теб “.

В 20:00 ч. ще стартира прожекцията на " Живот в живота “, която заради огромния интерес се измества от " Re – Bonkers “ на входа на Морската градина във Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР