Днес се състоя медийната прожекция на българския филм „Възвишение. След

...
Днес се състоя медийната прожекция на българския филм „Възвишение. След
Коментари Харесай

Милен Русков: Аз имам очаквания за общия дух и послание, които героите ми трябва да предадат

Днес се състоя медийната прожекция на българския филм „ Възвишение ". След конференцията, която даде екипът, основал и взел участие в него, създателят на романа Милен Русков, отговори на въпросите на Агенция Кросс.

Българите сме много докачливи, когато стане ли дума за национални герои и значими събития от историята. Сякаш избираме да ги обожествяваме, вместо да ги очовечаваме. И в книгата, и във кино лентата обаче участва хумористична нотка. Защо? За да бъде смекчена по някакъв метод нещастието, апатията и фактът, че нещата в днешно време в огромна степен се припокриват с неналичието на повече искрици, които да заблестят и да поведат народа към неговата независимост или има друга причина?

Вкарах комизъм, тъй като одобрявам хумористичната хармония. Комизмът и трагизмът са най-прекрасното комбиниране, което може да бъде употребявано при написването на разказ. Ефектът върху читателят е в пъти по-силен. Произведението е богато на внушения, преплетени с разнообразни нюанси.

Като гледате сега превъплъщението на героите във „ Възвишение " усещате ли ги като личностите, които вие сте основали в книгата си?

Някои от тях и някои обстановки се припокриват изцяло и то без да съм помагал на актьорите по някакъв метод. Алексиев в някои подиуми съответствува изцяло с моите показа, само че не това е значимото. Важното е те да бъдат безапелационни сами по себе си. Аз си представям героите по един метод, читателите по различен, режисьорът - по трети.

Литературата е абстракция и създателят би трябвало да бъде широкоскроен към формите, които имат неразбираемо наличие. Такива са неговите персонажи. Очертанията не постоянно би трябвало да бъдат запълнени, т.е. аз в никакъв случай не си представям героите си по някакъв съответен метод - със сини очи, руса коса... Аз имам упования за общият дух на този воин, духът, който би трябвало да предава. Искам това подстрекателство да бъде предадено и на екрана от актьорите.

Кой от романите си бихте желали да видите на огромния екран, с изключение на „ Възвишение "?

„ Чамкория " желая да видя филмирана, тъй като съгласно мен от нея ще излезе страховит филм.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР