Днес равноапостолна Олга заема най-високата позициция сред православните светци и

...
Днес равноапостолна Олга заема най-високата позициция сред православните светци и
Коментари Харесай

Как руската княгиня Олга, подпалила цели градове живи, става светиня

Днес равноапостолна Олга заема най-високата позициция измежду православните светци и е доста почитана в Русия.

Но в летописите в детайли е разказана и нейната невиждана свирепост.

Първата жена, приета за светица в Рус, в началото е богохулник и се популяризира със страшното си възмездие за гибелта на мъжа ѝ. Но по-късно тя донася християнството в съветските земи и възпитава внука си княз Владимир, който впоследствие покръства цяла Рус.
Четирите страшни отмъщения на княгиня Олга
Олга се появява на историческата сцена след гибелта на мъжа ѝ княз Игор през 945 година (според съветския летопис „ Повест за отминалите години “). Той е свиреп погубен, до момента в който събирал налозите от подчинени на Киев древлянски племена. Вързан е за две огънати дървета и е раздран на две, откакто са пуснати.

След като убиват киевския княз, древляните вземат решение, че могат да завладеят и престола му. За тази цел желаят да оженят своя княз Мал за младата вдовица на Игор и ѝ пращат сватове.

 Света Олга, княгиня Киевска, втора половина на XIX век. Намерена в сбирката на Държавния съветски музей, Санкт Петербург

Света Олга, княгиня Киевска, втора половина на XIX век. Намерена в сбирката на Държавния съветски музей, Санкт ПетербургFine Art Images/Heritage Images/Getty Images

По всичко проличава, че княгиня Олга, без значение от възрастта си, добре схваща заплахата, която виси над нея и цяла Киевска Рус. Когато в Киев идва лодка с 20 пратеници на древляните, тя не им отхвърля. Точно противоположното, тя праща своите прислужници да вдигнат лодката и на ръце да я донесат в Киев, с цел да показва уважението си към древляните. Когато лодката е импортирана в Киев, тя е хвърлена в дълбока яма, особено изкопана за тази цел.

 Скулптурна група

Скулптурна група „ Просветители “ на паметника „ 1000-годишнината на Русия “ във Велики НовгородДар Ветер (CC BY-SA 3.0)

Тъй като няма кой да каже на древляните за участта, застигнала техните пратеници, те се доверяват на пратеника на Киев, който им споделя, че Олга ще се омъжи за Мал, само че древляните би трябвало да пратят за сватове най-знатните си люде. И този път в Киев идват представители на най-видните древлянски родове, търговци и боляри. Олга ги кара да се изкъпят в банята, преди да ги одобри. Когато те влизат да се къпят, ги затварят там и подпалват банята.

 Отмъщението на Олга против идолите на древляните, преди 1839 година, худ. Федор Бруни

Отмъщението на Олга против идолите на древляните, преди 1839 година, худ. Федор БруниСвободни източници

След това, с доста дребна свита, Олга споделя на древляните, че преди сватбата желае да устрои гуляй, както повелява славянският бит, на мястото на гибелта на нейния мъж в древлянските земи. Древляните питат къде са пратените от тях сватове, само че Олга ги успокоява, че ще дойдат по-късно с дружината ѝ. И на могилата на своя мъж тя устройва огромен възпоминателен гуляй, където древляните пият, а дружината на Олга им прислужва.

И когато древляните се напили, дружината на Олга ги умъртвила.

Но и това не е всичко. През 946 година Олга потегля против древляните с огромна армия и обсажда основния им град Искорстнен. Древляните се бият до гибел и киевчани не могат да ги победят цяла година. Тогава Олга им праща емисари с предложение да постави завършек на обсадата и да се помирят, в случай че древляните се съгласят да заплащат напълно дребен налог: по три гълъба и три врабчета на къща. Противникът, без да подозира нищо, извършва изискването ѝ, само че с настъпването на нощта Олга издава заповед на всяка птица да се върже по един фитил, да го възпламенят и да го пуснат. Всички птици политат и накацват по покривите, които по това време били от плява, и целят град пламва. Древляните в смут се втурват да бягат, само че са посрещнати от киевските войски. Градът пада и на древляните е натрапен огромен налог.
Мъдростта на Олга
 Първата среща на княз Игор с Олга, 1824, худ. Василий Сазонов

Първата среща на княз Игор с Олга, 1824, худ. Василий СазоновТретяковска галерия/Свободни източници

Независимо от своята отплата, Олга въобще не е тиранин, захласнат от низки пристрастености. Разправата с древляните в жестоките езически времена е нагледна проява какво може да се случи с всеки, който се опита да завладее киевския трон, лишен от своя княз. Освен това тези ходове ѝ носят поддръжка в страната: и дружината, и локалните благородници виждат в нея една решителна и политически зряла владетелка.

Олга посещава и подвластните на Киев земи и вкарва прецизен размер на налога и административни центрове, където той да се събира. Тя схваща, че гибелта на мъжа ѝ значително е разследване от неналичието на открити правила за събирането и размера на налозите. Сега княжеските представители освен дават отговор за събирането на парите, само че и наблюдават за реда, вземат решение правосъдни разногласия, а на князете не им се постанова сами да събират отговорностите. На процедура, Олга основава първия административен уред, който ѝ разрешава да събира налози и информация посредством своите подчинени, без да напуща столицата.

Така, още като млада Олга си печели прозвището „ премъдра “.

Това звание се поддържа и от легендата за произхода ѝ и запознанството ѝ с княз Игор. Докато бил на лов край Псков, княз Игор помолил превозвача си да го прекара през реката и още в лодката видял, че превозвачът е момиче, освен това доста красиво. Според обичаите по това време, той е сигурен, че девойката от простолюдието няма да има нищо срещу княжеското внимание, само че тя му дава съдбоносен отпор, като съгласно една от версиите се заканва да се хвърли в реката, а съгласно друга – да хвърли там самия княз. Князът е толкоз впечатлен от хубостта, характера и разсъдъка на момичето, че когато взема решение да се дами, праща сватове да желаят ръката на същата тази Олга.
Кръщение в Константинопол
 Кръщението на княгиня Олга, 1792 година, худ. Иван Акимов

Кръщението на княгиня Олга, 1792 година, худ. Иван АкимовСвободни източници

Мъдростта на Олга се демонстрира и в това, че тя към този момент не е задоволена от езическите вярвания на своя народ. Християните, които все по-често се появяват в Киев, разсънват интереса ѝ. Историците спорят какви са подбудите на Олга – персонално духовно увлечение към християнството или политически ползи и схващане, че с цел да се развива, на страната ѝ би трябвало „ по-прогресивна “ религия. Така или другояче, Олга взема решение да одобри християнството и с тази цел потегля към Константинопол, столицата на Византия.

Това странствуване на Олга, както и цялото ѝ ръководство, е обхванато от доста митове. Има версия, че император Константин Багренородни, който по-късно става кръстник на Олга, се пробва да ѝ направи предложение, само че Олга изобретателно избегнала брака.

След като се връща в родината си, Олга става първата християнка в Рус (поне от благороден произход). Нейният образец не повлиява на сина ѝ Святослав, който по този начин и си умира богохулник. Но внукът на Олга княз Владимир, който съгласно легендата е възпитаван от княгинята, освен приема християнството, само че и кръщава цяла Русия.

Освен това след връщането на Олга в Киев стартират да се строят християнски църкви (Олга се счита за основоположник на каменното строителство в Рус като цяло), водят се служби, появяват се лични свещеници. Християнската религия към този момент не се коства необикновена и непозната на жителите на Рус и от ден на ден хора я одобряват.
Равна с апостолите
 1. Рюрик 2. Игор от Киев 3. Олга 4. Святослав 5. Владимир Велики. 4. Иван IV, 1831 година От частна сбирка

1. Рюрик 2. Игор от Киев 3. Олга 4. Святослав 5. Владимир Велики. 4. Иван IV, 1831 година От частна колекцияFine Art Images/Heritage Images/Getty Images

Олга умира през 969 година и стартира да се уважава като светица сред 972 и 978 година. Канонизирана е като първата християнка и „ най-мъдра измежду хората “ в Рус. За това не пречи на езическата ѝ отплата против древляните, защото тя е част от предишния ѝ живот – преди кръщението. В житието ѝ написа: „ Княгиня Олга управляваше поданиците в своите области на Руската земя не като жена, а като мощен и рационален мъж “. Почитанието към Олга е толкоз огромно, че през 1547 година тя е приета не просто за светица, а за равноапостолна. В света има единствено още 5 такива дами, една от които е Мария Магдалена.

създател: СОФИЯ ПОЛЯКОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР