Днес президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова отбелязва 25-ата

...
Днес президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова отбелязва 25-ата
Коментари Харесай

ФАКТИ припомня: 03 август - Преди 25 години Стефка Костадинова влиза в историята

Днес президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова отбелязва 25-ата годишнина от спечелването на по този начин дълго преследваното олимпийско злато в нейната сбирка. Събитията на 3 август 1996 година, случили се в горещата вечер пред погледите на 85 000 фенове на „ Сентениъл стейдиум “ в Атланта са измежду най-драматичните и паметни в историята на българския и международния спорт. Четвърт век по-късно си ги припомняме:

За игрите Атланта 1996 Костадинова отпътува с ясното схващане, че това е нейният финален късмет за олимпийска купа. Отново е безспорен хегемон – идва в Щатите, откакто 20 пъти преодолява 205 см, до момента в който всички останали за всички времена са го правили единствено 5 пъти. Въпреки превъзходството в последните 11 години, тя към този момент знае неписаните закони и опасности, които носи една олимпиада. Наясно е, че няма да е елементарно. Така и се оказва… Но този път българката е безусловно подготвена на всичко, с цел да прегърне фантазията си.

Квалификациите са преминати безпрепятствено с първо място в групата и нито един фаул. Във финала обаче ориста ѝ сервира следващото ненадейно затруднение. Противно на прогнозите, офанзивата идва от гъркинята Ники Бакояни, която сходно на Ритър в Сеул 1988 прави надпреварата на живота си. И още веднъж, както преди 8 години, височината 203 см се оказва рубиконът. До 201 см Стефка, Бакояни и Инга Бабакова вървят в пакет, като българката и украинката водят, тъй като са безгрешни. На 203 см Бабакова отпада, само че Бакояни от третия опит усъвършенства гръцкия рекорд… Стефка също преодолява 203 от първи опит и към момента е отпред. Летвата се издига на 205 – тук гъркинята се предава, а Костадинова прелита с триумф и към този момент никой не може да ѝ отнеме златото. Шампионка!

Стефка печели купата на игрите Атланта в най-силното олимпийско съревнование в историята на дисциплината. Девет дами минават над 196 см, пет скачат над 199 см, а за орден са нужни най-малко 201 см – „ най-високият бронз “ в историята. Сребърната Бакояни (Гърция) пък тъкмо тогава преодолява неповторимите за дамите 33 см над личния си растеж. Костадинова би трябвало да се оправи с всичко това, плюс да усъвършенства олимпийския връх с 205 см, с цел да победи със златото. И го прави с типичната си класа и обаяние.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР