Днес се навършват 49 години от първото кацане на Луната.

...
Днес се навършват 49 години от първото кацане на Луната.
Коментари Харесай

Една гигантска стъпка за Motorola

Днес се навършват 49 години от първото кацане на Луната.

В ранните зори на 16 юли 1969 година астронавтите Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин „ Бъз” Олдрин са изстреляни от планетата Земя дружно с галактическия транспортен съд Apollo 11, с цел да напишат първата страница от златната си история. Своята значима роля в този важен миг заема радиопредавателят на Motorola - S-Band Transponder, с който е оборудван кoмандният модул на Apollo 11. Той е единственият информационен сигнал, свързващ галактическия транспортен съд със Земята и е предавал всички звуци, биомедицински данни, телеметрики и телевизионни сигнали. Именно с помощта на радиопредавателя вечно остават запечатани думите на Нийл Армстронг: "Една дребна крачка за индивида - един огромен скок за човечеството... ".



Това значимо събитие е резултат от години на новаторски разработки в центровете на Motorola, отдадени на галактическата стратегия на Съединени американски щати. Започвайки от спътника Explorer I през 1958 година, Motorola дава технология на Националното ръководство по въздухоплаване и проучване на галактическото пространство (NASA), с цел да подкрепи връзката и предаването на данни и да усъвършенства сигурността. През 1969 година Apollo 11 е първата планувана задача за кацане на Луната, а чиновниците на Motorola работят в тясно съдействие с НАСА, с цел да подсигуряват, че програмата ще бъде сполучлива.



Радиоприемникът на Motorola на борда изпраща радио сигнали до три наземни станции, ситуирани в Испания, Австралия и Калифорния, където FM-Band демодулаторите на Motorola преобразуват радио и телевизионните сигнали, изпратени от Луната.

Освен всичко това, Motorola дава хиляди полупроводникови устройства, наземно съоръжение за следене и инспекция и 12 бордови устройства за следене и връзка. В командния модул на Apollo има връзка за актуализиране на данни, която получава сигнали от Земята за препредаване към други бордови системи. По този метод транспондерът на борда на Apollo 11 предава телеметрични, проследяващи, гласови и телевизионни сигнали сред Земята и Луната и те доближават до повече от 500 милиона души, трансформирайки стъпването на Луната в едно от най-гледаните събития онлайн за всички времена.

След това НАСА употребява оборудването на Motorola в доста галактически полети в продължение на десетилетия.



*През 2009-а година, по случай честването на 40-ата годишнина от прилуняването, Motorola пуска на пазара извънредната вариация на модела Motorola Aura, наречена Celestial Edition. В нея са били включени фотоси, аудио записи и видео материали, които отразяват кацането на Луната. Цената на устройството е била близо 2000$ $, а първата численост е била специфичен подарък за Нийл Армстронг. Остава единствено да гадаем каква изненада ще ни сервира Motorola за отбелязването на 50-ата годишнина от събитието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР