Днес ще бъде даден символичен старт на реставрацията на къща Павлити, известна

...
Днес ще бъде даден символичен старт на реставрацията на къща Павлити, известна
Коментари Харесай

Започва реставрация на емблематична къща в Стария град

Днес ще бъде даден алегоричен старт на реставрацията на къща " Павлити ", известна още като Синята къща. Това ще се случи в наличието на кмета Здравко Димитров, зам.- кмета Пламен Панов и медии. За 294 календарни дни и против сумата от 149 966,03 лв. без Данък добавена стойност ще бъдат реставрирани фасадите. Средствата са обезпечени от община Пловдив и лични доходи на института.
Прочетете още
Консервационно-реставрационните действия, изпълнени в сходство с план, координиран от Министерство на културата по реда на Закона за културното завещание, би трябвало да приключат не по-късно от 15 декември 2023 година Автор на плана по част КРР е реставраторът Никола Стоянов. Договорът за осъществяване е подписан с компания „ Рестстрой " ЕООД въз основа на резултатите от завършилата оповестена социална поръчка по реда на Закона за публичните поръчки. Предстои да се възстановят мазилките и да се изпишат трите фасади по оригинал. Къщата е ремонтирана преди време, тогава покривът е бил възобновен и при него няма проблем. Актуалната реституция визира единствено фасадите, които сега са обрушени. Къща „ Павлити ” е възрожденска постройка, ситуирана на пл. „ Св. Неделя ” в подножието сред Джабаз тепе и Небет тепе. Построена е в средата на XIX век и
Всичко за Вашата сватба
е била благосъстоятелност на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С обилната си украса, присъщото еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg