Днес се състоя редовното заседание на Обществения съвет за архитектура,

...
Днес се състоя редовното заседание на Обществения съвет за архитектура,
Коментари Харесай

Заради вандалски прояви поставят декоративен венец около паметника на загиналите във войните старозагорци

Днес се състоя постоянното съвещание на Обществения съвет за архитектура, изкуство и просвета към Община Стара Загора. По време на срещата беше разисквано и утвърдено с единогласие предлагането за слагане на знак с името на автора- Красимир Зарков върху пластиката Птица-Феникс, намираща се пред постройката на локалната администрация.  
Подкрепа получи и концепцията за създаване на ниска декоративна ограда, вид “лавров венец ”, към основата на „ Паметника на починалите във войните старозагорци “ в парк „ Александър Стамболийски “. „ Проведени са диалози с създателя на композицията Любомир Добрев, който показа своето виждане по въпроса, изясни по време на съвещанието зам.-кметът с сектор „ Култура, туризъм и юношески действия “ и ръководител на Обществения съвет Милена Желева. Тя акцентира, че слагането на декоративните детайли цели предпазването на паметника от вандалски прояви. „ За жал всекидневно се къртят и събарят месинговите букви, най-вече от лица с колела и тротинетки. Община Стара Загора прави няколко пъти в годината действия по възобновяване на паметника “, добави още Желева.  
 Училище в Стара Загора със собствен STEM център Училище в Стара Загора със собствен STEM център
С 3D пъстър принтер Da Vinci и LEGO-роботи ще работят учениците от XIII ОУ „ Св. П. Хилендарски “ в Стара Загора. „ Учил...
По време на съвещанието беше разисквано и полагането на специфичен пласт патина върху месинговите листи, които са част от модерната архитектурно-естетическа комбинация „ Водно огледало “. Авторът на плана арх. Велимир Георгиев изясни, че текстовете от стихове на четиринадесет от емблематичните за Стара Загора поети, които са гравирани калиграфски върху 5-милиметрови месингови листи, ще бъдат обработвани в допълнение два пъти годишно. Това ще способства за по-добрия естетически тип на едно от най-новите арт пространства в града.  
Разгледано беше и предложение от запасните офицери в Стара Загора за смяна в позиционирането на оръдията, намиращи се в парк „ Артилерийски “, което не срещна поддръжка от присъстващите.  
За идващото съвещание беше отсрочено решението по предлагането на цивилен клуб „ Липа “ за създаване на паметник с копие на спътника " Интеркосмос България – 1300 “ във връзка 40-годишнината от изстрелването му в космоса. Главният проектант на Община Стара Загора Виктория Грозева обясни, че от неправителствената организация са изработили образцов макет. Членовете на Обществения съвет желаеха концепцията да бъде показана пред тях от основателите, а също по този начин да бъде разисквана както опцията, по този начин и уместно място за ситуиране на оборудването.
Гост на съвещанието беше общинският консултант Валентина Бонева, която е член на Постоянната комисия по просвета, туризъм и вероизповедания към локалния парламент.
 Регионалният исторически музей в Стара Загора даде експонат за интернационална галерия Регионалният исторически музей в Стара Загора даде експонат за интернационална галерия
Ако сте се разхождали в Регионален исторически музей - Стара Загора несъмнено сте забелязали, че съвсем постоянно някои от експонатите са пре...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР