Днес са изборите за нов Парламент на страната. Изборният ден

...
Днес са изборите за нов Парламент на страната. Изборният ден
Коментари Харесай

България избира Парламент

Днес са изборите за нов Парламент на страната. Изборният ден ще стартира в 7:00 часа и ще продължи до 20:00 часа, като може да бъде продължен и до 21:00 часа.

Забранява се слагането на пропагандни материали на партии, обединения и инициативни комитети в изборните пространства, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на постройката, в която е изборното помещение. Ако секционната изборна комисия откри такива, тя неотложно ги отстранява - при нужда със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерство на вътрешните работи.

До края на изборния ден е неразрешено унищожаването и заличаването на пропагандни материали, сложени по избрания в кодекса ред.

" Изборният ден може да стартира и два часа по-рано - в 5:00 часа, в случай че има искане до ЦИК от кметове на общини или от РИК-ове - стимулирано искане за какво в съответна секция или няколко секции би трябвало да се позволи започването на гласуването по-рано. Ние го казахме в решението за опцията карантинираните лица да гласоподават в секциите на лица с трайни увреждания, че в случай че има доста подадени заявки, защото секционните изборни комисии са формирани към този момент, могат да изискат разрешние кметовете на общини и ние ще дадем такова ", изясни представителят на ЦИК Росица Матева.

И на тези избори ще гласуваме напълно машинно, като се изключи секциите с под 300 гласоподаватели.

" На две страници ще бъде електронната бюлетина. Веднага откакто слагат картата в машината с леко натискане, с цел да усетят тракване ще се пресъздава първата страница на бюлетината. С бутона " последваща страница " ще прелистят втората страница. Има бутон " предходна страница ", тъй че могат да разлистват електронната бюлетина. Задължително откакто създадат своя избор, би трябвало да натиснат бутона " обзор ". Ако не са съгласни с този избор, могат да трансформират избора с бутона " промени избора ". Това може да става няколко пъти, само че натиснат ли бутона " гласоподаване ", гласът им се записва в електронната урна ", сподели Росица Матева.

Декларациите за гласоподаване в чужбина може да бъдат попълнени авансово или пред секционната изборна комисия.

Гражданите, които нямат издадена персонална карта или не имат годни документи - персонална карта или персонален паспорт, тъй като са изгубени, откраднати, развалени, унищожени или с изминал период, могат да получат уверение, с което да упражнят правото си на избор.

За задачата би трябвало да се подаде искане до Областна дирекция (ОД) на Министерство на вътрешните работи, районно ръководство (РУ), сектор, а за жителите на София - в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Това може да стане през днешния ден от 8:30 ч. до 19:00 ч.

Удостоверенията, осигуряващи опция за практикуване на правото на глас в изборите за Народно заседание, се издават единствено след приемане на заявление за издаване на персонална карта. В случай на подадено и записано по непрекъснат адрес заявление за издаване на персонална карта, уверение може да се издаде във всяко РУ/участък към районно управление (на МВР), ОДМВР и Столична дирекция на вътрешните работи без значение от оповестения непрекъснат и сегашен адрес.

Удостоверение се издава, с цел да послужи единствено пред Секционната изборна комисия и е годно за изборния ден.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР