Днес се навършват четири години от встъпването в длъжност на

...
Днес се навършват четири години от встъпването в длъжност на
Коментари Харесай

Навършват се 4 г. от встъпването в длъжност на Румен Радев

Днес се навършват четири години от встъпването в служба на Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на. Той е петият демократично определен президент на Република България. На изборите събра 59,37% от гласовете на жителите.

Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на е роден на 18 юни 1963 година в Димитровград. Завършва със златен орден Математическата гимназия в Хасково. Дипломира се като отличник на випуска във военновъздушното учебно заведение в Долна Митрополия. През 1992 година приключва ескадрилен офицерски курс „ Максуел “, Съединени американски щати, а от 1994 до 1996 година е слушател в командно-щабния профил на Военната академия „ Г. С. Раковски “.

През 2000 година става лекар на военните науки в региона на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и преструване на въздушния пердах. През 2003 година приключва с отличен триумф Военновъздушния лицей „ Максуел “ в Съединени американски щати със степен магистър по „ Стратегически изследвания “. Името му е изписано в Алеята на славата на Военновъздушния лицей.

Има над 1400 летателни часа в кариерата си като пилот-изтребител. Демо-пилот на МиГ-29. Достига до чин генерал-майор, а в интервала 2014 – 2016 година е пълководец на Военновъздушните сили на Република България. През ноември 2016 година е определен за Президент на Република България с директен избор и близо 60% от гласовете.

Още първоначално президентът се разгласи срещу корупцията и неточните практики в ръководството. Откроиха се и сериозните разлики сред президентът и ръководещите от ГЕРБ.

Той се приближи до хората, маркирайки проблемите на елементарния българин. Говорейки в множеството пъти тъмно. президентът отправяше рецензии, а и непосредствено обвиняваше сегашните ръководещи за доста от проблемите. Стигна се до такава степен, че Радев в началото не повярва в COVID-19, когато управляващите приканиха хората да не вървят на Шипка през март предходната година. Малко по-късно бе въведено и изключителното състояние.

Радев зае страната на протестиращите през лятото на 2020 година и даже в една от скорошните си речи дефинира антиправителствените демонстрации като преломния миг. Той не един път слезе при събралите се жители и държа тирада. Неговият апел "Мутри вън " пък му навлече гнева на ръководещите, които го предизвестиха, че нарушава Конституцията.

"Събитията от предходната година ясно демонстрираха, че българите желаят смяна ", съобщи Радев по време на изказването си за датата на изборите.

През всичките тези години пък Борисов и Радев са съществени съперници. Заговори се за това, че двамата генерали са непримирими, а това пречи на страната да върви напред. Докато обаче президентът насочва рецензии, министър председателят не стопира да му припомня какъв брой неща са направени и за инфраструктурата, и за стопанската система.

Последният конфликт сред двамата беше с замяна на реплики кой-накого е приятел. Радев обвърза Борисов с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, министър председателят обаче не му остана задължен и на собствен ред направи имитация, че президентът е съдружник на Черепа - прякор, с който е прочут избягалият в Дубай предприемач Делян Пеевски.

Парламентарните избори също станаха мотив за разкол сред Радев и ръководещите. Спорове имаше за датата на осъществяване на избор и готовността на управляващите да се оправят с пандемията. Президентът прокара хрумвания, за които упорстват извънпарламентарните обединения като да вземем за пример гласуването по пощата. Това обаче изрично бе отхвърлено от ГЕРБ и съдружните сътрудници от Обединени патриоти. Като цяло и другите парламентарно показани партии не бяха подготвени да създадат промени в Изборния кодекс.

Още с идването си на "Дондуков " 2 Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на заприказва и за нуждата от промени в прокуратурата. Президентът в началото върна указа за назначението на Иван Гешев за основен прокурор и това бе причина за спор сред двамата. По-късно Гешев насочи запитване до Конституционния съд искане за наложително пояснение на член 103 от Конституцията на България, засягащ имунитета на президента и вицепрезидента на страната. Последваха и разкрития от следствие на компания с доставка за армията, в което на СРС-та се чуват и диалози на президента с ген. Цанко Стойков.

На 9 юли 2020 година пък се състоя акцията в президентството. При интервенцията бяха претърсени кабинетите на съветника на президента по защита и сигурност Илия Милушев и този на секретаря по антикорупция и правораздаване Пламен Узунов. След това Радев влезе в говоренето на протестиращите за оставка и на основния прокурор. Иван Гешев разгласи това като неприемливо.

По време на своя мандат Радев не един път нападна и Народното събрание. Той се открои и с налагането на несъгласие на доста от признатите законодателни промени от 44-ия парламент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР