Днес се връщаме отново в трагичната 2012 година, когато на

...
Днес се връщаме отново в трагичната 2012 година, когато на
Коментари Харесай

11 години от опустошителното наводнение в село Бисер

Днес се връщаме още веднъж в трагичната 2012 година, когато на този ден водна буря заля село Бисер, община Харманли, и коства живота на 11 наши сънародници, напомня кореспондент на БГНЕС.

Сутринта на 6 февруари 2012 година се скъса стената на язовир Иваново, няколкометрова вълна заля Бисер, което се намира на към 10 километра надолу по течението на изтичащата от язовира река Бисерска. В резултат на това десетки домове бяха наводнени, доста домашни животни се удавиха, а 11 души починаха, четирима от които от село Бисер.

По-късно от разкритията в медиите излиза наяве, че по стената на бент. " Иваново " е имало пукнатини още през 2006 година, само че не са подхванати ограничения поради разногласия по отношение на собствеността на язовира и прекачване на отговорност сред Министерството на защитата, община Харманли и регионалната администрация в Хасковско. Но най-тежко бе ситуацията в село Бисер.

След нещастието бяха проведени редица благотворителни акции и събития за набиране на средства, с които да се подкрепят потърпевшите. В банковата сметка на Българския Червен кръст (БЧК) постъпиха общо 2 320 715 лв..

БЧК инициира основаването на Обществен съвет за систематизиране на даренията, в който участваха представители на държавните институции, министерствата, локалната власт, медиите и мобилните оператори. Общественият съвет към БЧК за ръководство на финансовите средства взе решение да се построят къщи за най-пострадалите от наводнението. На 26 юли 2012 година бяха построени първите 10 къщи в село Бисер. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР