Днес ще се насочим към един автомобил, който показва, че

...
Днес ще се насочим към един автомобил, който показва, че
Коментари Харесай

Тест на най-забавния малък хечбек - Ford Fiesta ST

Днес ще се насочим към един автомобил, който демонстрира, че предното предаване може и да е огромна веселба.

Историята - към този момент седем генерации хечбекът на Форд - Фиеста обикаля по света, само че понякога взема решение, че може да бъде и добър състезател.

Още във първото се появява означението XR2, което да подчертае множеството благоприятни условия на автомобила. В третото има за пръв път пък кодовото наименование RS, което дефинира най-мощните версии на моделите на американската компания. Тогава бива задвижван от 1.6-литров турбодвигател или последвалия го атмосферен 1.8-литров Зетек с повече от достатъчните за тогава надлежно 133 и 130 конски сили.

Следва едно спорно потомство без спортна версия и чак през 2004-а се появява състезателен мъник, този път с кодово наименование ST и 2.0-литров мотор със 150 коня. С шестото си потомство обаче, Форд реши да вложи сили в спортиста и сътвори един тежък съперник в сегмента с неговите 180 коня с оувърбууст функционалност и брилянтно ръководство.

Външният тип също не е за пропускане, а многочислените рали коли в разнообразни шампионати в допълнение способстваха за името Fiesta. За Стария континент бе пусната и версията ST200 с тъкмо толкоз конски сили.

През есента на 2017-а във Франкфурт бе показано новото седмо потомство на модела и ST не се забави доста.

Сега, то ни попадна в ръцете, с цел да разберем дали е запазило позитивите от предходното. Основната смяна тук е мотора - той към този момент е 1.5-литров трицилиндров със общоприета мощ от 200 конски сили и 290 нютонметра, за който имаше огромни опасения, че няма да звучи добре. Е, за наслада на почитателите, звукът е също толкоз завладяващ при тръгване и изреждане на предавките било то във прогресивен или низходящ ред. И в случай че 3 цилиндъра ви се костват незадоволителни, чуйте това – при инерция моторът автоматизирано изключва единия цилиндър.

Колата е с 14 % по-устойчива на извъртане и като това е и %, с който е увеличена бързината на кормилното ръководство. Теглото на автомобила е малко под 1200 кг, което го придвижва в категория „ перо”.

Връщаме се обаче към външността, с цел да спазим последователността. Новото ST се отличава още повече от общоприетата Фиеста и за това се грижат по-агресивните брони със сиви елементи в тях, които в допълнение ги акцентират, дифузьорът в задната ризница, спойлерът на багажника и красивите 18-инчови джанти. Фаровете са със по-тъмна вътрешна част и също способстват за визията. Отвътре също ни посреща състезателен дух с красивия волан и скоростен лост, само че основния акцент са дълбоките спортни седалки Рекаро, които са алтернатива, само че мощно целесъобразни. Изработката и на интериора е чудесна и автомобилът е много спокоен за дребен хечбек на извънградски път.

Новостите - ST към този момент има три режима на работа - Normal, Sport и Racе, окачването е адаптивно, а като алтернатива се предлага и заключващ диференциал от експертите Quaife, който е нещо наложително за по-добро сцепление и надзор надлежно. Има и един нов прийом, приближаващ от моторите - промяна на предавките без потреблението на съединител - при промяна той се ръководи автоматизирано, само че тази екстра още не можем да я възприемем при съществуването на ръчна скоростна кутия, която е и единствения вероятен избор. Има и лънч-контрол, с който при потребност колата да потегля с най-големия наличен въртящ миг. Помислено е и за икономичността - един от цилиндрите може да се гаси когато няма огромно натоварване.

Усещането - динамичността за подобен автомобил е отлична, ръководството е остро и тъкмо, само че не на най-много, с цел да не бъде дразнещо в всекидневието, окачването е стенгато, само че също премерено и е настроено да ви разрешава в действителност да си играете с машината. При малко по-рязка команда с кормилото и леко настискане на спирачката задницата елементарно може да бъде изнесена отвън естествения и радиус, като това умерено може да бъде следено. Скоростният лост минава тъкмо и отчетливо през предавките и не ви кара да се зачудвате и за момент къде отива. Позицията на водача е отлична и при добра позиция на седалката се пренасяте непосредствено в рали автомобил.Колата непрекъснато ви подтиква да достигнете оптималните и благоприятни условия и надлежно персоналните ви. Такава машина от доста време ни липсваше.

Новото ST е малко по-рафинирано от предходното диво потомство, само че положителната комбинативност го изкарва доста напред. Похват, който за дълго време открояваше германците от БМВ, само че леко се "изгуби в превода " напоследък. Достъпна, занимателна, всекидневна кола, която да докара усмивки на хиляди по света. Тази идея и докара и купата "Кола на Годината " на Топ Гиър, два пъти. Подобен мъник от десетилетия не се е доближавал до сходно отличие, като редица го съпоставят с паметното Пежо 205 ГТИ.

Единственият минус, който си заслужава да споделим с вас са спирачките, които са общоприети - без многобутални апарати и без дискове, които да водят топлината и при огромно и дълго натоварване може да стигнете до прегряването им.

Конкурентите - те не са лесни, само че както споменахме тук има комбинативност на високо равнище. Те са Renault Clio RS, Peugeot 208 GTi и VW Polo GTI. Данни за цената имаме единствено на VW Polo и базовата е 42 хиляди лв., до момента в който Fiesta ST стартира от 51 хиляди лв.. Малко са новите коли с сходна цена, които могат да ви забавляват по сходен метод, а общоприетото съоръжение на ST е положително.

Крис Харис споделя за нея, че "ST тиктака с сила, тя обезверено желае да ви забавлява ", "това може би е един от най-хубавите хотхечове правени в миналото ". От Jalopnik пък, даже я нареждат над Focus RS, като равнище на наслаждение. Като почитател на колите със задно предаване, умерено мога да настоявам, че тази машина приближава пъклен доста чувството до тях и ме забавлява по съвсем същия метод.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР