Днес Районен съд Пловдив разглежда мярката за неотклонение на Александрина

...
Днес Районен съд Пловдив разглежда мярката за неотклонение на Александрина
Коментари Харесай

Измамата с пенсии влиза в пловдивския съд

Днес Районен съд Пловдив преглежда мярката за неотклонение на Александрина Георгиева, някогашна служителка на Национален осигурителен институт, щерка и Николина Георгиева и Лазар Георгиев. Срещу тримата е повдигнато обвиняване за машинация в огромни размери след прелиминарен сговор, за подбуждане и помагачество за осъществяване на документно закононарушение.
Основният мотор на схемата, по която са излъгани със 125 000 лева най-малко към този момент клиенти на компанията за частни пенсионни услуги, е Александрина Георгиева. Тя е работила в Национален осигурителен институт от 1985 година до 1992, когато е уволнена, само че върната назад на работа със правосъдно решение.
При обиските са открити 250 досиета на хора, които са подавали документи за пенсиониране в интервала 2000 - 2007-ма . За 165 изгубени досиета в Национален осигурителен институт се знаеше авансово, в този момент се ревизират и другите в находката. Клиентите на частната компания са идвали сами, с цел да употребяват сложна услуга- инспекция и набиране на документи и подаване в Национален осигурителен институт. В случая, че им е липсвал стаж, те са плащали на Георгиева, която би трябвало да внесе тия пари в Национална агенция за приходите, само че ги е задържала за себе си. Така вредата на клиентите е към този момент 125 000, сподели през днешния ден наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов. Засега, тъй като не престават да постъпват нови сигнали и единствено от два дни до момента те са се нараснали от 18 на 28. Има лице, заплатило за изчезнал стаж 16 000 лева, другите приблизително са плащали към 3 000. Ощетен е и Националният застрахователен институт, доколкото подозрение пада върху всички пенсии, избрани от нея като настояща служителка в Национален осигурителен институт, към този момент вредата се прави оценка на 3 млн.
При обиските на офиса и няколко адреса, свързани с обвинените, бяха открити и подправени печати на компании, от дълго време закрити. Едната от тях е комуналната компания " Свежест ". Дъщерята на Георгиева е упрекната за документно престъпление- с тези печати са изготвяни неистинен УП-30 за изчезналия стаж, а третият обвинен ще дава отговор и за машинация в изключително огромни размери, и за помагачество за осъществяване на документно закононарушение. 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР