Днес ще стане ясно кой е новият лидер на Шотландската

...
Днес ще стане ясно кой е новият лидер на Шотландската
Коментари Харесай

Днес става ясен новият първи министър на Шотландия



Днес ще стане ясно кой е новият водач на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия откакто предишния месец Никола Стърджън се отдръпна от поста.

В гласуването участваха партийните членове и резултатът би трябвало да бъде разгласен в 16.00 часа българско време на огромно събиране на партията на стадион " Мърифийлд " в Единбург. Трима са кандидатите за правоприемник на Никола Стърджън: министърът на финансите Кийт Форбс, здравният министър Хамза Юсаф и някогашният министър на публичната сигурност Аш Рейгън. Според анкетите, Форбс и Юсаф са с много изравнени шансове.

Гласуването стартира предишния понеделник и завършва през днешния ден в 14 часа българско време. В него право на присъединяване имат над 72 000 членове на Шотландската национална партия. Процедурата повелява новият първи министър публично да бъде разгласен в шотландския парламент Холируд във вторник и да постави клетва в сряда.

Лидерът на шотландските лейбъристи Анас Сарвар апропо прикани за привикване на незабавни избори за парламент откакто наследникът на Стърджън влезе в ролята си.

И тримата претенденти по-рано обявиха, че не са за незабавни избори, макар че тяхната партия призоваваше за общи избори в Обединеното кралство по време на рецесията през лятото в ръководството на консерваторите.

Въпреки че и за тримата кандидати приемането на самостоятелност на Шотландия си остава значим приоритет, всички обявиха, че първостепенната им задача ще бъде да се обърне внимание на всички проблеми, свързани с повишаването на живота.

Според множеството извършени в последно време изследвания на публичното мнение поддръжката за самостоятелност на Шотландия бележи спад.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР