Днес се празнува ромската Нова година – един най-големите и

...
Днес се празнува ромската Нова година – един най-големите и
Коментари Харесай

Ромите празнуват Банго Василий днес

Днес се чества ромската Нова година – един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи у нас. Празникът се назовава още Василица, Васильовден или Банго Василий (Kуцият Васил).

Празнуването на Василица е обвързвано с няколко ромски митове.

В някои от тях Банго Василий е покровител и бранител на ромите. Той възвръща моста, опустошен от дявола, по който минават ромите.

В други митове Банго Василий е сакат пастир, който избавя давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си ром.

Как ромите в България станаха роми

За роми кафето е 2,50 лева, за останалите - 1,10 лева

Според друга легенда св. Василий избавил циганския жанр от удавяне в вилнеещото море. Дълбоките води щели да обхванат ромите, само че беловласият светия им изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг.

Оттогава те почитат своя избавител на 14 януари и

в негова чест назовават празника Василица.

При всички ромски групи вечерята на 13 против 14 януари играе извънредно значима роля и е изпълнена с богата символика. Тя много близо повтаря християнския обред от Бъдни вечер.

Цялото семейство се събира у дома, майката готви гъска или петел с ориз или кисело зеле. Докато подготвя птицата, мълчи. Във всяка къща се точат баници, саралии, младите дами чистят къщата и лъскат съдовете, всичко би трябвало да свети от непорочност.

България би трябвало да употребява труда на ромите съгласно берлински институт

Валери Симеонов: Интеграцията на ромите не напредва

Правят и сарми. Когато всичко е готово, поставят трапезата на пода в средата на стаята, и подреждат хляба и гозбите. Запалват свещи, по-младите целуват ръка на по-възрастните и желаят амнистия.

Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, защитавана и излъчена от татко на първородния наследник.

Посред нощ идва Банго Василий, който е пътувал три дни и се е борил с огромни компликации по пътя. Затова е ранен, брадясал, изтощен.

Той е нормално наедрял, звучен, умел и великодушен. Има добра дума за всеки, пожелава шанс и здраве, благополучие на възрастните, а на децата раздава дарове.

Всички къщи, в които се чества Банго Василий, остават заключени до среднощ на 13 януари,

с цел да не избяга шансът.

Едва след настъпването на Новата година ромите стартират да посрещат посетители, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, с цел да им да носи шанс.

В среднощ настъпват Васильовден и Новата година. От този миг стартира и сурвакането.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР