Днес стана ясно кои са носителите на награди от 19-тия

Днес стана ясно кои са носителите на награди от 19-тия ...

Тази вечер два наградени филма с безплатни прожекции във Варна

Днес стана ясно кои са носителите на награди от 19-тия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми.

На пресконференция в БНР – Радио Варна журито в състав: проф. Божидар Манов – кинокритик и журналист – председател, Сия Папазова – драматург, театрален и кинокритик, Рени Петкова – координатор на БМЧК при ОС на БЧК – Варна, Михаил Мутафов – актьор, носител на 2 пъти награда АСКЕЕР, носител на награда ИКАР и други филмови награди, определи решението си след заседание.

Голямата награда на фестивала се присъжда на филма "Живот от Живота“ , България, режисьор Стефан Командарев.

В него се проявява феноменалното съчетание между лекаря и кинотвореца. С библейска простота и спартанска строгост разказва за безрезервното донорско отдаване, за търпението, очакването и надеждата, пораждащи се в името на дълбоката следа, която трябва да остане след всеки човешки живот, за да го има дълго на тази земя.

Специалната награда на журито  е за филма "Гласът ми ще е с теб“ , Белгия, режисьор Бруно Тракт.  

Филм, който смело и дръзко навлиза в иреалното пространство чрез хирургическата хипноза. Убедително разказва за нов експериментален метод, свързан с магическото въздействие на човешкия глас и на вербата. Прави ни свидетели на нейната мощ, която чрез предизвикване на позитивни асоциации, претъпява дори нетърпимата болка при пълно, тотално доверие между лекар и пациент.

Награда за най-добър режисьор – на Станимир Трифонов за филма "Блаженият“,

Филм за непорочната любов, безценното лекарство и случай­ната среща с бъдещия президент на САЩ, Джон Кенеди, преобръщат живота на един човек. Бомбардировките в София през януари 1944 г. погубват разсъдъка му, но той спасява своята невинна душа. Историята на Боби е полет към миналото и настоящето, към вечните човешки страсти, падения и добродетели, които съпът­стват краткото ни битие.

Днес от 17:00 и 19:00 ч. варненци ще могат да  гледат два от наградените  филми от тазгодишното издание на Фестивала: "Гласът ми ще е с теб“ и  "Живот от живота“ .

В 17:00 ч. в новото  пространство за култура във Варна – "Re - Bonkers“ ще започне прожекцията на "Гласът ми ще е с теб“.

В 20:00 ч. ще започне прожекцията на "Живот в живота“, която поради големия интерес се измества от "Re – Bonkers“ на входа на Морската градина във Варна.

Източник: varna24.bg