Днес се отбелязва Международният ден на хората с увреждания. С

...
Днес се отбелязва Международният ден на хората с увреждания. С
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

Днес се отбелязва Международният ден на хората с увреждания. С резолюция на Организацията на обединените народи (ООН) на 3 декември 1992 година е постановено всяка година да се отбелязва този ден, като задачата е да се осведоми за проблемите на тази група от обществото и да се укрепи поддръжката, да се усъвършенства тяхното богатство. Темата на Организация на обединените нации по този мотив през 2022 година е обвързвана с нуждата от смяна в решенията приобщаване на хората с увреждания посредством нововъведенията за по-достъпен и обективен свят.

В приветствен адрес, оповестен на страницата на Агенцията за хората с увреждания, изпълнителният шеф Георги Йорданов показва, че институцията ще продължи отговорно и съпричастно да взема решение проблемите на хората с увреждания. Ще оказваме поддръжка с всяка последваща стъпка към обезпечаване на пълноправното ви включване в публичния и обществен живот на страната, твърди той.

Работата - задача допустима

Чрез бюрата по труда за интервала януари - ноември 2022 година 7006 лица с увреждания са постъпили на работа, обявиха за Българска телеграфна агенция от Министерството на труда и обществената политика (МТСП). От ведомството прецизират, че Агенцията за хората с увреждания финансира 7 плана за стимулиране на заетостта на хора с трайни увреждания в профилирана работна среда.

Общата стойност на утвърдените планове със стопанска устременост е в размер на 470 561 лева, като оптималната дотация за всяко утвърдено предложение е 80 000 лева, показват от МТСП. Субсидията се отпуска за откриване и съоръжение на нови работни места, както и за финансиране на действия за повишение на конкурентоспособността на работодателите посредством създаване на нови индустриални линии.

Агенцията за хората с увреждания финансира и с до 10 000 лева планове на работодатели за обезпечаване на достъп до настоящи или нови работни места за хора с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Същата сума се отпуска за оферти за пригаждане на съществуващи работни места и за съоръжение на нови работни места за хора с понижена продуктивност, показват от министерството.

Средствата се обезпечават по Националната стратегия за претовареност на хората с увреждания. По нея са планувани и средства за подготовка и преквалификация на наетите хора с увреждания. Работодателите могат да получат до 1000 лева за професионално образование на един чиновник с понижена продуктивност, споделят още от МТСП.

По-достъпна инфраструктура

МТСП показва, че през 2022 година е финансирало 58 здания, в които ще се изградят общо 54 стълбищни подемника, 6 отвесни подемника, 7 рампи и 4 асансьора. Това показват от ведомството в писмен отговор на питане на Българска телеграфна агенция във връзка помощта, която се оказва за хора с увреждания. Средствата за осъществяването на плановете са от Националната стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност за 2022 година, като утвърдените планове са на обща стойност от 2,45 млн. лева

По същата стратегия е отпуснато финансиране и за осъществяването на 8 планови оферти за възстановяване на персоналната подвижност на хора с увреждания, прецизират от МТСП. Средствата са близо 50 000 лева Част от плановете са за закупуване на пригоден автомобил и придобиване на дееспособност за ръководството му. С други планове ще дава опция за промени в структурата на колата, с цел да може да се употребява от човек с увреждания. Одобрен е и план за монтиране на приспособление за качване и събаряне на инвалидна количка, означават също от министерството.

Около 32 000 хора с увреждания и възрастни, които са подвластни от грижа, ще получат интегрирани услуги съгласно самостоятелните им потребности по мярката „ Грижа в дома ". Процедурата се финансира по Програма „ Развитие на човешките запаси " (2021-2027 г.) Бюджетът на процедурата е 175 млн. лева Основната цел е обезпечаването на поддръжка в домашна среда за хората, осведомят от ведомството.

Други благоприятни условия за поддръжка

Министерството на труда и обществената политика показва, че е почнало Програмата за храни и главно материално подкрепяне (2021-2027 г.). По този метод, означават от ведомството, е обезпечена опция общините да продължат да дават услугата „ Топъл обяд " на повече от 70 000 души без спиране през зимните месеци, включително и хората с увреждания.

Чрез повишението на формалната линия за беднотия на 504 лева, финансовата поддръжка за 670 000 души с увреждания ще се усили с 22% през 2023 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР