Днес се дава началото на юбилейната надпревара на националните футболни

...
Днес се дава началото на юбилейната надпревара на националните футболни
Коментари Харесай

Турция и Италия откриват Евро 2020

Днес се дава началото на юбилейната конкуренция на националните футболни тимове на Стария континент.

Европейското състезание по футбол 2020 е 16-то подред, проведено от УЕФА. То ще се организира в 11 града в 11 разнообразни страни от Стария континент от 11 юни до 11 юли 2021 година. Това е второто европейско състезание, в груповата фаза на което играят 24 тима, и първото, което се организира не на територията на една или две прилежащи страни, а на 11 стадиона в 11 града от 11 национални асоциации на УЕФА.

На 17 март предходната година УЕФА реши да отсрочи шампионата с една година заради пандемията от ковид. Въпреки че шампионатът е анулиран с една година и ще се организира през 2021 година, би трябвало да се означи, че шампионатът резервира истинското си име - УЕФА Евро 2020.

Според някогашния президент на УЕФА Мишел Платини това, че няколко страни са домакини на шампионата е „ сантиментално “ еднократно събитие в чест на 60-я „ рожден ден “ на европейското състезание.

Следващото състезание през 2024 година още веднъж ще се организира по нормалния метод.

Евро 2020 ще приключи на стадион „ Уембли “ в Лондон, който е хазаин на полуфиналите и финала на шампионата.

Настоящи първенци на Европа са футболистите на Португалия, които завоюваха шампионата през 2016 година.  

Българите ще могат да гледат всичките 51 дуела от шампионата.

Първата среща на шампионата ще бъде сред отборите на Турция и Италия, които първи ще стъпят терена на „ Олимпико ” в Рим. В събота и неделя предстоят шест дуела.

Турция и Италия са от Група „ А “, а срещата им стартира в 22:00 часа българско време.
Италия е една от единадесетте страни домакини на шампионата. Преди началото на шампионата страната е един от любимците за купата, което е разумно след представянето на тима под управлението на селекционера Роберто Манчини в последните две години.

Досега Италия и Турция са играли единствено един път на Европейско състезание през 2020 година, когато четирикратните международни първенци победиха с 2:1. Това е десето присъединяване на Италия в шампионата. Страната има една купа от 1968 година, само че и два финала – през 2000 и 20212-а.

Върху тима на Турция пък тежи едно проклютие. Южната ни съседка няма победа над Италия в десетте дуела посред им досега. Заедно с това тимът е изгубил всичките си четири срещи при разкриване на Европейско състезание. За Турция това е пето присъединяване във футболния шампионат на Стария континент.

В Група „ А “ са още тимовете на Уелс и Швейцария.                 

" Стадио Олимпико “ е главното и най-голямо спортно оборудване в Рим. Капацитетът му е за 72 698 фенове.

Намира се в спортния комплекс „ Форо Италико “, в северната част на града. Стадионът е благосъстоятелност на Италианския олимпийски комитет, само че се употребява най-вече за футболни срещи. Това е домът на отборите от Серия А – „ Рома “ и „ Лацио “. Използва се и от националните тимове на Италия по футбол и ръгби, както и за лекоатлетически надпревари. Понякога бива сцена на огромни концерти и на други събития от друго естество.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР