Днес ресорната комисия в Европейския парламент в Страсбург одобри предложение,

...
Днес ресорната комисия в Европейския парламент в Страсбург одобри предложение,
Коментари Харесай

Европа готви нов удар срещу дизела

Днес отрасловата комисия в Европейския парламент в Страсбург утвърди предложение, което, в случай че мине и в пленарна зала, ще вкара гранични стойности и обозначения за отбрана на служащите, изложени на отработени дизелови газове.
Според членовете на комисията са налице задоволително доказателства за канцерогенността на излъчванията на отработени газове от дизелови мотори, получени от изгарянето на дизеловото гориво в мотори със запалване посредством втвърдяване.
Отработеният газ от дизелови мотори е систематизиран от Международната организация за проучване на рака (IARC) като канцерогенен за хората (категория 1 на IARC) и въпреки и количеството частици и химикали да са понижени при новите типове дизелови мотори, към момента не е ясно по какъв начин количествените и качествените промени ще доведат до променено влияние върху здравето.IARC прецизира също, че е нормална процедура да се употребява обикновен въглерод, който съставлява забележителна част от тези излъчвания, като маркер за експозицията.
Директивата следва да обгръща газовете от всички типове дизелови мотори.
За новите технологии, при които са доста понижени количествата на отработените газове от дизелови мотори и всеобщите концентрации на обикновен въглерод, обикновеният въглерод може да не съставлява толкоз благонадежден индикатор за експозиция.
Азотният диоксид е евентуално по-подходящ индикатор за експозиция за отработените газове от дизелови мотори при новите технологии. Тъй като възрастта и вида мотори и системи за следваща обработка на отработили газове се разграничават в границите на работните места и сред тях, е оправдано да се откри гранична стойност на професионална експозиция за отработени газове от дизелови мотори, както във връзка с респирабилния обикновен въглерод, по този начин и във връзка с азотния диоксид.
Комисията следва да преразглежда тези гранични стойности, като употребява най-новите научни и социално-икономически данни. И двете стойности следва се съблюдават на работните места, на които се употребяват дизелови мотори.
Въпреки че не са налични данни, които да разрешават директно съпоставяне сред канцерогенния капацитет на отработените газове, отделяни от дизелови мотори, създадени по нови и по по-стари технологии, новите технологии за дизелови мотори трансформираха качеството и количеството на дизеловите излъчвания, а обвързваните с тях канцерогенни опасности понижиха, само че не бяха напълно отстранени. Значителното понижаване на всеобщата централизация на отработени газове при дизеловите мотори, създадени по нови технологии, се чака да понижи риска от рак на белите дробове (за kWh). Това се поддържа от резултатите от обединен набор от проучвания върху животни, които демонстрират понижаване или незначителни стойности на генотоксичността за белите дробове и окислителното увреждане на ДНК след излагането посредством поемане на отработени газове от дизелови мотори, създадени по нови технологии.
Докладчикът Клод Ролен означи аргументите, изтъкнати от Комисията в нейната оценка на въздействието, които са довели до избора да не се дефинират съответните гранични стойности.
Но съгласно Института по трудова медицина 3,6 милиона служащи в Европейския съюз са евентуално изложени на отработени газове от дизелови мотори над фоновите равнища, а междинната геометрична стойност на предстоящата експозиция е 13µg/m³ (или 0,013 mg/m³). Според този институт 4 556 души са изгубили живота си през 2010 година вследствие на ракови болести, свързани с професионална експозиция на отработени газове от дизелови мотори.
Ето за какво докладчикът смята, че е належащо незабавно да се подхващат дейности на европейско ниво, с цел да се ограничи експозицията на служащите на отработени газове от дизелови мотори, като се добави работата, обвързвана с експозиция на такива отработени газове, и се дефинира гранична стойност на професионална експозиция - 50µg/m³ (0,05 mg/m³), изчислена въз основа на обикновения въглерод.
Докладчикът предложи да се преглеждат излъчванията от всички дизелови мотори, без да се прави разграничаване сред тях.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР